(Playlist): Ziua Internaţională a Francofoniei (20.03)

Articol preluat de pe site-ul RFI

0
68

(Playlist): Ziua Internaţională a Francofoniei (20.03)Ziua de 20 martie este Ziua Internaţională a Francofoniei şi merită să ne amintim, cu aceasă ocazie, cît de mult ne-au influienţat, pe noi, românii, Franţa şi cultura franceă.

A existat o lungă perioadă în istoria Europei cînd Franţa a fost „laboratorul” ei de idei. Limba franceză era limba diplomaţiei şi a claselor cultivate şi se impusese în secolul al XVII-lea ca singura limbă naturală a circulaţiei ideilor în Europa, preluînd o misiune pe care o avusese timp de o mie de ani limba latină.

 

Parisul i-a făcut să viseze pe milioane de sudenţi, de artişti, de oameni cu gust, de călători şi de iubitori ai frumosului. Franţa a jucat un rol de „inspiratoare” a umanităţii, a inventat un stil de viaţă, a ştiut să atragă pe teritoriul ei şi mai ales la Paris energiile creatoare ale Europei dar şi ale lumii. După primul rǎzboi mondial unii scriitori americani veneau la Paris nu numai pentru a scăpa de un anume „provincialism” pe care îl resimţeau în ţara lor, dar şi pentru a-şi publica în Franţa pagini care le erau cenzurate la ei acasǎ.

Puteți citi articolul în întregime aici:

https://www.rfi.ro/special-paris-62860-ziua-interna-ional-francofoniei-cultura-francez-o-form-de-rezisten-n-fa

rietena noastră, Lala Roxana, a propus un playlist dedicat Zilei Francofoniei. Îl puteți asculta mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here