Robert Turcescu îl acuză pe Marius Pieleanu că manipulează sondajele Avangarde

0
114

Marius Pieleanu  Robert Turcescu a
Articol preluat din Adevărul
Jurnalistul Robert Turcescu prezintă, pe blogul personal, o discuţie avută cu Marius Pieleanu, şeful institutului de sondare a opiniei publice Avangarde, din care reiese că cel mai recent sondaj, prin care a fost măsurată notorietatea jurnaliştilor români şi care l-a dat câştigător pe realizatorul Antena 3 Mircea Badea, conţinea informaţii eronate date publicităţii în mod voit.
sondaj Avangarde-3 aPotrivit sondajului, dat publicităţii la finele săptămânii trecute, Mircea Badea (realizatorul emisiunii-pamflet „În gura presei“, de la Antena 3), Mihai Gâdea (realizatorul emisiunii „Sinteza zilei“ şi directorul postului Antena 3) şi Cristian Tudor Popescu (senior editor al site-ului gandul.ro) sunt jurnaliştii cu cea mai mare notorietate din România.
Barometrul de opinie, care a măsurat gradul de notorietate al jurnaliştilor şi analiştilor canalelor de ştiri, a fost autofinanţat, după cum precizează site-ul Avangarde. În top se regăsesc opt realizatori de la Antena 3, câte trei de la B1 TV şi Realitatea TV şi analiştii Mugur Ciuvică, CTP, Ion Cristoiu şi Bogdan Chireac.
Remarcând că nici numele lui, dar nici altele precum Radu Moraru, Emil Hurezeanu, Mădălina Puşcalău, Cosmin Prelipceanu nu apar în sondajul realizat de Avangarde, Robert Turcescu l-a sunat pe sociologul Pieleanu, publicând ulterior întreaga convorbire pe blogul său, turcescu.ro. Explicând de ce Robert Turcescu nu apare în acea listă, sociologul a recunoscut, printre altele, că „au făcut o selecţie“ pentru că „nu a vrut să se supere lumea“. Printre numele care au fost „omise“ se numără şi cel al prezentatoarei Ştirilor Pro TV Andreea Esca. Totuşi, Pieleanu l-a asigurat pe Turcescu, „prieteneşte“, că are un procent de 60%, oferindu-i chiar şi o dovadă.
sondaj Avangarde-41 aAmintim că tot institutul condus de Marius Pieleanu a făcut, în martie 2015, şi sondajul potrivit căruia „71% dintre români consideră că Dan Voiculescu a fost condamnat politic.“
Redăm în continuare convorbirea integrală dintre Robert Turcescu şi Marius Pieleanu, publicată pe blogul turcescu.ro (click aici!).
„De dimineaţă, pun mâna pe telefon şi-l sun pe marele sociolog Pieleanu:
–Alo, zic, Marius, am văzut sondajul ăla cu notorietatea jurnaliştilor şi analiştilor politici… Pieleanu tace.
–Am şi eu o nedumerire: cum naiba de nu apar şi eu acolo, măcar la egalitate cu amicul Sabin Orcan care e la 29%?
Pieleanu îşi drege glasul rostind încurcat:
-Apari, mă, Robert, apari…
-Unde apar, zic eu mirat, că nu mi-am găsit numele pe nicăieri, m-am uitat atent, am sondajul în faţă!
Pieleanu devine prietenos:
-Eşti, Robert, eşti la 60%, dar nu s-a putut…
Eu, mirat: -Ce nu s-a putut?!
-Nu s-a putut… e complicat, uite, îţi spun eu ţie, prieteneşte, eşti la 60%, dar n-am putut să dăm…
-Stai, stai, zic eu, am de gând să scriu despre asta, cum nu s-a putut, că am văzut că sondajul e autofinanţat! Cum nu s-a putut?!
Pieleanu încearcă să mă expedieze: -Iţi spun eu, prieteneşte, eşti la 60%, hai că te sun eu mâine…
Ripostez: -Nu, nu mâine, vreau să înţeleg azi, uite, eu într-o ora o să scriu despre asta, aştept să-mi dai nişte explicaţii.
-Bine, mormăie Pieleanu, te sun eu într-o ora!
Şi m-a sunat. Că, vezi Doamne, erau chiar mai multe nume acolo, în sondaj, cum ar fi Esca, spre exemplu, dar că n-au vrut să se supere lumea şi atunci au făcut ei o selecţie…
-Păi, bine- bine, dar dă-mi şi mie să public sondajul integral! Cu toate numele!
-Nu pot, se tânguie Pieleanu, dar, dacă vrei, uite, îţi trimit pagina aia în care apari şi tu!
 
sursa: Adevărul

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here