Jan Akkerman live la Psihologul muzical (15.08.2015): „Frank Zappa mi-a spus: ‘Omule, îmi place cum cânți la chitară. Păcat că și eu cânt la chitară, altfel te-aș fi luat în trupă’ :)”

0
128
JAN AKKERMAN
JAN AKKERMAN

A fost unul dintre cele mai puţin pregătite interviuri telefonice din viaţa mea. Jan Akkerman e un tip simpatic, aşa că n-a fost greu. Suntem generaţii apropiate şi se pare că a contat. În plus, omul ştia că trebuie promovate concertele din România. Un profesionist adevărat aşa reacţionează. Cu trei zile înainte de emisiune nu ştiam că vom sta de vorbă… Pentru ascultători a fost, cu siguranţă, o surpriză mare şi plăcută!

Andrei Partoș: Primul invitat al nopții este un domn de mare talent, care pe 20 august va concerta la Hard Rock Cafe din București, iar pe 22 august va cânta la Bucovina Rock Castle din Suceava. Bun găsit domnule Akkerman! 
Jan Akkerman: Bun găsit! Îmi pare bine să vă aud!
Andrei Partoș: sunteți în Olanda sau în altă parte?
Jan Akkerman: Sunt în Olanda!
Andrei Partoș: Este al treilea concert pe care-l susțineți în România. Se împlinesc 20 de ani de la primul concert în țara noastră.
Jan Akkerman: Da… cred că primul concert a fost la scurtă vreme după căderea lui Ceaușescu…
Andrei Partoș: A fost la 5 ani de la căderea comunismului. Am fost la concertul de la Sala Palatului. Ați cântat în acelaşi program cu Paul Rodgers. Cred că vă mai amintiți.
Jan Akkerman: Da, îmi amintesc bine.

