ROCK-UL NU MOARE!

0
35

rock never dies (600 x 424)Vineri seara am aflat de la invitatul Mircea Bodolan despre tragedia de la Club Colectiv. Era 23, 40… El a venit cu ştirea, apoi au curs informaţiile la televizor, au fost date şi la RRA din oră-n oră. Mircea a făcut un apel înainte de ora 1,00 către toată lumea care ne asculta, pentru a dona sânge. Ministerul Sănătăţii nu se gândise  încă. Apoi am citit postarea lui Robert Turcescu prin care se preciza că nu poţi dona când vrei tu, ci când vor ei. Că nu au personal, că dimineaţa la 8,00, că au sânge deocamdată.
Am încercat să fac o emisiune normală, deşi era teribil de greu. Aveam evenimente importante pe rol: Ziua Radioului, Ziua emisiunii…Aveam invitaţi care cântau live, Micul Paris. Au venit cu musafirul lor, M. Bodolan. Mircea n-a adus chitara, dar l-am determinat să cânte acompaniat de grup. Era „Rănitul dintre linii”… Sper că ascultătorii noştri de pretitundeni au savurat cele 5 ore, fără a fi apăsaţi de emoţia tragicului eveniment care ne  dădea fiori. O vreme nimeni nu spunea numele clubului, aşa că au apărut şi disperări ale unor părinţi care-şi ştiau copiii la un club din Bucureşti. Corect e să avem precizie în cazul unor astfel de ştiri. Panica e greu de controlat.  Ajuns acasă pe la 5,15  am stat cel puţin o oră cu ochii-n televizor.
Au murit oameni ai muzicii, artişti şi prieteni ai rockului. Printre ei Adrian Rugină, Vlad Ţelea, Costi Ignat, Mihai Alexandru.  Sincere condoleanţe şi de aici pentru toţi cei apropiaţi. Alex Pascu, component al trupei Goodbye To Gravity este în stare gravă la spital. E fiul marii campioane de scrimă, Ana Pascu. Adrian Despot a fost acolo, a salvat oameni, a ajuns întreg acasă. Au fost şi alţii care au încercat să-i ajute pe colegi, prieteni dar au pierit.
Numai lumea rock-ului putea genera un astfel de val de solidaritate, cum s-a văzut la centrele de recoltare. Coadă la donat sânge n-am mai văzut. Din păcate organizarea a lăsat de dorit. Între timp cetăţenii cu suflet mare au dus la spitale tot ce au crezut că poate fi util. Inclusiv alimente pentru medicii care n-au ajuns acasă de multe ore. Apoi a surprins declaraţia unui medic de la „arşi” care cerea să nu mai ducă oamenii medicamente şi faşe, pentru că ei au de toate, că ministerul le-a asigurat cele necesare. A şi subliniat că nu vrea să perie pe nimeni, dar a făcut-o din plin. Nu tot medicii se plâng mereu de lipsa materialelor?  Medicii, cadrele sanitare au avut o atitudine minunată. Cel puţin asta am înţeles. Sacrificiu, implicare totală, voluntariat, ore nedormite.
Pompierii, jandarmii s-au implicat total şi cred că au făcut tot ce se putea în condiţiile date.
Declaraţiile politicienilor s-au succedat, mesajele de solidaritate n-au lipsit, talk-show-urile au umplut ecranul. S-a luat decizia cu Doliu Naţional. Am văzut că pe FB a mai obiectat cineva şi a făcut-o cu argumente logice, nu emoţionale. Şi eu cred că o zi era perfect justificată, dar la noi nu există măsură în nimic.
Marşul Tăcerii a fost impresionant, emoţionant chiar. Atât cât am văzut. Multe generaţii s-au manifestat, compasiune, înţelegere, revoltă mocnită. Manuela Hărăbor a declarat într-un interviu pe stradă că lumea trebuie să aibă răbdare, să persevereze în această luptă, „corupţia ucide”...
