SE POATE ȘI FĂRĂ COVID (12.11)

0
113

ADEVĂRURI DESPRE TRECUT? ADEVĂRURI SAU AMINTIRI COSMETIZATE?

La TVR1  Paul Nancă vorbea (din Sala Mare de la Studențesc) despre oamenii valoroși care au scris în acea presă studențească a anilot 70-80. La ”Preoteasa” se petreceau multe. Frumoase. Emilian Urse, un fotograf cu suflet mare a fost și el întrebat. Am văzut și teatrul Podul. A fost amintit regizorul Cătălin Naum. Fotografii rare și speciale. Gh. Visu a povestit despre acei ani. Era normal să fie vorba și despre Song și Ioan Luchian Mihalea.Ce tineri și frumoși erau. Ei repetau la Casa Studenților. Despre el a vorbit actrița Adriana Moca (a fost solistă Song). Nancă a fost întrebat despre cenzură. Cât am fost lăsați sau cât am făcut noi? O dilemă.* Realizatorii acestui ciclu recidivează în a deforma realitățile trecutului. Regizorii sunt diferiți. Așa au procedat și când au abordat lumea discotecilor, apoi a Costineștiului. Oare cine a făcut discotecă pentru prima oară la Casa Studenților? Dar la Ring-ul din Costinești? Oare au dispărut toți cei care erau acolo în 1970-71? Chiar e necesar să amesteci deceniile, ca să-ți iasă de o emisiune? Observ că e o doamnă care știe tot, dar habar nu are de fapte. Am văzut pe generic că s-a apelat la Anda Avrămuț și Doru Ionescu. Păcat că nu s-a ținut cont de materialele deținute de ei. Nimic despre Ansamblul folcloric, nimic despre corul Preludiu, despre Cinestud la care venea profesorul Suchianu, despre serile de audiții muzicale comentate ș.a.m.d. Un ghiveci confuz e mai bun decât orice!

FATA CU VIOARA

La matinalul de la Antena 1 am descoperit-o pe Raluca Răducanu, o domnișoară talentată, fostă concurentă la X-Factor, care a cântat cu vioara ( decorată cu migală cu cristale Swarovski) un medley hip-hop. Interesant și tonic. Florin Ristei a fost cel care a discutat cu ea. El este acum coleg cu Răzvan și Dani. Au și ei cu cine să se tachineze. S-a vorbit de Black Friday, o altă șmecherie comercială. Urcăm prețul luni și scădem vineri ca să pară a reduceri! Oamenii trimit reporterul Marian pe teren, să aflăm cum se fac burgerii speciali la preț redus la un fan Trump din București, după care marfa prezentată urmează să ajungă la echipa de la Neatza. Promovare ieftină!  Despre cum arată doamna care prezintă horoscopul, așezată neinspirat pe un scaun înăltuț, nu mai am cuvinte.

NAȚIONALA A FOST AMICALĂ CU BELARUS 5-3

Un formulă stranie pe teren, o repriză destul de bună cu un adversar mediocru a dus la    4-0. Apoi 5-0 și gata. Goluri cu fundașii, care nu aveau treabă în apărare. Apoi au fost schimbări total nefericite și apărătorii s-au trezit depășiți de trei ori. Plus un 11 metri ratat de musafiri. Varianta cu trei fundași cere mai mult decât pot ai noștri. Rădoi a spus că sunt 16 jucători accidentați, bolnavi. Așa a ajuns la debuturi cu oameni de peste 30 de ani. Susține că n-avea de unde să ia. Abia acum devin de acord cu unii care urlau în favoarea lui Cardoso. Sau de ce nu l-a băgat pe recent naturalizatul? De ce nu l-a convocat pe Keseru ( el a spus că nu e 100%), care dă goluri la el, așa cum am înțeles că dă Bicfalvi în Rusia. Comentatorii, ziariștii au sărit la gâtul lui Mirel, el a fost destul de tăios și adesea argumentat. După următoarele jocuri oficiale, vom afla dacă are o idee clară despre ce va fi sau doar căutări, bâjbâieli. Cam 50 de jucători au fost la lot de când a venit Rădoi. Asta făcea și Contra. Selecția se face înaintea meciurilor, nu în timpul loc. Așa credeam. Eu încă mai sper să aflu care e ideea pe care o slujește Mirel Rădoi. Cu norvegienii vom vedea dacă a înțeles cum e să te aperi inteligent fără să primești goluri.* Noua obsesie a unor jurnaliști este direcția în care se va duce Rădoi după ce pleacă de la națională. Știu ei că la Craiova.

Chiar știați toți și de Sf. Mina? Dar alți ani erau pelerinaje, câte 4-5 pe sezon? Poate că erau, dar nu se televizau? Sau e semn că oamenii și-au pierdut încrederea în autorități și se roagă la Cel de Sus pentru rezolvarea problemelor de viață? Coadă de peste 2000 de persoane, e drept ordonată. Se pupa ceva, am se dezinfecta…așa părea din reportajele văzute la câteva televiziuni. Multe flori și hârtii cu rugăciuni care se dădeau din mână în mâna preotului. Mare igienă, mare atenție!

Păcat că La Măruță vin prea des persoane incapabile să lege două vorbe. Cum să dea ele note la clătite? Oricum se mănâncă excesiv, iar gazda e cu gura plină mai tot timpul. Poate din acest motiv vorbește foarte tare! Ca să nu zic că țipă! Sigur, au fost și multe momente simpatice, dar nu la clătite, unde am suferit!