Andrei Partoș: Cât de importantă a fost perioada Focus pentru dvs?
Jan Akkerman: A fost importantă pentru că mi-a adus recunoaștere internațională. Am devenit un chitarist cunoscut în lumea întreagă. Fără această trupă nu cred că aș fi devenit faimos. A fost importantă. Hai s-o spunem așa: dacă aș fi cântat yodlere, în mod cert nu aș fi avut succes.
Andrei Partoș: Americanii spuneau la vremea respectivă că trupa Focus aborda genul rock progresiv.
Jan Akkerman: Da… îmi amintesc… dar eu nici acum nu înțeleg ce vroiau să spună cu asta. Dar nu mă supăr pe ei. E în regulă. Ei întotdeauna vor să pună o „ștampilă” pe orice…
Andrei Partoș: Aveți dreptate. Este un defect profesional. Asta fac jurnaliștii.
Jan Akkerman: Păi, mulțumesc! (râde)
Andrei Partoș: Spuneți-mi vă rog, ați fost mulțumit de poziția bună în clasamentele muzicale cu piesa Hocus Pocus?
Jan Akkerman: A fost ok. Nu mi-am dorit niciodată să fiu în topuri. Pentru mine a contat mai mult muzica decât premiile sau topurile. Ba chiar aș putea spune că pentru mine a fost puțin prea mult.
Andrei Partoș: De aceea ați preferat să părăsiți grupul Focus?
Jan Akkerman: Am plecat în primul rând pentru că nu eram mulțumit de direcția muzicală a grupului. Așa că… de fapt, ei m-au dat afară.
Andrei Partoș: Cine v-a influențat?
Jan Akkerman: Sunt doar două persoane: Django Reindhardt și Wes Montgomery. Dar au mai fost și chitariști de flamenco… să știți că îmi plac multe genuri de muzică. Sunt foarte deschis din acest punct de vedere. Mă bucur de orice muzică bună.
Andrei Partoș: Ați avut o relație specială cu muzica lui Frank Zappa. Este adevărat că muzica lui v-a influențat când aţi compus piesa Hocus Pocus?
Jan Akkerman: Da, exact așa a fost! Dar de unde știți?
Andrei Partoș: Citesc mult (râde)
Jan Akkerman: (râde) Ok! L-am întâlnit la Amsterdam. Frank Zappa era acolo. A urcat pe scenă în timpul repetițiilor noastre și mi-a spus: „Omule, îmi place cum cânți la chitară. Păcat că și eu cânt la chitară, altfel te-aș fi luat în trupă. (râde) Avea un trabuc mare în gură. Era un tip extrem de simpatic și comunicativ. Mi-a făcut un compliment, i-am făcut și eu la rândul meu un compliment și asta a fost tot.
jan akkerman (600 x 445)Andrei Partoș: Am citit undeva pe Internet că Ritchie Blackmore obișnuia să vină la concertele Focus. Este adevărat?
Jan Akkerman: Da… L-am și întâlnit într-un bar din Los Angeles. Îi plăcea cum cânt. Noi am susținut multe recitaluri la Whiskey A Go Go din Los Angeles. Acolo i-am văzut în primul rând  pe Jackson Family, cu Michael Jackson. Nu știe nimeni asta, dar este adevărat.
Andrei Partoș: Mai este loc pentru rock pe scena muzicală din Olanda?
Jan Akkerman: Da… rock-ul cu influențe blues este bine reprezentat. În ultimii 15 ani, trupele vechi s-au apucar de blues-rock. Dar scena rock este mai șubredă. Golden Earring și trupe de genul ăsta mai cântă rock.
Andrei Partoș: Ați lansat de curând albumul live North Sea Jazz. Este o revenire la jazz?
Jan Akkerman: Nu chiar… Am avut mereu o înclinație spre muzica jazz, mi-a plăcut întotdeauna și uneori am o abordare jazzy a pieselor. Și în Focus s-au simțit influențele jazz. Ca să fiu sincer jazz-ul m-a însoțit în toată cariera. Am fost mereu influențat de această combinație de clasic european și muzică africană. Cred că este cel mai bun fusion inventat în ultimii 200 de ani.
Andrei Partoș: Este adevărat că ați primit prima chitară cadou de Crăciun? 
Jan Akkerman: Da!
Andrei Partoș: Și vă amintiți câți ani aveați?
Jan Akkerman: Cred că 7 sau 8 ani.
Andrei Partoș: Și este adevărat că ați folosit un aparat de radio pe post de amplificator?
Jan Akkerman: Da, sigur! Cine n-a făcut asta?
Andrei Partoș: Nu știu… Am crezut că în Olanda era mai simplu să cumperi unul…
Jan Akkerman: (râde) Da, sigur…
Andrei Partoș: Ați intrat în prima trupă la vârsta de 10 ani?
Jan Akkerman: Da, așa este!
Andrei Partoș: Ați recomanda și altor copii să cânte în trupe rock la vârste fragede?
Jan Akkerman: Le recomand să cânte orice gen muzical, nu doar rock! Dacă ești cu adevărat interesat de muzică, îți vei găsi rapid „drumul”. Mai devreme sau mai târziu îți vei dezvolta propriul stil. Asta este opinia mea.
Andrei Partoș: Între timp am primit multe mesaje de la ascultătorii noștri. Cineva vrea să știe dacă sunt multe trupe rock bune în Olanda…
Jan Akkerman: În anii 70 erau cu siguranță. Acum… nu mai știu dacă sunt… Scena rock actuală s-a cam restrâns. Artiștii tineri se simt bine pe plan local, nu-și mai doresc neapărat recunoaștere internațională. Sunt mulțumiți cu banii câștigați în Olanda, de aceea au început să cânte în limba olandeză, ceea ce este ok. Este legal.
Andrei Partoș: Un ascultător ne scrie de la Milano și spune că speră să vă vadă și în Italia… Vă putem aranja un concert și acolo…
Jan Akkerman: (râde) M-aș bucura!
jan akkerman Minor DetalisAndrei Partoș: Altcineva spune că îi place foarte mult albumul Minor Details. Și vă întreabă dacă este adevărat că sunteți unul dintre primii shredderi din istoria rock-ului?
Jan Akkerman: Vă mulțumesc mult! Mă bucur că vă place albumul! Nu știu dacă sunt primul shredder….
Andrei Partoș: Dar știați că sunteți considerat un shredder…
Jan Akkerman: Habar n-am avut că sufăr de această „boală”… (râde)
Andrei Partoș: În cadrul celor două concerte din România veți cânta și piese vechi și piese noi? Aveți o trupă alături?
Jan Akkerman: Am o trupă foarte bună alături de mine, sunt muzicieni desăvârșiți: David de Marez Oyens (bas), Marijm van den Berg (baterie), Coen Molenaar (keyboards). Toți sunt muzicieni de fusion, toți sunt influențați de jazz. Marijm este unul dintre cei mai buni bateriști cu care am lucrat, îl puteți auzi pe albumul Minor Details.
Andrei Partoș: Spuneți-mi, vă rog, cum a fost colaborarea cu Tim Bogert și Carmine Appice?
Jan Akkerman: A fost neașteptată… Ei m-au căutat când eu făceam un album, Tabernakel. Casa de discuri vroia să am o piesă mai lungă, un fel de jam-session și uite așa am ajuns să lucrez cu ei doi, prin casa de discuri. Ei nu erau obișnuiți cu stilul meu, deși le plăcea fusion. M-au pus să încerc una-alta. Și ne-am dus în studio și pur și simplu am început să cântâm împreună. Asta a fost tot. În două zile am terminat înregistrarea, asta pentru că mie nu-mi place să stau prea mult timp în studio. Numai ideea de a sta 24 de ore pe o singură piesă, mă scoate din minți.

