Pe cine a chemat PSD să rescrie Legea carantinei: antivaxxeri, negaționiști ai Covid-ului și ONG-uri care susțin teoriile conspirației

Articol de Robert Kiss publicat pe site-ul Digi24

0
124
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

În ziua în care România înregistra un record negativ privind cazurile noi de coronavirus – 555  – cel mai mare număr de la debutul pademiei, Comisia Juridică din Camera Deputaților, controlată de PSD-iștii Nicușor Halici și Oana Florea, au organizat o dezbatere, la solicitarea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, pe legea Guvernului privind carantina și izolarea persoanelor infectate sau suspecte de noul coronavirus. La dezbatere au fost invitați reprezentanții unor ONG-uri care promovează teoriile conspirației sau cadre medicale care se opun vaccinării și nu recunosc gravitatea pandemiei de Covid. În urma dezbaterilor, legea va fi modificată radical, a anunțat Oana Florea.

Dezbaterea organizată de Nicușor Halici și Oana Florea s-a referit mai puțin la subiectul discuției – legea privind carantina și izolarea și a servit mai degrabă pentru promovarea teoriilor conspirației. „Virusul nu există”, „Sunt cazuri inventate”, „Nu trebuie să purtăm mască” sau „Guvernul trebuie să oblige populația să consume vitamina C și D” sunt doar câteva dintre concluziile așa-zisei dezbateri organizate de PSD.

De asemenea, unii participanți la dezbatere au politizat discuțiile, au acuzat Guvernul de practici „naziste” și au amenințat cu proteste.

După dezbatere, deputatul jurist Oana Florea a anunțat că PSD va modifica legea „în acord cu solicitările societății civile”.

Una dintre modificările anunțate de PSD la legea Guvernului este înlocuirea carantinei obligatorii de 14 zile, impusă persoanelor care vin din zone roșii, cu un test pentru coronavirus.

Măsura propusă de PSD este una care contrazice opiniile specialiștilor, care susțin că virusul poate să nu fie depistat printr-un test în primele zile de la infectare, motiv pentru care se impune izolarea de 14 zile. De asemenea, măsura contravine practicii din majoritatea statelor care impun astfel de condiții pentru intrarea persoanelor din zone în care virusul are o rată mare de răspândire.

Cu privire la carantinare, aceasta trebuie făcută individual cu consimțământul persoanei și făcută printr-un act administrativ care poate fi atacat în instanță. O altă modificare prevede că izolarea sau carantina nu pot fi decise de un singur medic.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/pe-cine-a-chemat-psd-sa-rescrie-legea-carantinei-antivaxxeri-negationisti-ai-covid-ului-si-ong-uri-care-sustin-teoriile-conspiratiei-1335087

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here