Radar TV – La așa întrebări, așa răspunsuri

0
45

Cronică de Simona Catrina (sursa: Adevărul, 28.07.2014)

 

TUPEU Principala materie vehiculată prin televiziuni e obrăznicia. Pe toate planurile: tupeul falselor vedete care trăiesc din mahalagisme, tupeul celor care văd paiul din ochiul altuia, tupeul reporterilor.

Printr-o bizară lege a fizicii și a oftalmologiei, unele televiziuni văd numai ce e în neregulă la alte posturi, nicidecum gogomăniile din tarlaua proprie. Audiovizualul s-a transformat într-un carnaval al atacurilor între colegii de breaslă – iar aici nu mă refer la pamfletul cordial, ci la răutățile aproape patologice.
 

Vorbesc singur, deci exist


Spuneam, într-un material publicat recent, că Antena 3 sare ca un pitbull când vede cea mai mică greșeală de tipar în actele sau emisiunile cuiva. Asta în timp ce susnumitul post este un monument de greșeli ridicole, afișate la fiecare minut pe ecran. Dar să trecem la exemple concrete, ca să nu spună că speculăm abstractăciuni. Zilele trecute, anteniștii titrau cu litere cât aracii: ”Două microzuze s-au lovit”, ”Balcaniada de ateltism”, ”Cea de-a 40 ediție”, ”Președinte patriot și ortodo”, ”Va fi vizitat de soția sa arest”, ”Rectifică bugetu”, ”arestul Central” (ca și cum ar fi arest privat), iar asta e numai ce-am prins din goana calului și numai ceea ce era scris, repet, cu litere cât capul lor. Practic, de câte ori ridic ochii spre acest post, văd câte-o luxație ortografică.
 
Asta poate nu m-ar fi scos din sărite atât de tare, dacă în aceeași zi Antena 3 n-ar fi făcut mișto de Elena Udrea, care a depus un proiect de lege, redactat pe computer, firește. Postul a titrat cu litere bulbucate: ”Udrea, certată cu limba română”. Și au umplut ecranul cu un document de o pagină, unde erau vreo trei banale greșeli de tastatură, în mod evident, așa cum facem toți. De exemplu, , scria acolo ”riscuului”, vezi, Doamne. Fraților, din partea mea, n-aveți decât să vă luați de glanda politică a Elenei Udrea cât vreți (aș avea niște rezerve și aici, dar mă rog, nu e treaba mea), însă a spune că o persoană e ”certată cu limba română”, când e clar că era vorba de niște mici neglijențe de corectură ale consilierilor, asta e deja răutate ieftină. N-o apăr pe Udrea pentru că e buzoiancă de-a mea, nici n-o cunosc personal, n-am nicio părere subiectivă, în cazul de față. Doar că, de la o televiziune de știri, mă aștept la ceva mai consistent și profesionist, de-aia plătesc abonamentul la satelit. Ca să nu mai spun (dar spun, până la urmă) că, pe data de 28 iulie, am văzut, dimineață, aceleași știri pe care le văzusem pe 27 iulie. Iar datele sunt niște biete exemple, asta se întâmplă în fiecare zi.
 
Am schimbat postul, am vrut să ajung pe Kanal D, ca să văd ce mai fac miresele pentru fiul nu știu cui – o emisiune care, din motive învăluite în mister, are ceva audiență, bănuiesc, altfel nu văd de ce supraviețuiește atât. Dar am nimerit din greșeală pe ProTV, unde era (ați ghicit) serialul ”Tânăr și neliniștit”. Acolo, un tip care avea în cap mai mult gel decât creier vorbea singur, într-o cameră fără ferestre (deoarece costă mult să filmezi într-un imobil real). Cred că era episodul 43.512 sau așa ceva. Am uitat să vă spun, în telenovelele astea, toată lumea vorbește singură, ca la spitalul de neb… de persoane cu dizabilități mentale.
 
Apropo de ProTV, mult îl mai urăsc Antenele! Nunta lui Pepe a fost povestită și răspovestită la ”Acces direct”, unde echipa profesionistă a Simonei Gherghe a difuzat o claie de imagini în care apăreau toți chelnerii, dar niciodată nașii (Andra și Cătălin Măruță). Asta pentru că politica postului interzice, pesemne, mutrele concurenței pe micul și ciudatul ecran. Au ajuns să vorbească despre fiecare unchi de-al treilea, dar nu despre nași, ceea ce a fost ridicol, asta ca să mă exprim decent.

Idei, după buget, mici

 
Dar să ne reamintim de reporteri, eterna noastră slăbiciune. Dacă prind un tip pe targă, cu o jumate de craniu spart și-o jumate din intestine în afara trupului-gazdă, ei întreabă ”Cum vă simțiți?”, ca și cum ar exista mai multe răspunsuri la așa ceva. ”Sunteți vinovat?” – îl întreabă ei pe infractorul păzit de patru avocați ciufuți. Cum ar fi ca suspectul să răspundă ”Da, sunt vinovat, onorată presă!”. Avocații l-ar bate ca pe covoarele persane înainte de Paște. O altă întrebare deșteaptă foc e ”De ce ați jefuit casa de amanet?”. Eu, în locul inculpatului, i-aș răspunde așa: pentru că am pus pariu cu un bou că pot s-o sperii p-aia de la ghișeu cu un pistol de jucărie. De ce dracu, Doamne, iartă-mă, jefuiește cineva ceva? Pentru bani, că doar nu pentru covrigi cu mac. Am auzit o reportereasă de la ProTV cum ținea morțiș să afle de la un turist din Mamaia care e deranjul financiar pentru o vacanță cu clanul complet: ”Cât costă o familie cu patru persoane?”. De ce, vrei s-o cumperi și s-o duci acasă la tine?

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here