„A fost o mare onoare să cânt cu BB King”

jan akkerman BB King (600 x 430)Andrei Partoș: Știu că vă place sportul foarte mult. Ce puteţi să ne spuneţi acum despre fotbalul olandez?
Jan Akkerman: Nu știu ce să cred despre fotbalul olandez… Individual le merge bine, unii joacă în Germania, la Bayern. Avem jucători buni. Dar și România a avut jucători buni… îmi scapă numele lui acum… era un jucător foarte bun…
Andrei Partoș: Hagi?
Jan Akkerman: Da, exact! El este!
Andrei Partoș: O altă ascultătoare vă întreabă dacă, fiind din Olanda, ați întâmpinat greutăți să pătrundeți pe piața britanică și americană?
Jan Akkerman: A fost mai dificil, dar mă bucur că au făcut-o! Sunt mândru că am fost acceptat acolo. Am cântat de câteva ori cu BB King. Este minunat că un tip ca mine, care provine dintr-o țară mică, a ajuns pe cele mai mari scene ale lumii. Este onorant.
Andrei Partoș: Așa este! Felicitări!
Jan Akkerman: (a spus cu umor Thank You very Dutch!) (râde)
Andrei Partoș: Ați spus cumva Thank You very Dutch? (râde)
Jan Akkerman: Da, chiar așa am spus! (râde)

Andrei Partoș: Vă mulțumesc foarte mult și sper să vă văd pe 20 august la Hard Rock Cafe! Mă bucur mult că ați acceptat să stați de vorbă cu noi în această noapte! Vă mulțumim! Ați propus să difuzăm piesa Fernando Minibar de pe albumul Minor Details. Ce înseamnă această piesă pentru dvs?
Jan Akkerman: A fost compusă în Brazilia. Le-am trimis colegilor mei câte un sample ca să știe cum aș vrea să sune și fiecare și-a tras părțile în studioul propiu. Au avut libertate totală, și-au lăsat imaginația liberă și a ieșit ceea ce veți asculta acum. Mi-au trimis înregistrările lor, iar eu am făcut mixajul în studioul meu. Piesa asta are în ea ceva din savoarea Braziliei.
Andrei Partoș: Vă mulțumim foarte mult! Vă mulțumim pentru muzică și vă așteptăm în România!
Jan Akkerman: Mulțumesc și eu! Sănătate!

CONCERT CARITABIL SUSTINUT DE JAN AKKERMAN CU OCAZIA GALEI CORNELIU COPOSU

FUNDATIA CORNELIU COPOSU impreuna cu FUNDATIA HANNS SEIDEL si FUNDATIA ACADEMIA CIVICA organizeaza pe data de 11 noiembrie 2019, la Teatrul Național (Sala Mare), cu incepere de la ora 18.30, „GALA CORNELIU COPOSU – Editia a IV-a”. In cadrul evenimentului va avea loc lansarea volumului de poezii semnate de CORNELIU COPOSU si un extraordinar CONCERT CARITABIL sustinut de JAN AKKERMAN.

Mai multe info aici: https://andreipartos.ro/concert-caritabil-sustinut-de-jan-akkerman-cu-ocazia-galei-corneliu-coposu-11-noiembrie/

https://www.youtube.com/watch?v=pzgKatGSWQg&index=3&list=PL2dq3JWkJagNMyhyMxmf4IK8ZlzsOxyiF

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here