NU MĂ SUPORTĂ ARTIȘTII? SO WHAT?

1
520

NU MĂ SUPORTĂ ARTIȘTII? SO WHAT?Un ascultător, Bogdan Nicolae, a scris în timpul unui Foc de P.A.E. astfel:”Virusul ucigaș. Mai ții minte cât de responsabil erai? Unde-i botnița? De ce nu te suportă unii artiști?

1.Mi s-a părut o provocare perfectă. Am rămas responsabil, nu port mască (botniță poartă cei care au tendința să muște) în emisiuni ,dar o fac în spații închise, transport în comun, policlinici, sală de sport ș.a.m.d. Am făcut vaccin, am făcut și Covid-19, o formă ușoară, rămân adeptul măsurilor preventive, de igienă și respect.

2.Partea a doua e ceva mai complexă. Respectivul n-a dorit să dialogăm pe subiect, așa că merg pe un monolog necesar. Nu fac parte din categoria oamenilor de radio sau a DJ-ilor care ar fi vrut să cânte, dar n-au reușit și atunci s-au refugiat într-un domeniu apropiat.Mi-am dorit mereu să vorbesc și asta fac.Relația mea (profesională) cu lumea artiștilor români s-a creat târziu, abia când am început să mă ocup de radio, adică după 1979. N-am alergat după relații și simpatii cu ei.

Pe unii i-am cunoscut prin natura activității de la Costinești, pe alții mult mai târziu, în anii 90. Am făcut presă din 1982 și adesea eram certat că nu mă ocup destul de artiștii români. Am avut interviuri cu foarte mulți oameni din folk, rock, blues, muzică ușoară. Uneori mi s-au propus, sau sugerat, dar majoritatea s-au realizat pentru că era un eveniment, un concert, o lansare, o zi de naștere. N-am suferit niciodată din cauza absenței invitaților, deși fac o emisiune de 4-5 ore din 1991 încoace. Nu mi-am propus să le fiu drag artiștilor, dar am vrut și vreau să le fiu util.

N-am căutat să valorific potențialul de scandal, temele de can-can, al unora, am ocolit sfera conflictuală în mod deliberat. O vreme am avut o rubrică acidă, dar care viza mai mult oamenii din media. Am invitat oameni ca să-i fac mai cunoscuți, ca să li se audă muzica, preocupările, intențiile, nemulțumirile. Am făcut anual sondaje cu lista de propuneri pentru invitați, iar ascultătorii le votau. De ce nu m-ar suporta artiștii? Zău că e treaba lor. Am o listă scurtă (sub 10) de persoane cu care nu mai comunic, dar mai curând din motive nemuzicale, de atitudine, politice, de limbaj pe FB. Cei care mă urmăresc, știu la cine mă refer.

Pe unii i-am blocat pe FB, așa că nu mai știu ce scriu, ce fac. De multe ori, în timp, am trecut peste enervări, jigniri și am revenit la o comunicare decentă, strict profesională. Am avut foarte puțini prieteni adevărați din lumea artistică, dar la mine acasă, sau în studio, au fost foarte mulți. Eu la ei, mai deloc (pot număra excepțiile). Pot avea simpatii și antipatii, cum pot avea și artiștii, numai că eu nu le cer nimic, nu primesc nimic de la ei. Eu le ofer atenție, spațiu, promovare. Adesea mi s-a cerut opinia legat de o compoziție, de un album.

Am exprimat-o, cu reținere, dar în privat, pentru că nu sunt specialist, nu am făcut Conservatorul, dar am urechi exersate de ascultător atent, sunt empatic natural față de public.Poate unii s-au supărat. Am auzit pe ici-colo păreri cum că noi, oamenii de radio sau tv, care facem emisiuni legate de muzică, am fi distruși dacă artistul român n-ar onora aceste emisiuni. Unii au afirmat că ar trebui să fie plătiți. Dacă eram la firma mea, poate că mă gândeam și la acest aspect dar am și contraargumente.

*E drept, am ore de program foarte incomode, chiar și pentru mine. Dar muzica lumii e suficient de bogată pentru a rezolva orice emisiune. În fond pot difuza muzică românească și fără dialog cu creatorii. Nu toți artiștii sunt comunicatori buni. Nu tot omul cu talent e și un vorbitor inspirat, coerent, articulat. Preocuparea mea e ca invitatul să se simtă bine, să se bucure de o comunicare bună, de un feedback agreabil. Adesea artiștii uită să-și anunțe proprii fani că vin la R.R.A., deși e interesul lor. Alții se miră că sunt așa de multe mesaje la orele din noapte. Au fost cazuri în care musafirii mulțumeau pentru noaptea petrecută cu noi. N-au fost reacții negative exprimate.

*M-aș bucura ca cei care nu mă suportă să mă refuze, atunci când îi invit și problema e rezolvată. Promit să nu sufăr niciun pic. Se poate ca la rândul meu să nu invit persoane care nu cred că ar avea impact la ascultătorii nocturni, sau care-mi sunt profund antipatice.

*Sper ca și Bogdan Nicolae să fi înțeles că întrebarea lui era bună pentru artiștii respectivi. Puteți spune că sunt arogant, dar nu vă pot aburi. Chiar nu mi-am propus să plac tuturor și fiind destul de direct, adesea ironic, îmi asum efectul și urmările. Să fie toți sănătoși, fericiți, bogați și capabili să-mi spună ce gândesc în față, direct. Când artiștii mi se confesează (și credeți-mă, se întâmplă des) eu păstrez poveștilor lor pentru mine. Puteam scrie cărți din câte știu despre ei. Atunci ar fi avut motive să nu mă suporte. De ce s-ar plânge ei la unul ca Bogdan Nicolae?

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

  1. Salut! Stai pe linia ta Andrei,esti formator de opinie si e nevoie de asa ceva ca nu prea mai sunt.
    Nemultumirile si frustrarile mari apar de la politica,daca nu e politica merge treaba bine si vor fi mai putini carcotasi dar macar vor fi pe muzica.
    Keep on!🤟💪

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here