Opinii despre TVR1, Doina Gradea de la Oana Pellea, Cornel Udrea, Dan Negru, Dan Helciug, Lucian Mândruță

0
331
Opinii despre despre TVR1, Doina Gradea de la Oana Pellea, Cornel Udrea, Dan Negru, Dan Helciug, Lucian Mândruță
sursă foto: Playtech.ro

TVR1 și-a atins scopul. S-a vorbit despre bucata de Revelion care a costat enorm și n-a propus nimic de râs. S-a distrat cineva cu Vacanța Mare? S-a bucurat cineva că la miezul nopții cânta Bittman un cântecel de băieți în loc să se dea ora exactă, la trecerea spre Noul An? Mulți oameni s-au proununțat, televiziunile private au exploatat politic cum au vrut subiectul.Politicienii s-au aruncat pe subiect, total neinspirați. Veți găsi exemple mai jos.

Mugur Mihăescu și Dan Bittman au revenit în prim plan prin bășcălie ieftină și contestație fără argumente. Am adunat păreri, l-am preluat și pe un adevărat umorist, profesorul, scriitorul Cornel Udrea, care-și povestește cariera, dar se referă și la ”gloriosul moment” de la TVR.

 

Sorin Ioniță:

TVR şi Radio România ajung brusc subiecte de dramă naţională şi fanioane ale libertăţii de exprimare doar atunci când e să fie scoase de sub tutela PSD (+USL). În ultimii 30 ani, poate 6-7 ani să fi durat chestia asta, adică 2-3 ani după ’96 şi încă pe atât după 2005. În aceste scurte perioade, subiectul urca pe agendă, se fac ieremiade, frământări legislative, urgenţe de asigurat “pluralismul” ameninţat de căpcăuni, se caută nod în papură oricărei reforme şi oricui intră pe post şi nu-i din gaşca evergreen. Se proiectează apocalipse: săriţi că vine X şi se bagă la TVR, pericol maxim, uăi uăi. Bienpensanţii nu mai dorm noaptea de grija echidistanţei, pe care o măsoară zilnic cu şublerul.

În rest, adică 80% din timp, cât TVR & Radio sunt bine securizate la PSD şi complexul politico-cultural păşunist-ceauşist, se aşterne liniştea. Se termină dilemele de policy, frământările, neliniştea, gargara cu pluralismul. Fuck echidistanţa: se decapitează scurt şi fără fasoane tot ce nu convine. Iar porcăriile se resorb in societate cu explicaţia “asta e, ce să te aştepţi de la ei, ştii cum e…”. Unii cu piciorul, alţii cu toporul, cum zic prietenii din Moldova.

Dubla măsură a devenit la noi normalitatea, am ajuns s-o acceptăm ca regulă de funcţionare. Deoarece #NoiNuSuntemCaEi

Mircea Kivu:

Directori ai TVR non-PSD au fost:

– Stere Gulea (16 decembrie 1996 – 9 iulie 1998)

– Cristian Hadji-Culea (14 octombrie 1998 – 9 iulie 2002)

– Tudor Giurgiu (27 iunie 2005 – 3 iunie 2007)

– Alexandru Lăzescu (29 iunie 2010 – 12 iunie 2012)

– Radu Călin Cristea (12 iunie – 3 iulie 2012)

– Claudiu Săftoiu (3 iulie 2012 – 10 decembrie 2013)

– Stelian Tănase (20 decembrie 2013 – 23 septembrie 2015)

Cam 10 ani.

