TRAGEDIA COLECTIV(Ă) – NU AVEM VOIE SĂ UITĂM (1.11.2015)

0
47

marsul tacerii club colectiv (600 x 337)
Galerie foto de Luciana Gingărașu (click aici!)

Articol de Iulia Radu
CARE SUNT CLUBURILE UNDE NU VĂ SIMȚIȚI ÎN SIGURANȚĂ? Dar răspundeți sincer, cu nume, adresă (sau măcar zona în care se află localul respectiv). Am participat la „Marșul Tăcerii” alături de alte câteva mii de persoane, și cred că… am tăcut destul! Cred că a venit vremea să VORBIM! Spuneți voi, cei care frecventați astfel de localuri, unde nu vă simțiți în siguranță (indiferent că sunt din București sau din țară)! Mă așteptam ca artiștii să aibă o poziție mai fermă de data aceasta! Până la urmă este vorba despre locurile pe care (și) ei le frecventează des! Și pentru ei vin oamenii în club! Tocmai de aceea este important să vorbească și artiștii! Dacă vor să își păstreze anonimatul, ne pot trimite liste cu nume de cluburi prin mesaj privat (pe pagina de Facebook Psihologul muzical sau pe adresa de mail iulia@andreipartos.ro). Noi vom publica lista cu toate cluburile numite de voi!
 
Faptul că schimbăm fotografia de profil și cover-page-ul cu un pătrat negru și apoi participăm la un „Marș al tăcerii”, nu e de ajuns! E cazul să ne facem auzită vocea! Altfel, vom mărșălui periodic pe străzile Bucureștiului! Corupția ucide! Același efect îl are și indiferența noastră! L-am văzut ieri pe Adrian Ionescu, șeful Poliției Locale, la Realitatea TV. Spunea cu nonșalanță  că la momentul controlului, desfășurat în urmă cu zece zile la Clubul Colectiv, nu s-a constatat „că sunt probleme din punctul de vedere a atribuțiilor de inspecție comercială a poliției locale. Când am fost în control, nu se petrecea ceva. Nu erau produse inflamabile, artificii. Atunci nu au fost probleme. Nu puteam sesiza dacă nu erau probleme, să fie produse inflamabile, artificii sau petarde. Atunci când a fost efectuat controlul era în timpul zilei. Activitatea era în jur de 20 de persoane, nu era o activitate intensă. Nu s-a constatat, în acea perioadă, că ar fi ceva care să nu întrunească condițiile legale. De la noi nu se dă autorizație„. Ba mai mult decât atât, patronii clubului au declarat pe propria răspundere că clubul Colectiv are o capacitate de 80 de locuri. Reprezentantul ISU spunea că ei nu știau de existența acestui club, deci nu aveau cum să îi controleze, o puteau face doar dacă cineva (Primăria, de exemplu) îi sesiza. Așadar, reprezentații Poliției Locale sunt incapabili să aproximeze câți oameni încap în 425 de metri pătrați! Dacă în hârtie patronul a zis pe propria răspundere 80, atunci reprezentatul statului nu gândește, o ia de bună! Până când trebuie să „înghițim gălușca”asta?! Haideți să le spunem noi care sunt sunt cluburile unde pot apărea probleme!
 
O singură dată am fost în Club Colectiv, anul trecut la concertul susținut de Trooper cu invitatul lor special, Blaze Bayley (ex-Iron Maiden). Au fost atunci peste 500 de persoane! De când s-a înființat acest local, au susținut acolo concerte trupe internaționale: Eluveitie, Melechesh, a fost și un festival cu artiști francezi (Chants, sons sur scene), fără să mai pun la socoteală trupele românești care au susținut concerte acolo aproape săptămânal! Autoritățile nu pot fi atât de rupte de realitate!!! Vineri, 30 octombrie, au murit 30 de persoane și peste 100 au fost rănite!
 
Câți oameni trebuie să moară pentru ca societatea românească să se trezească la realitate?! În 2013, un copil, Ionuț Anghel, a fost mâncat de câini într-un parc din București. Am pus poze negre pe Facebook, ne-am revoltat online, ne-am plimbat pe străzi. În 2014, a picat un avion în Munții Apuseni. Cei 5 membri ai echipajului au supraviețuit prăbușirii, ei au fost cei care au anunțat accidentul, iar autoritățile au bâjbâit în căutarea lor ore în șir. Au murit două persoane. Au înghețat, la propriu. Ne-am revoltat și atunci pe Facebook. Tot în 2014 a avut loc un accident pe Lacul Siutghiol, s-a prăbușit un elicopter SMURD. Și atunci autoritățile s-au bâlbâit. Și atunci au murit oameni. Și din nou rețelele de socializare au „luat foc”. În 2015, polițistul Bogdan Gigină a căzut cu motoclicleta într-o groapă și a murit. Însoțea coloana oficială a ministrului de interne Gabriel Oprea. Ne-am revoltat din nou pe Facebook, iar motocicliștii au mărșăluit.
 
