Scandalul facturilor la energie – dezinteres sau premeditare din partea ANRE

Articol preluat de pe site-ul HotNews

0
92

gaze electricitate Scandalul facturilor la energie - dezinteres sau premeditare din partea ANREFoarte mulți consumatori de energie au aflat abia acum, în ultimele zile din an, că piața se va liberaliza de la 1 ianuarie, iar cei care nu încheie contracte pe piața liberă riscă să plătească următoarea factură cu până la 26% mai mult.

Mulți alții, mai ales cei din zona rurală, nici măcar acum nu au aflat, și se vor trezi, brusc, la anul, cu facturi mult peste cât și-au făcut socoteala.

Responsabil de această situație este Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), o instituție profund politizată, cu un președinte care este plătit cu peste 56 mii lei/lună, iar beneficiarii sunt marii furnizori, care au și statut de furnizor de ultimă instanță, precum ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON.

Liberalizarea pieței energiei este un eveniment foarte important, iar ANRE era obligată să se implice activ pentru informarea cetățenilor. Ar fi trebuit să fie actorul central în acest proces, mai ales că prin lege, ANRE are și rol de informare și protecție a consumatorilor.

Nu s-a întâmplat acest lucru. Dimpotrivă, a refuzat până în ultimele zile să comunice pe acest subiect. Ba, mai mult, a favorizat marii furnizori prin faptul că nu le-a impus să informeze eficient clienții că urmează să aibă loc o liberalizare. Sau că cei care nu încheie contracte pe piața liberă vor rămâne în regim de serviciu universal, la prețuri mult mai mari decât cele din zona concurențială.
Consumatorii care se află acum în regim reglementat nu au fost anunțați că vor trece automat în regim de serviciu universal, la prețuri cu până la 26% mai mari față de decembrie, dacă nu se duc pe piața liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here