 

Cornel Udrea:

Opinii despre despre TVR1, Doina Gradea de la Oana Pellea, Cornel Udrea, Dan Negru, Dan Helciug, Lucian MândruțăPoate veți zîmbi, ușor amuzați, la citirea rîndurilor de mai jos, dar nu voi încerca să conving, ori să recolorez obrajii palizi ai realității.
Cînd am primit, în august 1970, hîrtia oficială, de angajare, prin concurs, la Radio Cluj, am rămas fără aer ! Eu, angajat la RADIO CLUJ ? Chiar de mîine mă duc la servici la RADIO Cluj ? Pînă spre seară, cam jumătate Planetă știa deja. Probabil șefii de state erau ocupați, nu au avut vreme să mă felicite , dar nu intrau zilele în sac.
O să mă credeți, sau nu, dar ne prezentam la servici, în costum, la cravată. Chiar și invitații noștri, la interviuri, în direct, personalități culturale, medicale, literare, veneau la cravată. Era o formă de respect față de Instituție, de interlocutor, față de sine. Păi, nu vă vedea nimeni, cum sunteți îmbrăcați ! Ba da ! Toți ascultătorii ne priveau ! Cine vrea, înțelege…
O să mă credeți, sau nu, dar tot așa făceam și terenul în 8 județe, și se mergea din greu pe teren. Sigur, în situații speciale, cum au fost inundațiile, evident că nu !
O să mă credeți, sau nu, dar așteptam dimineața să mă duc la Radio, mă bucuram, fiindcă urma să interpreteze la microfonul emisiunii ” Umorul de la A la Z” din textele mele, Dorel Vișan, Melania Ursu, Geo Nuțescu, Toni Tauf, Octavian Lăluț, Octavian Teuca,Ion Marian și mulți, mulți alți oameni cu har. Mai apoi,cînd eram la București, la ” Unda veselă”, la Teatrul Național Radiofonic, priveam cu sufletul strigînd de bucurie, cum Radu Beligan, Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu-Matei, Silviu Stănculescu, Amza Pellea, și atîția alții, interpretau scheciurile, piesele mele. Momentele acelea, cînd stăteam față în față cu acești zei binevoitori, zîmbitori. Ce altceva să îmi fi dorit ?
Nu eram eu un privilegiat al sorții, atunci cînd Tudor Vornicu mi-a dat pe mînă, în 1974, scenariul programului de Revelion ? Cu cine colabora, acolo, în Redacția de Divertisment, juniorul într-ale umorului, venit de la Cluj, musai însoțit de minunea ochilor limpezi de prună, la 60 de gradea? Cu Mihai Maximilian, Dan Mihăiescu, Octavian Sava, Grigore Pop, Eugen Dumitru, Valentin Silvestru. Nu eram eu un alintat al destinului, atunci, la 27 de ani?
Și atunci , la fel, cînd m-au binevoit Gheorghe Verman, Paul Grigoriu, Alexandru Starck, cel cu care chiar în toamna lui 1970, am cîștigat premiul național al TVR, pentru reportajul ” Școala cu un singur învățător” -Coasta, din județul Cluj ? Sau Fănuș Neagu, Ion Băieșu, binevoitori cu zîmbetul meu scris ?
Așadar, sunt trufaș atunci, , dacă susțin că am dreptul de a vorbi amar și în cunoștință de cauză, despre mizeria în care se tîrăște și umorul românesc ?
Sigur, trăim alte vremuri, ceremonialurile, sălile de valț, ridicolele plimbări la șosea, cele de sîmbătă pe Corso, domni și domnișoare, într-o lume de tovarăși cu urma șepcii impregnată în piele, ca tatuajul, au intrat în albumul de familie al timpului. Ca și emisiunea de agrement, ” Radioduminica” , pe care am dus-o , din 1972 pînă în 2012, și la care, cred că i-am avut ca prieteni-invitați și pe unii care citesc acum aceste cuvinte scrise cu sufletul ! !
Prezența in platou, în blugi, picior peste picior, ori privitul pe telefon, în față miilor de telespectatori, fac parte din noua realitate a democrației împăciuitoriste, generoasă și deloc convențională. Sau membrul în juriul unui concurs de umor, stînd cu piciorul pe masă, în transmisie directă, în văzul lumii și-a mamei care l-a făcut ? Ciudat, nu ?, la alte televiziuni, din țări, tot democratice, cămașa albă și cravata sunt ceva de la sine înțeles.
Înainte vreme, dar nu chiar acum 500 de ani, un program de televiziune special, ca cel de revelion, era lucrat cam din septembrie. Nu fac vorbire despre calitatea textelor, pentru că aceeași democrație umblă cu prezervativul la butonieră și sictirul la colțul,gurii, cu ura la vedere și vorbele cu ochii scoși.
Dar să faci aluzii sexuale cu glezna groasă, încălțată cu ciorap alb, în anul de grație 2021, atunci cînd orice acneic tulburat, cu o simplă căutare pe tastatură, dă de toate grozăviile pe care le poate face omul, mi se pare o idioțenie în stare pură. Că dedesubturile acestui eșec mediatic au transformat programul de revelion al televiziunii publice, în scandal, cu repercusiuni administrative, este altă poveste.
În fonoteca radioului public, național și teritorial, există mii de scheciuri, în interpretări memorabile: nu le mai folosește nimeni.
Din videoteca televiziunii publice s-a tot dat, și se tot dă, dar se pune foarte, foarte puțin, neexistînd un proiect de resuscitare a industriei tele-divertismentului. Gradea & echipa de nulități gazetărești sunt cel mai înverșunați dușmani ai telespectatorului român, pe care îl disprețuiesc pur și simplu. . Garcea atîta poate: gîndirea lui otrăvită, a pierzătorului, se oprește la ușa cîrciumii, cît despre Bittman, acesta e demult căzut de pe portativ.

