Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „Pescăruşul” de Cehov

0
32

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră de Ziua Mondială a Teatrului, joi, 27 martie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Pescăruşul de Anton Pavlovici Cehov, un spectacol care vorbeşte despre pasiunea pentru scenă, despre dăruirea şi sacrificiile artiştilor, despre puterea de a îndura orice, în numele iubirii pentru artă.
Spectacolul reprezintă o restituire integrală a textului lui Anton Pavlovici Cehov, într-o traducere contemporană, expresivă şi plină de naturaleţe, realizată cu simţ al efectului teatral şi cu o mare atenţie la nuanţe de Raluca Rădulescu.
Viziunea regizorală aparţinând lui Gavriil Pinte se distinge printr-o abordare nouă a universului cehovian, în acord cu intenţiile teatrale ale dramaturgului: vârstele actorilor distribuiţi sunt asemănătoare cu vârstele personajelor, indicate de către autor, iar piesa este privită ca o comedie, departe de stilul încărcat de melancolie, în care au alunecat de-a lungul anilor alte montări după texte de Cehov, pe toate meridianele lumii.
Inventivitatea la nivelul expresiei radiofonice este dublată de o teatralitate extrem de bine susţinută, de bucuria de a însufleţi universul cehovian, prin ritmul alert şi viteza reacţiilor, prin căutarea unor combinaţii stilistice ingenioase. Cehov este tratat ca un precursor al teatrului absurdului, al teatrului existenţialist, fără însă ca spectacolul să scoată piesa din cadrul realismului psihologic. Ia naştere o estetică specială, îmbinare de clasicism şi modernitate, în cadrul căreia tehnici ale absurdului, acţiuni contradictorii, salturi de la râs la plâns, de la tragism la comedie coexistă cu momente de criză, emotivităţi şi vulnerabilităţi, rupturi sufleteşti, gesturi patetice. Personajele nu au timp, se grăbesc şi, neizbutind să mai comunice, se însingurează.
Actorii imprimă acestui univers aparte marca originalităţii şi a talentului lor, individualizând caracterele, armonizându-şi intenţiile, trăirile, mijloacele de exprimare artistică şi subordonându-le unei concepţii unitare, într-o adevărată simbioză.
Rafinamentul decorului sonor constă în stilizare şi esenţializare, coloana auditivă se dovedeşte atent gândită în planul compoziţiei radiofonice, iar muzica inspirată intervine atât cât este nevoie, amplificând stările, relaţiile dintre personaje şi crescendo-ul piesei.
Traducerea: Raluca Rădulescu. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte.
În distribuţie: Irina Movilă, Bogdan Dumitrescu, Constantin Cojocaru, Ana-Maria Bălescu, Marius Stănescu, Dan Aştilean, Amalia Ciolan, Petre Nicolae, Anca Pitaru, Ion Grosu, Cătălin Mareş.
Regia de montaj: Dana Lupu şi Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.
Spectacolul Pescăruşul de Anton Pavlovici Cehov va putea fi audiat în avanpremieră luni, 24 martie, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei, din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here