TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV (31.10.2015)

0
102

Intrarea / ieșirea în / din Clubul Colectiv
Intrarea / ieșirea în / din Clubul Colectiv

Articol de Iulia Radu
Condoleanțe tuturor celor care au pierdut pe cineva în tragedia de la clubul Colectiv! Însănătoșire grabnică tuturor celor care au fost răniți! Am ajuns acasă și mă uit de mai bine de o oră, șocată, la canalele de știri. Sunt îngrozită și îmi pare teribil de rău că această tragedie a avut loc.
Am fost o singură dată în Club Colectiv și nu mi-a plăcut deloc! Intrarea (respectiv ieșirea) mi s-a părut dubioasă! O aveți în imaginea alăturată! Sper ca de data asta să aflăm cine sunt cei responsabili pentru această tragedie! Cine a dat autorizație de funcționare unui club cu pereți acoperiți cu materiale inflamabile, unui club din care nu se poate face evacuarea rapid în caz de urgență! Sper că nu va trebui să așteptăm răspunsurile la fel de mult ca în cazul tragediei din Munții Apuseni (nici acum nu există un raport complet, am aflat doar că de vină este mortul și vremea)! Clubul Colectiv avea o capacitate de 500 de locuri și o singură ușă de acces! Ce mână criminală putea autoriza funcționarea unui astfel de club? Pompierii, ISU nu au avut nimic de spus?!
Aflu de la Digi24 că pe 21 octombrie 2015 autoritățile au făcut un control în club, iar în procesul verbal scrie că nu există „personal calificat”. Păi, și atunci de ce funcționa clubul?! Unii spun că au fost vreo 200 de persoane, alții vorbesc despre aproape 500!
Tot de la Digi24 aflăm că acest club avea autorizație pentru efecte pirotehnice din grupa 1 (cele mai slabe). La scurt timp, informația este contrazisă de Raed Arafat care a declarat că nu exista autorizație pentru folosirea de materiale pirotehnice!
Televiziunile au pornit în goana după senzațional. La ProTV se discută despre setlistul trupei Goodbye To Gravity. „Și-au început recitalul cu piesa Ziua în care vom muri (The Day We Die)”. La A3 am auzit o frază care m-a lăsat fără cuvinte:  „Clubul nu era unul select, era unul de rockeri„. Ce fel de presă avem!
Toate televiziunile dau declarațiile lui Ponta, Iohannis, Gabriel Oprea (care s-a deplasat acolo, în coloană oficială, cel mai probabil, și s-a instalat în fața camerelor de luat vederi!), de parcă astea ar fi cele mai importante știri! Oamenii politici nu ratează nicio șansă pentru a mai câștiga la imagine! Dezgustător! Autoritățile, care ar fi trebuit să aplice legea pentru a preveni astfel de tragedii, sunt primele care profită să-și facă imagine!!!
 
Statul român a arătat că funcționează!” spune Bănicioiu (Ministrul Sănătății) de la Palatul Victoria! Pe bune?! Statul român a făcut posibilă o astfel de tragedie prin neaplicarea legii! „ISU, Pompierii și SMURD-ul au acționat rapid”. Ar fi fost și culmea să nu o facă, având în vedere că s-a întâmplat în centrul Bucureștiului! Dar n-am uitat cât de greu au ajuns autoritățile la răniții din Apuseni și nici bâlbele de la tragedia de pe Lacul Siutghiol! Nu am uitat nici de polițistul care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă în București! Apropo, azi-dimineață, la ora 5.00 (când ieșeam de la Radio cu Andrei), pe strada Știrbei-Vodă puteai să găsești și un ac pe trotuar, atât de luminată este strada. Niciodată nu au funcționat toți stâlpii de iluminat pe această stradă! A fost nevoie de o tragedie ca să intrăm în normalitate!
Iohannis a declarat că speră că autoritățile „și-au învățat lecția”. Eu credeam că lecția a fost învățată după tragedia dintr-un club constănțean când trei fete au ars de vii!! S-au ați uitat?!? S-a întâmplat în aprilie 2014!!!
Bănicioiu declară că Centrul de Transfuzie era deschis de la ora 1.00, deși apelul lor era făcut pentru ora 8.00. Dar nu spune niciun ziarist că oamenii au vrut să se ducă noaptea, dar au fost refuzați pe motiv că nu există personal!
Vor fi trei zile de doliu național!
 
