NOPȚI ALBE, DAR OLIMPICE. 26.07.

0
86

NOPȚI ALBE, DAR OLIMPICE. 26.07.Am instalat Player-ul ofertat intens de Eurosport. Fără prea mari satisfacții. Foarte des îngheață imaginea și trebuie să ieși apoi să cauți unde ai rămas.E pe bani puțini, așa că au o scuză. Două-patru canale transmit, având comentariu românesc, mai intru și la DunaTV care transmite mult și comentariul e elegant, echilibrat, fără lozincile care mă doboară.

ANA MARIA POPESCU E O MARE CAMPIOANĂ, CU SAU FĂRĂ AUR

Sigur că am suferit pentru Ana Maria Popescu! A tras excelent până în finală. O cunoștea pe chinezoaica , a mai bătut-o de 3 ori. Eram convins că planul tactic e unul ferm. N-a fost așa. S-a ajuns la cartonașe galbene pentru pasivitate, iar la 10-10 a expirat timpul. La punctul de aur chinezoiaca a fost nițel mai rapidă.

La 37 de ani este fabulos cum a revenit Ana Maria în marile competiții, cum a ajuns pe primul loc în Cupa Mondială. Este admirabil cum a mers acolo pentru un vis al ei. În 2008 a mai luat argint la individual, așa că-și dorea mai mult ca oricine aurul. Mesajele de susținere, de admirație din partea sutelor, miilor de persoane care nu s-au uitat în viața lor la un concurs de  scrimă, arată nevoia noastră de repere, de victorii, de modele.

Din păcate scrima noastră pe echipe nu s-a calificat nici la spadă fete, nici la sabie băieți, sau floretă. Evident că o medalie de argint este un succes, dar Ana-Maria merita un final de carieră de AUR! Faptul că unele publicații s-au repezit să ne spună ce bani câștigă, e meschin, e murdar. Ar trebui să primescă de zece ori mai mult pentru că este cam singura ambasadoare-sportivă despre care se vorbește constant în lume, la prezent și nu la trecut. Am toată admirația și înțelegerea pentru ea. Marți revine Ana-Maria Popescu în țară. Va fi primită cum se cuvine, din câte se spune. Oricum este singura medaliată a României până azi.

Declarația ministrului Novak e cel puțin neinspirată, ca să nu spun că e una absolut deplasată în context.

Aron Szilagyi din Ungaria a câștigat la sabie categoric în fața unui italian. Are 31 de ani, a mai fost campion olimpic de două ori. Este al treilea titlu consecutiv.

Gergely Siklosi a ajuns în finală după un 15-10 cu italianul Santelli la spadă băieți. Comentariul a fost hilar.

Au apărut probleme tehnice (în țara tehnologiei)  la finala dintre Siklosi și francezul Cannone. Acum la comentariu a venit și un specialist. Francezul a făcut surpriza și a devenit campion în fața campionului mondial!

La floretă băieți semifinalele din 26.07. au părut dezechilibrate. Una cu italianul Daniele Carozzo câștigător a fost foarte atractivă. În finală va avea adversar din Hong Kong.

De reținut că echipele noastre de sabie băieți și spadă fete, n-au reușit să se califice pentru J.O. Și ce performanțe frumoase au avut în trecutul nu prea îndepărtat.

Bravo lui Al. Gheorghiaș și invitatei sale pentru felul în care au știut să comenteze turneul de scrimă. Da, e important să vadă copiii reluările, să vadă un sport atât de frumos. Minus unele strigături (Upps, Hm, Ha…din astea).

Am văzut echipajele noastre în recalificări. Băieții au mers în finale A, fetele în B. Mai avem speranțe la medalii de acolo. Sunt convins că de la canotaj vom avea cești bune curând!