Un club fără aprobări legale, un club fără soluţii de evacuare, fără pompieri, nu putea funcţiona într-o ţară normală. Şi câte astfel de cluburi mai avem în Bucureşti sau în ţară? Brusc, guvernanţii au decis să treacă la controale.  Patronii au închis rapid cluburile din centrul Vechi. Se zice că din respect pentru cele întâmplate. Totuşi, pentru faptele criminale de acum va trebui să plătească cei implicaţi, patroni, organizatori. Dar şi cei care au dat semnături şi vor să se spele pe mâini. Declaţiile lui Piedone mi s-au părut cel puţin nesimţite. Apoi mi-am amintit la care partid a ajuns.
Unii artişti s-au exprimat pe FB. Prea puţini.  Fireşte că au transmis condoleanţe, iar unii au subliniat chiar nevoia de norme, de reguli pentru cei care cântă în cluburi, nevoia de contracte ferme, eliminarea plăţilor la negru şi multe altele. Acum s-a înţeles cât de mult conta un Sindicat adevărat care să apere şi să protejeze interesele artiştilor.
Au fost şi sunt multe reacţii duşmănoase venite tocmai de la aşa-zişii credincioşi, care se bucurau de nenoricirea care s-a abătut asupra „sataniştilor” asupra tinerilor nevinovaţi. Mi se pare de necrezut câte mizerii am citit. Toate în numele Domnului, cu citate distorsionate din Biblie. Unii demenţi au apărut şi la tv cu astfel de opinii.
N-am văzut la faţa locului niciun preot, niciun reprezentant al B.O.R. care putea ajuta, alături de numeroşii psihologi care s-au implicat.
Încă nu-s clare unele aspecte.S-a spus că a fost şi o explozie şi am citit ceva despe cianuri!!! Fireşte monoxid de carbon. Fiind afirmaţii ale unor oficiali, poate ne şi luminează!
Gâdea şi Antenele au organizat un Teledon pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Încerc să privesc partea bună a gestului. Mai neplăcut e că-l văd şi pe Capatos în rol de pios în timp ce Dan Negru nu se poate abţine de la strigături şi exaltări.
TVR1 are ediţie specială.
M. Tatulici a apărut la B1TV. „Fals în documentele clubului Colectiv”, scrie pe ecran… Este şi Radu Moraru. După ce a închis dosarul Revoluţiei procurorul general Niţu nu mai are credibilitate nici în acest caz.
Medic salvator: „Fac parte din gaşca şpăgarilor”! Au fost medici rezidenţi şi studenţi care au venit nechemaţi de acasă pentru a ajuta!
La Realitate scrie: „Filosofia: lasă că merge şi aşa”. Bănicioiu nu-şi explică ce s-a întâmplat în club, pentru că sunt cazuri cu arusi pulmonare, căi respiratorii afectate profund. Acestea sunt greu de rezolvat!
La ora la care scriu sunt declarate 30 de decese confirmate şi 90 de spitalizaţi cu situaţii grave. Următoarele 48 de ore sunt decisive pentru pentru cei cu arsuri grave.
Iohannis are un comunicat pe FB, o chemare la solidaritate. Se angajează să ceară autorităţilor publice să facă tot ce e necesar, să-şi facă datoria. Să nu mai fie ucişi tineri din cauza corupţiei. Liniştitoare abordare.
Vor fi multe discuţii în zilele următoare, vor fi acuzaţii, declaraţii, vor fi explicaţii de genul celor menţionate cum că ROCKUL e vinovat, că a atras energii negative. Eu reţin un aspect esenţial. O trupă tânără de rock, cu un gen de nişă, are fanii  săi. A vrut generozitate, a vrut lansare cu intare liberă. Componenţii au plătit cu viaţa neglijenţa criminală a organizatorilor şi a patronului, dar au demonstrat că ROCK-ul trăieşte, prin cele petrecute ieri şi azi în ţară, pe străzi, pe internet. E adevărat că în acel club putea fi concert de dance,  house, trance, hip-hop sau manele, tot tragedie era! Mă îndoiesc că ar fi fost astfel de gesturi ca cele de acum…Ultima zi a lunii octombrie 2015 nu va fi uitată de noi, cei care iubim MUZICA!
S-a dus ziua de 1 NOIEMBRIE şi n-am putut sărbători cu voi, aşa cum ne doream. Am primit acasă o prăjitură bună adusă cu cântec de Andrei-Ştefan. E marea mea consolare…

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here