 

Dan Helciug

Opinii despre despre TVR1, Doina Gradea de la Oana Pellea, Cornel Udrea, Dan Negru, Dan Helciug, Lucian MândruțăAm vrut sa vad și eu de ce e atâta tevatură în jurul revelionului TVR..
Nu am înțeles nici după ce l-am vizionat.. E un program frumos, perfect relaționat cu vremurile noastre distopice.
Încă nu v-ați prins, dar.. la modul general, divertismentul TV nu mai este divertisment de foarte mult timp.
Este caterincă. Îți place nu îți place.. gusturile nu se discută.
În ceea ce privește „Zădărnicia eforturilor/luptei împotriva covid.. etc”.. cei care emit astfel de aberații zădărnicesc efortul nostru de a ne păstra normalitatea
Atât.

 

 

Oana Pellea:

Opinii despre despre TVR1, Doina Gradea de la Oana Pellea, Cornel Udrea, Dan Negru, Dan Helciug, Lucian MândruțăProgramul TVR de revelion 2021 a fost-dpmdv-o Rușine și o insultă adresată publicului din Romania. Subcultură, vulgaritate, prost gust și lipsă de bun-simț!

Nu ar fi nicio problema dacă nu ar fi plătit din banii noștri, de la bugetul de stat. E dureros pentru ca este vorba despre postul național!

Păcat de tehnicienii TVR și de oamenii talentați care au mai rămas acolo…CNA? CNA ul e plătit tot din banii noștri…

 

Lucian Mîndruță:

