Nicu Alifantis FaceCarte (lansare, 7.03.2016)

Articol de Iulia Radu

0
70
Nicu Alifantis FaceCarte (lansare, 7.03.2016)
Galerie foto semnată de motionARThoughts (Brânduşa Balan)

Să recunoaștem! Îți trebuie curaj să mai lansezi o carte în zilele noastre! Numărul cititorilor a scăzut considerabil, în timp ce numărul de critici literari a crescut vertiginos (practic orice persoană care are un blog sau o pagină de Facebook se transforma în critic). Deci… riscul e dublu!

Cu toate astea, Nicu Alifantis a făcut-o! Astăzi, 7 martie, la Espace Minoux, un loc cochet care a devenit rapid neîncăpător pentru toții prietenii (fie ei colegi de breaslă sau jurnaliști) care și-au dorit să-i fie alături. Astfel, i-am întâlnit pe Alina Manole, Anca Lupeș, Ștefan Naftanailă, Mihai Cosmin Popescu, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu, Virgil Popescu, Adrian Enescu, Virgil Ianțu, Marius Matache, Marius Tucă, Victor Panfilov, Mihai Neniță, Sorin Voinea, Radu Lupașcu, Alexandru Șipa. La final, toți au făcut coadă la autografe, îmbrățișări, fotografii, felicitări și strângeri de mână! Astfel de semne de prețuire și respect, vezi mai rar în lumea muzicii!

Emoționat, Nicu Alifantis ne-a vorbit pe scurt despre albumul „Madame Mon Amour”, o compilație de 15 piese și un poem, toate marca Alifantis, „închinate Doamnelor sufletelor noastre”, după cum a mărturisit chiar artistul. De reținut! Acest album poate fi achiziționat din rețelele: Carturesti, Humanitas, Librarie Net, Midav (Magazinul Muzica), Inmedio, sau online pe: www.carturesti.ro sau www.filmedecolectie.ro precum și în magazinele digitale: iTunes, Amazon Digital, Spotify, Xbox Music, Deezer, Google Music.

Apoi ne-a prezentat pe larg proiectul de suflet: „Alifantis FaceCarte”. 260 de pagini unde veți găsi 68 de poeme, 43 portrete, 56 povești și 46 de întâmplări dintr-un jurnal. Cartea poate fi achiziționată în rețelele: Carturesti, Humanitas, Librarium, Librarie Net, Elefant sau online: www.carturesti.ro / www.alifantis.ro / www.alifantismusic.ro
Iată ce spune Nicu Alifantis despre această carte:

Ce avem noi aici? Niște poeme, câteva portrete și poate ceva mai multe povestiri, într-o înșiruire oarecum cronologică, un fel de jurnal al ultimilor cinci ani, în care s-au așezat trăiri, emoții sentimente, gânduri, neliniști, bucurii, creionate atât cât m-am priceput. Nu știu dacă neapărat cu dibăcie, dar sigur cu sinceritate. Lansate în spațiul public prin intermediul acestui fascinant instrument de socializare care este facebook-ul, m-am lăsat uneori dezbrăcat de hainele artistului, în altele de cele ale omului, atât cât am considerat că merită să vă trezească interesul sau curiozitatea.

Așadar, o carte de poeme, portrete, povestiri, despre mine, despre oameni, despre întâmplări, cu o prefață de Ioan Es. Pop care sună cam așa:

„Există două Facebook-uri pe lumea asta: unul utilitar, al lui Mark Zuckerberg, şi altul poetic, al lui Nicu Alifantis. În FaceCartea lui Alifantis mă simt cel mai acasă, pentru că aud simultan cuvintele şi sunetul muzicii din spatele lor, chiar dacă muzica textelor n-a fost compusă încă. Sunt, aşadar, un privilegiat: aud şi ceea ce încă n-a fost pus pe note. În noile sale Feţe, Alifantis îşi adânceşte nu doar propriul destin, ci şi destinele cititorilor lui de azi şi de mâine.”

Cu siguranță, de cele mai multe ori stăm în cumpănă dacă să spunem sau nu tot ce-avem pe suflet. Cu siguranță, dacă am spune întotdeauna ce gândim, am rămâne nespus de singuri…

Dacă ar fi să fiu un personaj dintr-o carte, probabil aş fi uimit câte lucruri noi aș afla despre mine. Eu însumi sunt uimit de curajul pe care l-am avut de-a mă dezvălui în această carte făcută de mine, cu mine, despre mine și mai ales de câte trăiri am aflat că au sălășluit în adâncul meu, tot acest timp. Uneori e bine să nu mă gândesc la asta, pentru că dacă aș pune totul la suflet, aș fi mult mai bătrân!

FaceCarte s-a născut în urma unei selecții a postărilor pe care le-am făcut în ultimii 5 ani pe pagina mea de facebook https://www.facebook.com/AlifantisOficial. Mulți prieteni m-au încurajat în toată această joacă. Scrie, fii activ, postează! Auzeam mereu aceste îndemnuri, iar eu, culmea, le-am luat în serios. O fi fost bine, o fi fost rău, habar n-am, dar, recunosc,

m-am prins în hora asta. Comunicare zilnică cu voi a fost un extraordinar exercițiu al minții, al spiritului iar pentru faptul că m-ați încurajat, mi-ați dat ghes, m-ați îmboldit să comunic cu domniile voastre, vă merci frumos, sau cum zice francezu’, „chapeau!”.

Câțiva prieteni au prins a mă-ndemna să adun cele postate într-o carte. Am cedat acestei provocări împotriva voinței mele și m-am pus pe treabă. Iată-mă, fac carte…

Poeme, portrete, povestiri, despre mine, despre oameni, despre întâmplări.

Sper că nu vă vor dezamagi și, mai ales, că nu vă vor plictisi!

Vă mulțumesc,

Nicu Alifantis

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here