Nu știu dacă realizați, dar revolta pe Facebook e egală cu ZERO dacă nu este dublată de fapte! Nu avem voie să uităm aceste evenimente tragice! Autoritățile trebuie să își facă treaba pentru că de asta îi plătim! În Clubul Colectiv a fost făcut un singur control de la înființarea localului! Este halucinant!
Este revoltător să-l aud pe Ministrul Sănătații spunând că nu au nevoie de nimic, că spitalele sunt dotate, că există medicamente, sânge, că există personal! Păi, până acum o săptămână nu aveam nimic: nici personal, nici aparatură, nici medicamente… bolnavii plăteau totul din buzunare (chiar și banala fașă trebuia să ți-o cumperi singur). Iar acum autoritățile refuză ajutorul?! Cum așa?!
Gata! Am tăcut destul! E vremea să trecem la fapte! Dacă nici acum nu o facem, atunci ne merităm soarta!
 
 

CARE SUNT CLUBURILE UNDE NU VĂ SIMȚIȚI ÎN SIGURANȚĂ? Noi vom publica lista cu toate cluburile numite de voi! http://andreipartos.ro/tragedia-colectiva-nu-avem-voie-sa-uitam/#Colectiv #tragedie #incendiu
Posted by Psihologul muzical on Sunday, November 1, 2015

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

 1. Sa vedem… (din cele frecventate de mine)
  Club A – o singura iesire pe scari in spirala, pe usa incape o singura persoana, se afla intr-o cladire cu grad de risc seismic ridicat, subsol, fara geamuri.
  Kulturhaus – subsol + etaj, o singura iesire din cate stiu; de fiecare data cand am fost era foarte aglomerat (cu siguranta s-a depasit capacitatea clubului) si in caz de calamitate sau accident parasirea clubului in siguranta mi se pare imposibila.
  El Dictador – o singura iesire, clubul este sub forma de tunel, la fel, parasirea clubului in siguranta pare greu de realizat
  Goblin – o singura iesire, subsol, fara geamuri
  Chat Noir – o singura iesire, subsol, fara geamuri
  Expirat & The Other Side – o singura iesire, fara geamuri
  Si cu siguranta mai sunt o multime de cluburi de acest gen, cluburi faine cu evenimente faine si preturi bune, dar care in urma tragediei de la Colectiv ridica mari semne de intebare in ceea ce priveste siguranta clientilor.
  Nu stiu ce fel de avize/autorizatii au, sau daca le au, nu le-am mentionat pentru a le face reclama negativa, ci pur si simplu gandindu-ma la noptile petrecute acolo imi dau seama ca nu stiu cat de „in siguranta” am fost. Chiar si in cazul in care au toate avizele ok, un plan de evacuare bine pus la punct si personal pregatit, o mare problema o reprezinta si suprapopularea localurilor.

 2. Times (Brasov): club la subsol, cu o singura iesire pe o scara ingusta…periodic se organizeaza spectacole si concerte acolo.
  In general orice club sau pub aflat la subsol prezinta un risc din cauza cailor de acces dificile.

 3. El Grande comandante – doua nivele sa subsol, scara ingusta, o singura iesire
  Barfly – casa a scarii mai scuda de un stat de om, o singura iesire
  Mojo – scara ingusta metalica, subsol, o singura iesire

 4. Daca se poate, faceti un poll pe tema asta, cu numele majoritatii cluburilor reprezentative din Bucuresti. Am avea, astfel, si un clasament din care multi ar putea trage invataminte. Repet: daca se poate…

 5. Taverna, La Baza, Underground, Cafenea Piata Unirii (Iasi) situate la subsol, cu o singura iesire, fara geamuri. In general sunt suprapopulate, ceea ce face imposibila evacuarea in siguranta

 6. Club El Grande Comandante (p-ta Gemeni)
  Un adevarat cavou, cu subsol si sub-subsol, cu acces intortocheat! In caz de ceva (incenidu, cutremur) nu mai apuci sa iesi de acolo!
  Club Mojo (Gabroveni, centrul vechi)
  La subsol, se intra pe o scara ingusta (nu incap sa treaca doi oameni unul pe langa altul), deasupra cladire subreda din centrul vechi
  Club Tunes (Gabroveni, centrul vechi, lipit de Mojo)
  La subsol, scara ingusta, igrasie, slab aerisit, deasupra cladire subreda din centrul vechi.
  Club Deeper (Hristobotev)
  La subsol, acces destul de intortocheat, multa igrasie, prost aerisit, prost incalzit pe timp de iarna.
  Club Tube (Centrul vechi)
  Acesta ar fi ok dar este la subsolul unei cladiri subrede, din centrul vechi
  Mansarda club La Scena (Calea Calarasi)
  Mult lemn si panza… totusi, daca sunt ignifugate probabil ca nu prezinta pericol. Accesul se face pe o scara normala, e ok. Cladirea e zdravana.
  Club Expirat
  In urma tragicului eveniment, patronul s-a autosesizat si a inchis clubul. Sa vedem insa cine il va prelua!

 7. In general, cele underground stil beci din caramizi. Accesul in beci, fara exceptie, se face pe o scara intortocheata si ingusta. Nu am remarcat o a doua iesire pe nicaieri.
  Ma abtin in a da nume, intrucat recunosc ca m-am simtit bine in acele localuri, in care am fost adeseori invitat. Totusi, ati retinut ideea! 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here