Red Bull Stage a adus la Summer Well tradiția muzicală românească

0
26

Cel de-al doilea an de Red Bull Stage la Summer Well poate fi descris simplu prin DIVERSITATE ÎN TOATE. Weekend-ul care tocmai ce a trecut a fost o explozie de energie pură în inimile tuturor celor care au trecut pe la scena Red Bull și o mașină a timpului care ne-a purtat până la cele mai îndepărtate rădăcini ale tradiționalului românesc.

De obicei, când te găndești la un festival contemporan de muzică nu îți trece prin cap că poți să găsești fix lângă scena unde muzica face legea, un mic colț de folclor, unde autenticul tronează și „dohăne” la soare. IARMAROC, în mijlocul festivalului, asta e ceva ce nu vezi în general și punct. Olărit, măști tradiționale din zona Maramureșului, bucate care mai de care cu gust de natural din zona Bihorului, opincărie cu istorie și cavale expuse pentru toți curioșii.

Cavalul a fost una dintre vedetele IARMAROCULUI. Pe de-o parte îl aveai pe Iulian Grozăvescu care te ajuta să-l confecționezi, iar pe de cealaltă parte pe Călin Han care te învăța cum să cânți la el. Călin și Iulian au adus în zona hip-hop-ului greu, simplitatea și totodată complexitatea cavalului. Cei doi ne-au dat un reality check despre muzica tradițională românească. Cavalul este un instrument specific nouă și arealului Balcanic, dar românul dibaci de fel, l-a transformat după sufletul lui și l-a făcut unic în lume. Ca după chipul și asemănarea omului, oricât de tare ai încerca să faci fiecare caval la fel, nu are cum, nu este fibra aceeași și de ce să nu le faci diferite, ca fiecare om? Iar când vine vorba de sunet, fiecare are povestea lui.

Și când s-a lăsat seara peste Summer Well la scena Red Bull, fenomenul Subcarpați a readus sunetul de folclor îmbinat cu beat-uri de hip-hop. O gură de aer proaspăt pentru un popor asmatic. E ceva în acest underground folclor al băieților care ne face să ne simțim acasă. Mii de oameni, fani vechi și noi, au venit în „vatra” festivalului să dea din cap, să danseze și să traiască fiecare melodie. „Rabdă inimă”, „Dă-i foale” și alte imnuri moderne ale unei generații îndepărtate de rădăcini, cu voie sau fără, au răsunat în poiana Red Bull Stage în mii de glasuri diferite.

Și ca să se păstreze melancolia tacită până la final, băieții de la Subcarpați au încheiat cu „’84-‘85” și ne-au dus, cu toată povestea lor tradițională, când pe valea cu amintiri, când pe culmea extazului.

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea scenei Red Bull de la Summer Well de sâmbătă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here