TVR-ul a găsit ratangiii de serviciu de la Eurovision: Dida Drăgan, Dan Bittman, Monica Anghel și Sincron, Mălina Olinescu, Sanda Ladoși

0
2483

TVR-ul a găsit ratangii de serviciu de la Eurovision: Dida Drăgan, Dan Bittman, Monica Anghel și Sincron, Mălina Olinescu, Sanda LadoșiNu vă țin mult. Vom discuta pe larg despre emisiunea „Eurovision… pe șleau” (TVR 1) în această seară la Foc de P.A.E. (detalii aici – click). Pentru că m-a deranjat atacul grosolan al Marinei Almășan de pe pagina de Facebook a lui Andrei, am decis să scriu câteva rânduri despre cum înțelege TVR-ul prin doamna în cauză să își asume ceva (orice!).

Ceea ce m-a scos din minți aseară, a fost filmulețul din debutul emisiunii. O „nevinovată” trecere în revistă a participărilor noastre la Eurovision. L-am reascultat acum și l-am transcris pentru voi.

Mimarea asumării

Șocant este că, deși ideea întâlnirii era să se discute deschis despre pariciparea noastră la Eurovision din ultima vreme, TVR-ul s-a spălat pe mâini în stilul caracteristic din primele minute ale emisiunii.

Astfel, am aflat cu stupoare că: „Dida Drăgan ne-a pus să așteptăm un an” pentru a debuta în concurs. Dar ce a făcut Dida acolo?! I-a bătut, i-a scuipat pe ăia, i-a amenințat să nu cumva să o voteze? Ce s-a întâmplat?!

Ratarea lui Dan Bittman ne-a asigurat un loc pe bară în 1995. „Monica Anghel și Sincron au reușit să nu se califice”. Cu Mălina Olinescu am ratat din nou. În 2002, „România a primit un loc în Top 10”… și… am zis bogdaproste, ca să nu fie pe degeaba? Observați că Monica a reușit să nu se califice când a fost cu Sincron, iar când s-a dus cu Marcel Pavel „a primit” (de la Dumnezeu, probabil) un loc bun. „Sanda Ladoși a coborât din nou ștacheta”. „Cazarea la Hotel FM a fost de nicio stea”. Voltaj a obținut „un alt loc mediocru”. În 2018, trupa The Humans a fost scoasă „din marea finală de publicul european” (i-au bătut cu pietre? ce le-au făcut?). „Ester Peony i-a furat calificarea Laurei Bretan și a Bellei Santiago”. Iar în 2021, „se pare că numele piesei a fost ales cu un scop: să uităm de eșecul necalificării în finală”.

Dar cireașa de pe tort este următoarea:

Anul 2016. Am asistat la cel mai urât moment al acestui fenomen. România a fost descalificată datorită unor probleme financiare și Ovidiu Anton nu a reușit să urce pe scena din Suedia”.

Deci… cum? Cine a avut probleme financiare? Ovidiu Anton? S-a dus omul până la buza scenei și când să urce l-au oprit organizatorii și l-au întrebat dacă are bilet și l-au trimis acasă când au văzut că n-are? N-a avut Ovidiu bani de avion și nu a putut face deplasarea? Sau TVR-ul a organizat preselecție națională deși știa că are restanță și că n-are bani deci era clar că nu poate participa?! Cine a răspuns pentru cheltuielile cu preselecția națională?!

Săriți! Sunt hoți în TVR

Nu-mi venea să cred că pot auzi pe TVR un astfel de text!! De ce să dai vina pe artiști, pe ghinion și pe publicul european? Cine a organizat preselecția în care Ester Peony se presupune că a furat? Cum poate spune tocmai organizatorul preselecției că un artist care ne-a reprezentat țara la Eurovision, a furat calificarea altora?! Îți stă mintea în loc!

O mai mare lipsă de respect față de artiștii care ne-au reprezentat și față de publicul care a votat plătind sms-ul sau apelul, nu am văzut în viața mea. Nu o să mă convingeți că textul de mai jos e un pamflet. Nici măcar unul prost. Este o jignire și o fugă de responsabilitate. Voi vreți să îi determinați pe artiști să participe la Eurovision? Serios?? Ca să ce?! Să îi arătați mai târziu cu degetul și să spuneți că ei au ratat?!

În debutul emisiunii toți au atacat presa care a criticat de-a lungul timpul prezențele noastre la Eurovision. Ei bine, niciun jurnalist român n-a reușit să demoleze toate participările noastre, așa cum a făcut-o TVR-ul în acest text.

Atenție! Text care vă poate afecta emoțional! 

