Peter Hammill: eroul subapreciat al rock-ului progresiv

0
78

Peter Hammill
Peter Hammill

Traducere din Prog Rock Magazine 
Muzicianul Peter Hammill nu este un brand, nici muzica lui nu poate fi aruncată cu ușurință sub umbrela unui singur gen muzical. Fiind unul dintre pionierii rock-ului progresiv din Marea Britanie, la începutul anilor ’70, Hammill a trecut de bariera rock-ului progresiv ajungând până la furia punk-ului.
În 1973, sound-ul rock-ului progresiv era considerat „regele” muzicii. Pe tron se aflau Genesis, Yes și Emerson, Lake & Palmer. Dar multe trupe slujeau genul cu dăruire pe „câmpul de luptă”. Una dintre acestea era Van der Graaf Generator, al cărei solist și lider, Peter Hammill, nu a fost și nu este un fan al termenului „rock progresiv”. „Începusem să am impresia că pentru a avea un grup de succes, trebuie să ai neapărat 23 de sintetizatoare, keyboards și zeci de milioane de lumini pe scenă”, a declarat Peter Hammill.
 
Rock-ul progresiv a înlocuit rock ‘n’ roll-ul și blues-ul cu virtuozitatea clasică. Dar acest lucru i-a pus în încurcătură pe mulți muzicieni, potrivit lui Jason Pettigrew, redactor-șef al revistei Alternative Press. „Se ajunsese în punctul în care muzica rock, din mai multe puncte de vedere, însemna doar: „uite, câte note pot să cânt”. Nu mai ținea de compoziție, ci de dexteritate. Rock-ul progresiv era pur și simplu prea inteligent pentru propriul public”, a declarat Jason Pettigrew.
 
Cu toate acestea, trupe precum Yes și Emerson, Lake & Palmer au cunoscut succesul, în timp ce Van der Graaf Generator a creat o nișă. Multe voci (atât muzicieni precum și critici) susțin că Van der Graaf Generator nu a intrat în mainstream pentru că a fost grupul care chiar a înțeles rock-ul progresiv. „Sincer, să-l aud pe Jon Anderson de la Yes vorbind despre minunile lumii, nu era convingător… De aceea cred că Van der Graaf Generator s-a pliat mai bine pe rock-ul progresiv, pentru că a înțeles că poți crea tensiuni și cu un răgnet clasic, dar și cu o șoaptă”, a explicat Pettigrew.
 
În general ciudații se declarau mari fani ai rock-ului progresiv, dar Van der Graaf Generator reușea să capteze atenția oamenilor din diverse zone sociale. În 1977, Johnny Rotten de la Sex Pistols a fost DJ într-un program de radio din Anglia. El l-a numit pe Peter Hammill „un artist original”, uimind pe toată lumea cu declarația: „Ascultați muzica lui Peter Hammill, sunt sigur că David Bowie s-a inspirat mult de acolo”. Cuvintele lui au devenit legendare.
„În emisiunea respectivă, Johnny Rotten a difuzat două piese de pe albumul lui Peter Hammill Nadir’s Big Chance. A declarat că și el a fost influențat de muzica lui Hammill. Și când te gândești la tot ceea ce a făcut Johnny Rotten cu trupa Public Image Ltd., începi să vezi legăturile cu Van der Graaf”, a declarat Pettigrew.
 
Faptul că Rotten a fost influențat de Hammill poate părea ciudat în ochii unora, pentru că punk-ul era exact opusul rock-ului progresiv. Punkerilor nu le păsa dacă nu pot cânta bine la instrumente. În punk totul trebuia să se întâmple rapid. Cu toate acestea, Hammill spune că nu este suprinzător faptul că un gen muzical elitist a lăsat urme adânci în mințile unor oameni care proveneau din diverse zone sociale. „O parte a muzicii noastre era pur și simplu viscerală, activă și sunt sigur că am cucerit publicul care, la vremea respectivă, nici nu s-ar fi gândit să calce la concertele Yes sau E.L & P”, a declarat Peter Hammill.
 
Peter Hammilll a reușit să-și păstreze fanii aproape. A lansat peste 30 de albume solo și este în continuare liderul grupului Van der Graaf Generator. Desigur, spune că muzica lui poate fi complexă iar versurile sale pot fi evazive. De asemenea, Hammill mai spune că știe că nu este Peter Gabriel și că s-a împăcat cu acest gând. „Nu tot ceea ce am făcut eu a fost atins de praful magic al zânelor. Muzica mea nu este ușor de ascultat și nici nu a avut vreodată această menire. Nu sunt nici Neil Diamond”, a mai declarat Peter Hammill.
 
Artistul înțelege și faptul că toate aceste căutări muzicale ale lui îl vor ține departe de topuri, dar nu-i pasă de acest aspect, fiind mulțumit că muzica îi ocupă tot timpul. În 2008, Van der Graaf Generator a lansat albumul Trisector și continuă să susțină turnee prin întreaga lume.
 
„Din fericire încă îmi place să descopăr muzică nouă și încă mă simt bine când sunt în studio. Încă mi se pare incitant să absorb în mine diverse informații pe care mai apoi să le transform în muzică. Probabil, când nu voi mai simți aceste lucruri, mă voi opri”, a declarat Peter Hammill.
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

  1. […] Peter Hammill: eroul subapreciat al rock-ului progresiv var addedComment = function(response) { //console.log('fbComments: Caught added comment'); //console.log('fbComments: Making AJAX call to update Facebook comment count'); $.post('http://andreipartos.ro/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'addComment', xid: 'hgPHoozzGWOYnrL_post13600' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Updated and cached Facebook comment count for post with xid=hgPHoozzGWOYnrL_post13600'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to update Facebook comment count for post with xid=hgPHoozzGWOYnrL_post13600'); } }); //console.log('fbComments: Making AJAX call to send email notification'); $.post('http://andreipartos.ro/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'sendNotification', xid: 'hgPHoozzGWOYnrL_post13600', postTitle: 'INTERVIU EXCLUSIV CU PETER HAMMILL (VAN DER GRAAF GENERATOR) 14.07.2014', postUrl: 'http://andreipartos.ro/interviu-exclusiv-cu-peter-hammill-van-der-graaf-generator-14-07-2014/' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Sent email notification'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to send email notification'); } }); }; FB.Event.subscribe('comments.add', addedComment); […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here