Ziua Internațională a câinelui (26.08)

0
108

În fiecare an, pe data de 26 august, celebrăm ziua internațională a câinelui. Ziua câinelui a fost instituită pentru a aduce un omagiu patrupedelor, prietenilor necuvântători, care sunt la bine și la rău alături de stăpânii lor.

Câinele a apărut pentru prima dată în Euroasia, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani. În istoria omenirii, câinele, descendent al lupului cenușie, este probabil primul animal domesticit și utilizat în vânătoare, muncă și companie. În anul 1993, Smithsonian Institute și American Society of Mammalogist a reclasificat câinele ca subspecie a lupului, după ce ani la rând a fost considerat descendent al lupului. S-au descoperit rămășite ale unor câini domesticiți în Belgia și Siberia în urmă cu aproximativ 33.000 de ani.

Povestea câinelui Hachiko

Cel mai cunoscut nume din istorie este al câinelui Hachiko, din Japonia. Patrupedul a rămas în istorie datorită iubirii absolute pentru stăpânul său. Câinele a fost adoptat de când era pui, de către stăpânul său, profesorul Ueno Hidesaburo, care i-a oferit dragoste, însă stăpânul moare din cauza unei hemoragii cerebrale. Câinele obișnuia să își aștepte stăpânul în fiecare zi în stația Shibuya și, chiar și după ce stăpânul a murit, Hachiko a continuat să meargă în stație, zi de zi, timp de 10 ani să îl aștepte.

Povestea câinelui Fido

Câinele rănit este găsit pe stradă de un muncitor italian, care îi duce acasă, îl îngrijește și îi oferă toată dragostea lui. La fel ca povestea lui Hachiko, câinele Fido obișnuia să meargă zilnic să îl aștepte pe stăpânul lui la autobuz, însă stăpânul său nu mai apare. În fabrica unde lucra, are loc un atac cu bombă, iar acesta moare. Câinele Fido s-a întors pentru mult timp zi de zi în stația de autobuz unde obișnuia să își aștepte stăpânul.

Poveste câinilor Balto și Togo

În Alaska, câinii Balto și Tago au dat dovadă de curaj și iubire atunci când, Nome, bărbatul izolat din cauza condițiilor meteo nefavorabile, se afla într-o criză din cauza unei epidemii. Singura soluție de scăpare era antidotul din oras, iar pentru a ajunge acolo, cei doi câini, Balto și Togo, împreună cu alți câini curajoși au gonit la sănii.

Povestea câinelui Bobby

Povestea impresionantă a micuțului terrier, care și-a petrecut 14 ani din viață păzind mormântul stăpânului său, care s-a stins din viață la vârsta de 16 ani.

Povestea lui Bobbie – câinele minune

Aflat într-o vacanță cu familia care îl îngrijea, câinele Bobbie a fost atacat de alți câini și a fugit. Familia l-a căutat de nenumărate ori, însă fără rezultat. După șase luni, murdar și slăbit, câinele Bobbie s-a întors acasă, după ce a străbătut peste 4.000 de km de câmpie, deșert și munte în timpul iernii, pentru a ajunge la familia sa. La moartea sa, câinele a fost înmormântat cu onoruri la cimitirul pentru animale din Portland.

Cairo, câinele erou din Pakistan

Pe 2 mai 2011, Cairo a însoțit echipa SEAL în timpul raidului din Abbottabad, Pakistan, ce a avut drept scop eliminarea lui Osama Bin Laden. Misiunea lui Cairo a fost să găsească orice persoană care încerca să scape din clădirea în care a fost prins Bin Laden.

Dozer, câinele maratonist

Într- zi, Dozer, un golden de trei ani, a văzut o grămadă de oameni alergând prin dreptul casei lui din Fulton, Maryland. A fost atât de încântat, încât a ieșit din curte și a început să alerge cu ei. După șapte mile, Dozer a trecut linia de sosire a maratonului Maryland Half, un eveniment de strângere de fonduri pentru un centru de cercetare a cancerului de la Universitatea din Maryland. A doua zi s-a întors acasă atât de obosit încât proprietarii săi l-au dus la veterinar.

Oficialii, care inițial nu au știut că Dozer era singur, i-au acordat ulterior un premiu special.

Acum, Dozer are propria pagină de Facebook și a strâns 21.000 de dolari pentru centrul de cercetare!

Lada, un babysitte loial

Olga, o femeie de 22 de ani din Saratov, Rusia, și-a luat băiețelul și câinele la o întâlnire cu prietenii. După câteva băuturi, Olga a plecat spre casă, lăsând copilul în urmă. Din fericire, câinele Lada a rămas cu copilul. Olga s-a trezit dimineața următoare și a constatat lipsa băiețelului și a crezut că a fost răpit. Tatăl femeii a mers în parc și l-a găsit pe Vadim, ud și înfometat, dar nevătămat. Lada, rottweiler-ul familiei, păzise copilul toată noaptea. După această întâmplare, Vadim a fost dat în grija bunicii.

