Ziua mondială a proprietăţii intelectuale (26.04)

Articol de Cristian Anghelache și Marina Bădulescu publicat pe site-ul Agerpres

0
104

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale este marcată anual la 26 aprilie.

În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii contribuţiei pe care inventatorii şi artiştii o au la dezvoltarea societăţilor de pe glob, se precizează pe site-ul www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday.

Marcarea acestei zile reprezintă un prilej de a reflecta la felul în care creativitatea omului şi inovaţia contribuie la edificarea unei lumi mai bune.

Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale, la care este afiliată şi România, marchează evenimentul prin editarea de materiale promoţionale şi îşi îndeamnă toţi membrii să ia parte la eveniment şi să organizeze activităţi la nivel naţional.

Proprietatea intelectuală se referă la recunoaşterea paternităţii unei anumite invenţii, creaţii sau idei şi la drepturile legale rezultate în urma activităţii intelectuale respective. Drepturile de proprietate intelectuală se împart în două mari categorii: drepturile de autor, care protejează creaţiile literare, artistice şi ştiinţifice, şi drepturile de proprietate industrială, care includ brevetele, patentele.

„La 26 aprilie, sărbătorim Ziua mondială a proprietăţii intelectuale pentru a afla despre rolul pe care îl joacă drepturile de proprietate intelectuală (brevete, mărci comerciale, desene industriale, drepturi de autor) în încurajarea inovaţiei şi a creativităţii”, se arată pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.

În România, asigurarea protecţiei proprietăţii intelectuale se realizează, în principal, prin două instituţii de specialitate: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2017/04/26/ziua-mondiala-a-proprietatii-intelectuale-04-14-57

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here