Este o sărbătoare nouă, bazată pe un concept vechi de când lumea, şi onorează valoarea şi importanţa prieteniei în viaţa tuturor. Totul a început prin anii ’20, de la cărţile poştale trimise prietenilor. Acum, de când e foarte uşor să-ţi faci un întreg univers de prieteni online, cu un simplu click îi poţi felicita pe toţi. Dar cum rămâne cu prietenii adevăraţi ?
Ziua Internaţională a Prieteniei a fost adoptată oficial de ONU în 2011 şi este celebrată la 30 iulie de cele mai multe dintre ţările Europei, în SUA şi mai multe dintre tările Americii de Sud, după ce, în anul 1958, Cruciada Prieteniei, iniţiată în Paraguay, a propus această zi ca dată a sărbătorii.
Scopul Naţiunilor Unite a fost acela de a extinde conceptul prieteniei dincolo de relaţiile interumane, promovând prietenia între naţiuni sau între culturile din diferite regiuni ale lumii, pentru a aduce pace şi înţelegere sau pentru a celebra diversitatea globală.
De la cărţile poştale, la Facebook şi Twitter
Prin anii 1920, americanul Joyce Hall, fabricantul de cărţi poştale Hallmark, a avut ideea de a celebra prietenia şi a propus ca în fiecare an, în 2 august, să se trimită prietenilor felicitări. Ideea a plăcut multora şi afacerile companiei Hallmark Cards au prosperat, dar au fost şi critici care au privit-o ca pe o scorneală comercială a lui Hall pentru a-şi creşte vânzările în timpul sezonului mort, între Sf.Valentin şi Crăciun.
Criticile s-au înteţit în timpul crizei economice când oamenii nu mai aveau bani pentru astfel de cheltuieli frivole şi ideea de a sărbători astfel Ziua Prieteniei a eşuat.
Unele comunităţi au continuat însă să o sărbătorească şi, de aceea, în 1935, Congresul Statelor Unite a hotărît ca în fiecare an prima duminică din august să fie Ziua Prieteniei.
Urmând popularitatea evenimentului anual din SUA, şi alte ţări au adoptat-o şi sărbătoarea a ajuns până în India.
Prin anii 1950, Dr. Artemio Bracho din Paraguay a lansat ideea unei Cruciade Mondiale a Prieteniei, formată pentru prima dată în 1958 şi adoptată rapid şi de alte ţări din America de Sud. Cruciada, de fapt o fundaţie care promovează prietenia şi camaraderia între oameni, indiferent de rasă, culoarea pielii sau religie, a celebrat de atunci constant Ziua Prieteniei în 30 iulie şi a făcut un lobby intens pe lângă ONU pentru a internaţionaliza sărbătoarea.
Şi, vă vine să credeţi sau nu, în 1998 celebrul personaj Winnie the Pooh, simpaticul ursuleţ din filmele de desene animate, a fost acreditat ca Ambasador al Prieteniei pe lângă Naţiunile Unite chiar la propunerea doamnei Nane Annan, soţia lui Kofi Annan, secretarului general al ONU la acea vreme.
În cele din urmă, în aprilie 2011, ONU a recunoscut valoarea ideii şi a adoptat în mod oficial Ziua Internaţională a Prieteniei, invitând toate statele membre să sărbătorească în concordanţă cu cultura şi obiceiurile locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.
Puteţi citi articolul în întregime pe site-ul tvr.ro
Playlist dedicat prieteniei:
- 50 DE ANI DE CARIERĂ? (22.11.2023) - noiembrie 23, 2023
- REORGANIZAREA TERITORIALĂ IMPOSIBILĂ? 17.11 - noiembrie 17, 2023
- O LUĂM LA VALE… - noiembrie 17, 2023