 

TVR1 are o emisiune, Exclusiv în România, unde Cristi Tabără realizează interviuri extrem de plăcute și bogate informațional. Am aflat despre porțile secuiești și simbolistica lor, precum și despre mobila pictată și păstrarea tradițiilor. Am văzut și dansuri din secuime. Verbunk și csardas. Noi le făceam mai bine prin anii 50-60. Ținutele sunt aceleași, semn că tradițiile se respectă. Am mai aflat și despre Unitarianism ( am văzut Biserica Unitariană Dîrjiu). Există legende spectaculoase în Secuime. Ele trebuie cunoscute și sunt oameni care fac desene animate pentru a le populariza. Oamenii au învățat să facă desene animate, mergând peste tot, inclusiv la Hollywood. Există și un mini-parc tematic cu 40 de machete foarte vizitat. Nu este etnic sau confesional, este despre Ardeal. Iată că există și programe bune la TVR!

CNN comentează ce se petrece la FOX News. Știriștii zic una, comentatorii alta. Voturile trebuie numărate, orice ar fi. Încă se numără și duminica dar Biden a vorbit ca un învingător, în timp ce Trump acuză de fraudă. Cel mai violent este Giuliani, avozat, fost primar. Așa că e bine să așteptăm. Nu prea înțeleg insistența presei în a prezenta biografia rasială a doamnei viitor vice-președinte Kamala Harris. Sigur s-a spus ceva și despre cariera ei de procuror, dar accentul e pe origini. Că e prima femeie de culoare care…că e prima femeie care…Discriminare în toi, fie și pozitivă! * Pe 10 noiembrie Madeleine Albright (83 de ani) a făcut o demonstrație de luciditate și analiză atentă a situației interne și internaționale. Nu este o fană a lui Trump, dar a vorbit ponderat cu argumente.* Până electoriii nu decid, nu știm cine e Președinte. Dacă sunt contestații, trebuie verificate. Chris Ruddy (CEO Newsmax Media) susține că Trump e cel care merită, pentru că știe el că sunt dovezi. E convins că-n Pennsylvania s-ar putea schimba rezultatul. El e un apropiat al lui Trump și dacă ar putea, l-ar angaja la un show tv ( numai dacă pierde, a precizat) pentru că face rating mare.

La DigiSport matinal a fost Ducu Bertzi. A povestit, a cântat la solicitarea lui Viorel Grigoroiu. Dacă tot era Sf. Mihail și Gavril putea invita un sărbătorit artist ca Mihai Pocorschi, Mihai Mărgineanu, Gabi Cotabiță ș.a.m.d. Dar a fost bine și așa, un relaxant program de duminică. A fost și Edi Stăncioiu. Ducu a ridicat problema numărului mare de jucători străini, care nu ajută nicicum fotbalul autohton. Dealtfel tot Ducu i-a amintit gazdei că e o zi de sărbătoare! Era deja 11,30…

BALLANDO CON LA STELLE

Am urmărit o ediție cu multe momente tensionate. A fost un omegiu pentru Gigi Proetti, actor foarte iubit. A venit în scenă Stephania Sandrelli, care a dansat pe o piesă cântată de regretatul dispărut. A fost un moment dificil cu Alessandra Mussolini căreia i s-a făcut rău în timpul unei acrobații (n-a mâncat nimic). M-a surprins că ea zăcea pe jos și nu venea niciun paramedic. Cu greu a apărut un operator cu o sticlă cu apă. Ea oricum a avut conflicte cu unii jurați, așa că n-a beneficiat de empatie din partea lor. În concurs sunt prea mulți musculoși netalentați la dans, de parcă au venit la reeducare. Este și Rosalynda Celentano, fiica lui Andriano și a Claudiei Mori. Este actriță, e bizară, are o pereche tot femeie, Tinna Hoffman și vor dansa în semifinale.

TARATATA CU NAGUI

Aceste emisiuni de pe France 2, reluate de de TV5 Monde, merită văzute oricând. Atmosfera, dialogurile, cântările live, toate sunt plăcute. Nu vă dau acum nume, deși eu văd acest show de pe vremea când Nagui era tinerel. Se descurcă bine în dialogurile cu artiștii de limbă engleză, traduce din mers și o face  în viteză!

Am văzut oameni nervoși la DigiSport1. Radu Paraschivescu echilibrat, dar ferm și-a exprimat uimirea că unul ca Sorin Cârțu poate spune că Bancu putea juca și pozitiv fiind. Ce e așa de mare scofală? E convins că echipa e lucrată. Decebal Rădulescu a fost revoltat pe bune. Îl felicit pentru asta. Bergodi a anunțat că demisionează. Și a făcut-o. Acum se vorbește iar despre Papură.

CSM București a câștigat în Slovenia cu Krim cu 25-23. Neagu a jucat puțin, a înscris 3 goluri. Fluctuațiile de concentrare din timpul jocului au creat tensiune. Fetele au condus cu 4-5 goluri, apoi au fost egalate, depășite, au revenit iar. Au fost câteva care au mers bine (Lazovici, Barbossa, Martin) dar nu mă prind dacă Adi Vasile, antrenorul, aplică vreo schemă în apărare sau în atac. Echipa conduce grupa strict pe calitățile individuale. Dar și pentru că echipele de pe locurile doi și trei au meciuri mai puține jucate. Să nu ne furăm căciulițele, dragi jurnaliști de sport. (Am urmărit meciul la DigiSport și la LookSport)

Am fost șocat să-l văd pe Bittman la România TV afirmând că Andreea Esca s-a prefăcut a fi bolnavă, doar ca să servească ”interesele” unora! Implicit i-a acuzat și pe colegii din lumea artistică, deși n-a dat nume!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here