Vă las mai jos transcrierea textului și vă așteptăm diseară la un mic Foc de P.A.E. Textul l-am scris exact așa cum a fost rostit, fără prea multe virgule sau puncte:

Participarea României la Eurovision a început cu stângul, ratând calificarea în cadrul preselecției din 1993, când Dida Drăgan ne-a pus să așteptăm un an pentru a putea vorbi despre un debut românesc.

Dan Bittman ne-a dus Dincolo de nori, ratarea lui asigurându-ne un loc pe bară în 1995.

Ghinionul continuă în 1996, când Monica Anghel și Sincron au reușit să nu se califice. Iar cele 11 puncte acumulate ne-au trimis direct în anul 1998, unde Mălina Olinescu s-a clasat pe locul 22 cu melodia „Eu cred”. Și noi am crezut degeaba. Am ratat din nou participarea în anul următor așa că ne-am prezentat în anul 2000 cu trupa Taxi. The Moon s-a clasificat pe locul 17 și de pe lună am sărit scena din anul următor prezentându-ne peste doi ani cu Monica Anghel și Marcel Pavel la Talinn.  2002 a fost în sfârșit anul în care România a primit un loc în Top 10. Tell Me Why a atins locul 9 cu 71 de puncte.

2003. România a strigat prin Nicola Don’t Break My Heart și am fost auziți și inima a bătut pe locul 10 cu 73 de puncte ajungând direct în finală.

În anul 2004 când Sanda Ladoși a coborât din nou ștacheta. Locul 18 cu doar 18 puncte. Asta a însemnat că în anul următor România trebuia să treacă prin semifinale pentru a-și obține locul în finală.

2005. A venit și marele câștig pentru România, Luminița Anghel și Sistem obținând bronzul cu 158 de puncte în urma Greciei și Maltei.

2006. La Atena, Mihai Trăistariu cu piesa Tornero a reușit să adune cele mai multe puncte de până atunci, dar clasându-se pe locul 4.

2007. Todomondo și piesa Liubi Liubi I Love You, cântată în 6 limbi diferite, ne-a coborât pe locul 13 cu 84 de puncte.

În anul 2008, Nico & Vlad Miriță ne-au dus Pe o margine de lume terminând pe locul 20 cu doar 45 de puncte. Însă, în ciuda rezultatului slab, piesa României a primit premiul pentru Cea mai bună compoziție înscrisă în concurs.

2009. Elena Gheorghe cu Balkan Girls a ajuns pe locul 19 și dând ștafeta Paulei Seling și lui Ovi în 2010 au ajuns cu focul egalând performanța din 2005, locul 3 cu un total de 162 de puncte, la doar 8 puncte de locul 2.

2011. Cazarea la Hotel FM a fost de nicio stea, Change fiind o piesă de locul 17.

2012 a adus trupa Mandinga și Zaleilah în afara topului 10, pe locul 12, chiar dacă piesa s-a clasat pe locul 3 în semifinală.

2013 ne-a găsit pe scena Eurovision cu Cezar Ouatu, It’s My Life clasându-se pe un loc deloc așteptat, 13,cu doar 65 de puncte.

2014. La 4 ani de la prima apariție eurovisionistică, Paula Seling și Ovi au revenit ocupând totuși locul 12.

2015 ne-a rezervat un alt loc mediocru, 15 din 27 de țări participante, ocupat de Voltaj și piesa De la capăt.

Anul 2016. Am asistat la cel mai urât moment al acestui fenomen. România a fost descalificată datorită unor probleme financiare și Ovidiu Anton nu a reușit să urce pe scena din Suedia.

2017. Ilinca și Alex Florea au yodel it aducând România din nou în top 10, pe locul 7 cu 282 de puncte. Cu această participare, România și-a doborât propriul record de punctaj din istoria participării la Eurovision.

2018. Reprezentanții României, The Humans, au fost scoși din marea finală de publicul european.

2019. Ester Peony cu melodia On A Sunday i-a furat calificarea Laurei Bretan și a Bellei Santiago și a ratat cu brio calificarea în finala organizată de Israel.

Anul pandemic 2020 a ținut-o pe Roxen acasă și a pus piesa Alcohol You la sertar, dar a propulsat-o la Rotterdam în acest an cu piesa Amnesia. Se pare că numele piesei a fost ales cu un scop: să uităm de eșecul necalificării în finală”.

Dacă ați ratat emisiunea, o puteți urmări aici:

 

 

Dacă ați ratat vlogul în care am dezbătut „dezbaterea” de la Eurovision, îl puteți urmări mai jos:

 

Opinii adunate de pe Facebook:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here