Posturile TV „vroiau“ ştiri fără greşeli, dar nu au reuşit: cine sunt „campionii“ perlelor de pe micile ecrane

0
28

tv cronica (600 x 337)Articol preluat din Adevărul
Posturile de televiziune Antena 3, Antena 1 şi Realitatea TV au înregistrat cele mai multe greşeli de folosire a limbii române, în luna august – 26, 23, respectiv, 22 -, potrivit raportului de monitorizare efectuat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“, informează News.ro.
La postul TVR 1 s-au înregistrat 8 erori în luna august, la TVR 2, 15 greşeli, la Pro TV, 7 greşeli, la Kanal D, 8, la Prima TV, 9, la Naţional TV, 10, la România TV, 14. La B1 TV au fost înregistrate 16 erori, iar la Digi 24, 7.
La posturile de radio monitorizate, Radio România Actualităţi şi Europa FM au fost înregistrate 4, respectiv două erori.
Coordonatorul monitorizărilor, Rodica Zafiu, care a prezentat o sinteză a rezultatelor monitorizărilor în şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a precizat că aceasta este cea de-a doua etapă a monitorizării din acest an, următoarea urmând să aibă loc în luna noiembrie.
„Ca de obicei, am notat lucrurile cele mai grave, greşeli propriu-zise de ortografie. Pot fi neglijenţe, dar interpretabile ca greşeli, ca necunoaştere a normelor de bază ale ortografiei române. Nu sunt multe, ci mai puţine decât în anii trecuţi. Sunt mai multe acele erori cumva explicabile din grabă, de pură tastare. Unele sunt corectate de redacţii destul de repede. Sunt tot felul de forme neglijente, semne diacritice lipsă şi aşa mai departe. Problema punctuaţiei, mai ales utilizarea virgulei, este o problemă în general în scris. Încep să apară uneori prea multe virgule“, a spus Rodica Zafiu, precizând că a fost remarcată şi folosirea „celebrei virgule între subiect şi predicat“.
În urma monitorizărilor, au fost semnalate greşeli care provin din alegerea desinenţelor de plural neconforme cu norma morfologică, precum: „replicele din filme“ (Antena 1, 22 august), în loc de „replicile din filme“ şi „centurele oraşelor“ (Antena 3, 30 august), în loc de „centurile oraşelor“.
 
Alte greşeli întâlnite frecvent sunt formele hibride de indicativ imperfect ale verbelor „a vrea“ şi „a voi“, observate şi la precedentele monitorizări, precum „vroiau“, în loc de „voiau“ (Kanal D, 5 august).
Între erorile constatate se mai numără adverbul „destul“, folosit ca şi când ar fi un adjectiv, acordându-se, contrar normelor – „pinguini destui de mici“ (Disney Junior, 21 august), dar şi semiadverbul „mai“ plasat, incorect, înaintea pronumelui neaccentuat sau a auxiliarului – „care mai se luase de nişte jurnalişti asiatici“, în loc de „care se mai luase“ (Realitatea TV, 22 august).
Dintre greşelile persistente, a fost semnalat dezacordul numeralului compus, tendinţa de folosire invariabilă în gen a acestuia: „ultimele doisprezece luni de activitate“ (Antena 3, 22 august), „au străbătut doisprezece mii de kilometri“ (România TV, 22 august), „între orele doisprezece şi…“ (Naţional TV, 18 august), în loc de „douăsprezece“.
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/entertainment/tv/posturile-tv-vroiau-stiri-greseli-nu-reusit-campionii-perlelor-micile-ecrane-1_57ecf3d65ab6550cb81d1c77/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here