Ziua europeană a muzicii (Make Music Day / Fête De La Musique) (21.06)

Articol preluat de pe site-ul Agerpres

0
217

Ziua europeană a muzicii (Make Music Day / Fête De La Musique) (21.06)Ziua europeană a muzicii este aniversată la 21 iunie. Această zi reprezintă un eveniment popular gratuit deschis tuturor muzicienilor, amatorilor de toate nivelurile sau profesioniştilor, care celebrează muzica vie şi evidenţiază amploarea şi diversitatea practicilor muzicale, precum şi toate genurile muzicale.

Se adresează oricărui tip de public şi contribuie la familiarizarea tinerilor şi bătrânilor din toate mediile sociale cu toate expresiile muzicale.

Celebrată în Franţa încă din 1982, ziua muzicii a devenit o sărbătoare europeană începând din anul 1985, pentru ca mai apoi să fie îmbrăţişată şi de state de pe alte continente. Cu acest prilej, sunt promovate toate genurile muzicale, dar şi variatele forme de expresivitate muzicală.

Fete de la Musique

În octombrie 1981, compozitorul şi jurnalistul Maurice Fleuret a devenit director pentru muzică şi dans în cadrul Ministerului Culturii condus de Jack Lang şi a aplicat ideile sale în practica muzicală – „La musique sera partout et le concert nulle part” („Muzica va fi peste tot şi concertul nicăieri”), potrivit site-ului oficial fetedelamusique.culture.gouv.fr., dând un impuls apariţiei acestui festival de muzică.

Prima ediţie a „Fete de la Musique” a fost organizată la 21 iunie 1982, ziua simbolică a solstiţiului de vară, cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică, şi a urmărit să reunească în stradă toţi muzicienii.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.agerpres.ro/documentare/2021/06/21/21-iunie-ziua-europeana-a-muzicii–733521

Playlist:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here