Observ cu tristețe că pagina oficială de Facebook a doamnei Teo Trandafir exploatează disperarea unor oameni postând titluri de doi lei, de genul „Foto și video cu explozia” (evident că nu există nici foto, nici video, dar de ce să nu profite și ei dintr-o tragedie?!). De parcă ar vorbi despre imagini de la vreo nuntă sau botez! Același lucru se întâmplă și pe pagina de Facebook „Acces Direct”. Circulă pe Facebook imagini cu morții din club. Ba mai mult decât atât, au fost preluate și de edițiile online ale unor ziare (Ziua, de exemplu), ceea ce nu face decât să îmi întărească convingerea că trăim într-o societate bolnavă!
 
Am cules de pe Facebook mărturia unei persoane care a fost în club:
Delia Țugui: Am fost la ‪#‎colectiv‬. Am scăpat pentru că am stat chiar lângă ușă. Chiar și așa soțul și fiul meu au putut ieși abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicați cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă ușă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetați stâlpii și tavanul localului este foarte ușor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar în fața mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă: ” Asta nu era prevăzut în program”. În secunda următoare și-a dat seama că nu e de glumă și a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacționat relativ repede, dar ieșirea era prea îngustă și oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, cățărându-se unii peste alții pentru a reuși să iasă. După ce am ieșit afară, am auzit o bubuitură înfundată și am simțit că mă lovește o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting și m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros și negru, nu vedeam absolut nimic. Nu știam încotro merg. Am întins mâna și m-am agățat de geaca cuiva care se afla în fața mea și m-a târât după el. Altfel nu aș mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbințelii aerului irespirabil, am tras aer în piept și am simțit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbușit tavanul și asta ar fi putut provoca rafala de foc și fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină și am simțit aer curat. M-am uitat înapoi și am văzut o mare grămadă de oameni prăbușiți unii peste alții în ușă. Cei care ieșiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinși sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: „Luați-i mai întâi pe cei de deasupra!”, dar panica era prea mare. Mulți încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: „Tu ești? Unde ești, că nu te văd? Asta e mâna ta?” etc. Era de coșmar. Nu îmi venea să cred că așa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieși cu viață de acolo.
 
Aveți mai jos câteva articole din presa online (națională și internațională):
Adevărul:
http://adevarul.ro/news/eveniment/explozie-clubul-colectiv-capitala-zeci-raniti-1_5633e09ff5eaafab2c2b7df0/index.html
 
Evenimentul Zilei:
http://www.evz.ro/explozie-intr-un-club-din-capitala-martor-zeci-de-persoane-au-murit.html
 
New York Times:
http://www.nytimes.com/reuters/2015/10/30/world/europe/30reuters-romania-blast.html?ref=world&_r=2
 
The Guardian:
http://www.theguardian.com/world/2015/oct/30/dozens-killed-explosion-bucharest-nightclub?CMP=share_btn_fb
 
Blabbermouth.net
http://www.blabbermouth.net/news/at-least-27-dead-180-injured-in-explosion-fire-during-bucharest-heavy-metal-concert/?fb_action_ids=10208403651392727&fb_action_types=og.comments
 
Classic Rock Magazine:
https://classicrock.teamrock.com/news/2015-10-31/rock-fans-die-colectiv-bucharest-club-explosion-goodbye-to-gravity
 
Rolling Stone:
http://www.rollingstone.com/music/news/27-killed-in-fire-at-bucharest-heavy-metal-concert-20151031#ixzz3qAkQqJgq

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here