La baschet 3 la 3 am văzut partida cu Italia. Fetele noastre par dintr-o ligă inferioară.  Aruncări de la distanță foarte puține reușite (multe nu nimeresc nici panoul). Cârlig, dribling, destul de subțiri. Ne-au învins fără probleme. Am văzut și meciul cu SUA.  (duminică la ora 12,10). Absolut firesc să ne domine. Mai nefirești erau declarațiile de acum o lună când se vorbea despre medalii. Acum când văd cum joacă adversarele, înțeleg că unii visau frumos. Fetele nu se demarcă, nu fac blocaje, nu au șanse să paseze, nu au scheme.  4 înfrângeri pentru fetele noastre. SUA ne-a bătut cu 22-11. Înainte am pierdut de la China (22-10), Japonia (22-8) și Italia(22-14). Cam jenant. A urmat înfrângerea la 14 cu rusoaicele.* Am văzut un reprotaj la TVR 1 despre acest sport. Un interviu cu o componentă a echipei noastre arată că fetele visau la podium. E bine că s-au dus cu încredere!

Andreea Chițu a ieșit din optimi (judo). Ovidiu Ionescu a pierdut în turul doi cu 4-1 la brazilianul Tsuboi (tenis de masă).Szocs, Ionescu au pierdut în sferturi, la dublu mixt de la un dublu din China cu 4-0.

Mihaela Buzărnescu a ajuns în turul doi. A întâlnit-o pe  Vondrousova (locul 41 WTA) și a pierdut cu 2-0 așa că a scăpat de griji.

Am văzut un set uluitor la dublu. România-Australia. Monica Niculescu și Raluca Olaru au condus cu 5-1 și au pierdut setul cu 6-7! Greșeli de toate genurile, de parcă erau pentru prima oară acolo, pe teren. Cât caz s-a făcut pentru faptul că unele jucătoare de tenis s-au dat lovite și nu vor să meargă la Tokyo. Păi cred că era mai corect așa. Au fost și multe greșeli de arbitraj care le-au enervat. În țara tehnologiei moderne nu aveau hawk-eye, dar și filmările se fac aiurea, așa că nu poți verifica nimic. Setul doi a fost strâns dar tot așa, cu pierdut serva de mai multe ori, cu greșeli neforțate. 5-7. Australia a câștigat cu 2-0! Nu mai avem tenis la Tokyo!

Mi se pare excesiv purtatul măștii chiar și pe podiumul de premiere. Bine că nu le-a cerut să le poarte și în apă. Unele evenimente au public, altele n-au. Au fost destul de multe defecțiuni tehnice, întârzieri din aceste motive. Tocmai în Japonia!

Comentatorii de la Eurosport sunt uneori depășiți la anumite discipline sportive .Era mai decent să invite oameni de meserie. În unele situații așa a fost. Am auzit și execiții de actorie, de râs, de hăhăieli stupide, de oftat, vocalize, de interpretări de tot felul. Sună straniu, pentru că nu-s canale de umor.

PIERDEM CU 4-0 DE LA COREEA DE SUD!

După înfrângerea rușinoasă în fața Coreei de Sud nu mai e nimic de comentat. 4-0 e un scor pentru care n-avea sens să ne ducem până în Japonia. Fotbalul românesc e în colaps. Demisia lui Rădoi și a șefilor FRF ar fi vitală. Atitudinea jucătorilor a fost tipică pentru loserii de meserie.

Am văzut și handbal fete. Franța- Ungaria. Echipe puternice. 30-29 rezultat final.  Norvegia a trecut lejer de Coreea de Sud, Suedia a bătut Spania cu 31-24 ș.a.m.d.

Volei fete dintre Brazilia și Koreea de Sud. Foarte spectaculos. 3-0 La volei băieți am văzut un spectacol excelent. Brazilia cu Argentina. De la 0-2 la 3-2. Fantastic!

Triatlonul e teribil de greu și m-a impresionat (înot, ciclism, alergare). Un chin. A câștigat un norvegian de 27 de ani.

O imensă surpriză a fost la ciclism fete pe șosea. O sportivă din Austria, Anna Kiesenhofer, a evadat și nu s-a oprit până la finish! Neconuscută, fără cotă. Comentatorii minunați se mirau că cele de pe locurile doi și trei se bucurau! Pe bune?

La TVR am văzut transmisii fără conținut, gen încălzire la gimnastică, așteptări lungi pentru primirea notelor ș.a.m.d.

Surpriză mi s-a părut și victoria Greciei la polo în fața Ungariei!

Nu mă prind de ce e skateboard-ul sport olimpic. Mai sunt și altele de care mă mir, văzute nopțile astea.

Avem doi finaliști la înot: David Popovici și Robert Glință! Deja e o mare performanță!!!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here