REVELIONUL ARTIŞTILOR (9.01.2016)

0
167

Leo Iorga Revelionul Artistilor 2016 a
Articol de Andrei Partoș
După o noapte albă la Radio ce putea urma? O altă noapte albă! De data asta la Berăria H. Invitaţia făcută de Mona Mihaela Trifu (Ro Art) şi prietenii mei vechi Laura Stone şi Dan Rădulescu (Amici Della Musica) nu se refuza. Am fost la prima ediţie, Iulia a fost la a doua, aşa că am zis să văd cum e la Berăria H într-un astfel de context. Casă plină ochi sau aproape. Am găsit taxi uşor la dus şi datorită prietenei lui Marius Baţu (vecin de masă) şi la întors.
*Am ajuns înaintea începerii cântării. Mare păcat că nu există o garderobă decentă la aşa o hală imensă! Stai pe un scaun cu haina, cu geanta, cu tot ce ai luat de acasă. Mă rog, e o observaţie cuminte, dar de care poate ţine cont orice manager! Mai ales iarna!* Iulia a ajuns înainte şi a ţinut locurile noastre neatinse. *Am stat alături de familiile Patzaichin, de Marius Baţu, de Mircea Vintilă (foarte scurtă vreme), Aurel Mitran (şi mai scurtă vreme) şi alţii. *De la sosire am zărit numeroase feţe cunoscute. Dana Cristescu mi-a făcut un cadou surpriză. O publicaţie inedită din 1986… Primăvara Baladelor! Se făcea presă veselă şi citibilă! *La puţin timp a sosit şi Ivan Patzaichin şi am primit cadou cartea „Ascultându-l pe Ivan” (Vintilă Mihăilescu) pentru care mă bucur mult. O prezentare grafică deosebită. *Ca să termin partea asta, cea a cadourilor, am primit un ecler uriaş de la Laura Stone, pentru că în meniul nostru nu era inclus niciun dulce, iar eu nu le am cu carnea de porc (prezentă pe mese din belşug). *Trebuie să spun că toţi musafirii (şi n-au fost puţini, au beneficiat de consumaţie la liber!) Un efort serios şi demn de toată admiraţia din partea gazdelor.
*Printre invitaţi, pe lângă cei amintiţi deja, s-au  aflat şi Mihai Manea Croco şi oameni din Barock, Adriana Buciu cu soţul ei (plăcută revedere), Sandu Albiter, Andrei Bălașa de la Phenomenon, foarte mulţi jurnalişti (de presă scrisă, de internet, de radio) ale căror cronici le aştept cu maxim interes colegial, oameni din showbiz, Cristian Raetscher pe care l-am zărit la vreo 5 mese distanţă ş.a.m.d. *Cântarea a început cu o mică întârziere, dar nu s-a supărat nimeni. Era o atmosferă de vânzoleală generală, de foto-selfie show permanent. Am întâlnit oameni deosebiţi care cunosc emisiunea şi mi-a făcut plăcere să aflu că suntem ascultaţi cu fidelitate! *Deschiderea cu SuperChill a fost una inspirată! Tobe, ritm sacadat coborârea pe scări, urcarea pe scenă au produs focalizarea atenţiei. Grupul de fete şi băieţi a dinamizat seara şi la a doua apariţie. Dans, cântare, acrobaţie, de toate. E o trupă cu trei ani de existenţă, creat de fraţii Dumitrescu. Unul coregraf, celălalt percuţionist. Cei 11 componenţi sunt talentaţi fără idoială. De urmărit!
 

Muzica şi Sportul înfrăţite pentru eternitate
Muzica şi Sportul înfrăţite pentru eternitate