Opinii despre despre TVR1, Doina Gradea de la Oana Pellea, Cornel Udrea, Dan Negru, Dan Helciug, Lucian MândruțăO vorba (ok, mai multe) despre Revelionul TVR.
Eu detest cenzura opiniilor. Si nu doar in ce ma priveste: n-o doresc nici pentru altii. Fac o exceptie aici in ce priveste diseminarea minciunilor in campanii de diverse tipuri, cunoscute indeobste ca fake news.
Cum le deosebesti? E simplu.
Fake news-ul spune „englezii au un studiu ca mastile sunt inutile. Ei nici nu mai poarta”. Asta e fake, e minciuna si merita combatut, caci e un act al unei campanii deliberate impotriva binelului public.
Cum e insa cu opinia? E la fel de simplu. „Eu nu mai am chef sa port masca si nici sa mai accept aceste reguli ale statului!”. Asta e opinie pentru ca nu contine fapte false, ci doar sentimentul acelui om, la care el are dreptul, conform cu Constitutia.
In opinia mea, dezinformarea e o ticalosie, insa opinia libera despre orice subiect nu e. Trebuie aparata.
Acum sa discutam putin despre Revelion. Cum stiti, acolo au fost unii care au facut misto si de masuri si de institutii si de persoane, intre care si presedintele.
Doina Gradea, fosta mea colega din Pro si sefa la TVR spune ca a fost vorba despre „satira”.
Ii dau dreptate, e satira. Nu e fake news. E libertate de expresie si nu cred ca trebuie sa o cenzuram. DAR…
Dar e o mica problema aici. N-am vazut tot programul, asa ca poate imi spuneti voi:
A facut cineva misto in acel program si de anti-vaxxeri? De Teodosie sau Sosoaca? De AUR si PSD? A fost parodie si satira EGAL distribuita, asa cum trebuie sa faca o televiziune INDEPENDENTA?
Altfel spus, daca n-ati facut misto si de Ciolacu, misto-ul la adresa presedintelui e doar o expresie a unei campanii politice, nu artistice.
O televiziune privata isi putea permite asta – desi vedeti ca la Negru nu au fost astfel de derapaje.
Insa o televiziune care isi ia banii si din taxele celor care sunt de alta parere are obligatia echidistantei. Chiar si cand face misto.
Un program de satira, la o televiziune a statului, trebuie sa ia in calcul opiniile tuturor celor care formeaza societatea. Si ori sa le expuna egal, ori sa le ironizeze egal. Cum reusesc in tara asta o mie de standup-eri talentati!
Altfel spus, accept sa faci misto de mine pe banii mei.
Dar vreau sa pot rade si eu, la final, de ceva. Ideal, nu de cat am fost de prost ca ti i-am dat.

 

 

Dan Negru:

Opinii despre despre TVR1, Doina Gradea de la Oana Pellea, Cornel Udrea, Dan Negru, Dan Helciug, Lucian MândruțăE scandal in TVR zilele astea…
Și ăsta pare sa fie doar începutul!
Totuși ,respectul pentru oameni e marea încercare a TVR. Dintotdeauna!
Pe Cristian Țopescu l-au dat afară și azi, după moarte, ii ridică statui.
Iosif Sava, o legendă TVR, a fost dat afară de pe o zi pe alta.
Azi are o statuie in centrul Bucureștiului.
Stere Gulea a fost directorul care l-a concediat, pe ranchiună personală, se zvonea atunci pe coridoare.
L-a tras cineva la răspundere?
Sava a plecat la PROTv și TVR a pierdut o legendă și un profesionist.
N-a răspuns nimeni !
Brenciu, Divertis, Vlad Enachescu și alții, cu sutele, au avut porți deschise când au plecat.
Eu, prea mic in comparație cu cei amintiți, cănd am plecat din TVR și mi-am anunțat șefii ca o fac, toți m-au felicitat că plec la o tv comercială in loc să incerce să mă oprească .
N-a încercat NIMENI măcar să negocieze cu mine deși plecarea mea din TVR era pe prima pagină a ziarelor.
De 21 de ani, de când am plecat, am distrus TVR in mod constat in audiențe.
Chiar anul ăsta, Revelionul TVR, sămânța scandalului, a fost pe locul 5, la distanță uriașă de Revelionul meu de la Antena1, acolo unde am plecat acu’ 21 de ani.
Oamenii sunt marea încercare a TVR-ului.

 

Antena 3: Mugur Mihăescu, ceartă în direct cu Iulian Bulai, în scandalul TVR: Să-ți fie rușine!

 

Postările de pe Facebook:

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here