Belle a sunat la 911

Kevin Weaver are diabet. El are, de asemenea, un beagle special instruit pe nume Belle, care poate sesiza când apar modificări semnificative la nivelul zahărului din sângele bolnavului. În vara anului 2006, Weaver a suferit o criză și a leșinat. Belle a ajuns la telefonul mobil stăpânului său și a apăsat tasta 9, exact așa cum fusese instruită. Numărul era programat să apeleze 911, iar salvatorii au sosit curând.

Ulterior, Belle a primit premiul VITA Wireless Samaritan, acordat celor care folosesc telefoanele mobile pentru a salva vieți. Belle a fost primul câine care a primit acest premiu.

Dorado, ghidul curajos

Omar Eduardo Rivera este un IT-ist nevăzător care folosește un câine special antrenat să ajute persoanele fără vedere. Pe 11 septembrie 2001, Rivera lucra la etajul 71 al World Trade Center, când avionul a lovit clădirea în care se afla. Câinele lui, Dorado, se afla sub birou, ca de fiecare dată. Pe măsură ce timpul trecea, Rivera simțea miros de fum și auzea haosul de pe scări. L-a eliberat pe Dorado din lesă, sperând că acesta se va putea salva. Câinele a ignorat ordinul stăpânului și l-a condus pe acesta 70 de etaje mai jos. În tot acel haos, cei doi au fost despărțiți pentru câteva minute, dar Dorado a găsit drumul înapoi la Rivera și au continuat coborârea. Au ajuns la parter după o oră, cu câteva minute înainte de prăbușirea clădirii.

Chaser, un câine titrat

Chaser, un border collie, aparține unui profesor de psihologie pensionar. John W. Pilley a citit despre un câine care a învățat să recunoască 200 de substantive germane și a fost curios să vadă dacă Chaser ar putea învăța și el. Lucrând cu câinele timp de aproximativ cinci ore pe zi, Chaser a învățat să recunoască, zilnic, zeci de obiecte noi. A ajuns la 1.022 de substantive! De-a lungul timpului, Chaser a înțeles că învățarea cuvintelor este locul ei de muncă, iar Pilley, în vârstă de 82 de ani, a trecut acum la verbe și la gramatica de bază.

Dexter, eroul de război

Dexter CO67, acum pensionar, a luat parte, timp de șase ani, la nenumărate misiuni în Afganistan – a detectat un camion plin cu explozibil și a salvat cel puțin o mie de militari și civili. După încheierea serviciului militar, a fost programat programat pentru eutanasiere din cauza unor probleme la șold și a faptului că odată scoși la pensie, câinii militari sunt greu de adoptat.

Partenerul său, Kathleen Ellison, a luptat pentru salvarea lui Dexter, împreună cu organizația Military Working Dog Adoptions. Veteranul Danny Scheurer, care a lucrat cu câini în timpul serviciului său militar, l-a adoptat pe Dexter și l-a dus acasă la Spring Grove, Illinois.

Dexter a devenit primul membru canin al Legiunii Americane când a fost acceptat ca membru cu drepturi depline de Fox Lake American Legion Post 703.

În tranşee sau în spatele frontului, cel mai bun prieten al omului – câinele – a luptat alături de camarazii săi în cele mai diferite posturi, în funcţie de mărime, inteligenţă şi pregătire.

Aproximativ un milion de câini au murit în timpul Primului Război Mondial, mulţi dintre ei ducându-şi misiunile până la capăt.

Estimările arată că, din 1918, Germania a folosit 30.000 de câini, Franţa şi Belgia, peste 20.000 şi Italia, 3.000.  La începutul conflagraţiei, America avea un număr mic de câini pe front, urmând ca mai târziu, armata americană să deţină cei mai mulţi şi mai decoraţi câini de pe front.

Sergentul american Stubby

Este cel mai decorat câine al Primului Război Mondial şi singurul din istorie avansat la gradul de sergent. În 1917, John Conroy, soldat în armata americană, a găsit în campusul unei universităţi un Pit Bull abandonat pe care l-a adoptat şi antrenat ca pe un adevărat soldat. Stubby a ajuns pe front la bordul navei „SS Minnesota” şi a participat la nenumărate ofensive. Curajul său a fost răsplătit cu peste 10 medalii, i s-a acordat gradul de sergent şi i s-a ridicat o statuie, pe care stă scris: „Căinele-erou al Primului Război Mondial, Sergentul Stubby”.

Pe front învăţase să detecteze gazele otravitoare şi să-şi avertizeze la timp camarazii, să localizeze soldaţii răniţi şi să-i transporte la loc sigur. Tot el este cel care a prins, de unul singur,  un spion german.

În 1918, curajosul Stubby a fost lovit de o grenadă germană şi internat într-un spital militar. A fost operat de urgenţă şi după câteva luni de recuperare a revenit pe front.

Camarazii din compania 102 infanterie i-au confecţionat o jachetă asemănătoare celor purtate de ei, pe care i-au decorat-o cu rangul şi medaliile obţinute – Inima Purpurie, Medalia de Verdun, Medalia Republicii Franceze “Grande War Medal” etc.

După război, Stubby s-a reîntors în SUA, devenind o adevărată vedetă.

Puteți citi mai multe aici:

https://www.libertatea.ro/lifestyle/ziua-internationala-a-cainelui-2729094

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here