*Despre prezentare nu voi spune azi mare lucru, dar insist în a sublinia că este o meserie serioasă şi că nu orice om pune mâna pe microfon, e prezentator de show. Şi la un astfel de eveniment ai nevoie de profesionişti. lipsa unui adevărat M.C.  s-a simţit. *Au fost scurte discursuri de bun venit din partea doamnelor Laura Stone şi Mona Mihaela Trifu, după care a urmat Anastasia Suru care a primit sarcina prezentării. E domnişoara care a fost în studio când l-am avut invitat pe Marian Filip şi a refuzat să vorbească, deşi colaborase cu Marian şi avea veleităţi de solistă. Tocmai pe ea au ales-o să prezinte??? În fine, spun altă dată! *Micile scăpări de regie, de cursivitate, de tehnologie nestăpânită corespunzător n-au deranjat pentru că lumea socializa, se bucura…*Afişul a fost onorat 95 % *M-a amuzat succesiunea kryptonară pe scenă. Eugen Mihăescu şi Costi Sandu, apoi Gabi Nicolau Guriţă (cu proiectul său Unplugged me). Cel din urmă a abordat cover-ul Smokie, „Living Next Door To Alice” (varianta cu mult F..K în text) care a animat poporul. Nimic nou sub soare, pentru că şi acum 30 de ani tot aşa ceva se cânta în discoteci! Dealtfel piesa a fost recântată în altă manieră de Teo Boar (alături de Vlady Cnejevici) ceva timp mai târziu. Teo nu putea rata ocezia unui „What A Wonderful World” în stil Louis Armstrong.
 
*Marian Filip ne-a oferit momente de country clasic şi autohton. A vorbit ceva despre un videoclip, dar n-am reţinut exact despre ce era vorba. *Marcian Petrescu a fost foarte activ. A cântat cu propriul proiect, StoryTellers, dar şi cu Silvia Ştefănescu, cu Marian Filip şi când a mai fost nevoie de o muzicuţă bună. Silvia a avut două piese fiind acompaniată de Victor Solomon (l-a botezat Cristi), fără repetiţie, dar s-au descurcat remarcabil. Victor a fost pe scenă şi alături de Florian Stoica (momentul lor sensibil a fost ascultat cu mare atenţie). *Haiducii au asigurat latura etno a petrecerii. S-au încins hore, sârbe printre mese, la mese, la ambele reprize cu ei.*Tudor Turcu are tot mai mulţi fani, are prezenţă scenică, are voce, dar nu are piese care să-l definească. Deocamdată coverurile sunt teritoriul lui. *Farmecul lui Mircea Vintilă a rămas intact de-a lungul anilor, aşa că era normal să fie bine primit şi la Revelionul Artiştilor.
 
*A surprins plăcut apariţia exotică a grupului Olly De Quartz cu Amedeo şi blondele sale colege. Solista vocală, Olivia Paun, fostă bateristă la Quartz (pe vremea când era Geanina Corondan la voce) a plăcut, a impresionat. Cu siguranţă veţi mai auzi despre acest proiect! Ei au cîntat live total.
Beraria H Revelionul Artistilor 2016 a*Recitalul cu cel mai puternic impact emoţional a fost cel oferit de Leo Iorga, Adrian Ordean şi colegii de grup Pact! Lumea în picioare, s-a cântat pentru că piesele sunt arhicunoscute. S-a dansat pe „Pseudofabulă” din epoca Roşu şi Negru, compoziţia lui Ordean. Modul senin, firesc şi demn în care Leo se luptă să fie pe scenă cu orice risc, nu are cum să nu impresioneze.
*N-am mai insistat pe faptul că s-au folosit negative sau chiar şi playback într-un caz sau două, pentru că e nerelevant. Lumea s-a simţit bine. La final a cântat prezentatoarea, a cântat şi organizatoarea Mona Mihaela Trifu (are experienţă în domeniu, dar mai puţin ştiută la noi, ea trăind în Belgia). Şi Laura Stone, cealaltă organizatoare a fost solistă, are şi un CD, dar a preferat să ajute la prezentare, a funcţionat intens şi ca stage manager… Ea are o consistentă experienţă din Italia. Din această combinaţie italo-belgiană ne-am ales noi cu un Revelion plăcut. Perfectibil, dar vital, necesar pentru breaslă, pentru industria muzicală. Preţul de intrare solicitat de gazde, Berăria H, a fost unul simbolic (10 lei) aşa că în 2017 s-ar putea să fie cozi mari la rezervări de locuri. *O sugestie colegială: reţeta trebuie diversificată de fiecare dată, iar valorile muzicii noastre pop-rock-folk-blues nu trebuie ocolite, măcar cu statutul de invitat la masă. Asta dacă vrem să vorbim despre un autentic REVELION AL ARTIŞTILOR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here