Telespectatorii TVR trăiesc „ENESCU EXPERIENCE” alături de Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz

0
48

Stradivarius_9139 (600 x 590)Miercuri, 19 august, la 134 de ani de la naşterea celui mai important muzician român, TVR 1, TVR HD şi TVR+ difuzează, de la ora 22.10, concertul susţinut de cei doi artişti la Sala Radio din Capitală, în cadrul Turneului Internaţional Stradivarius
 
Peste 16.000 de oameni au umplut până la refuz sălile, pieţele sau chiar catedralele, au aplaudat în picioare, minute în şir, s-au emoţionat şi au trăit muzica lui George Enescu, în luna mai a acestui an, când violonistul Alexandru Tomescu, însoţit de pianistul Eduard Kunz, au adus „ENESCU EXPERIENCE” în oraşele lor. Miercuri, 19 august, la 134 de ani de la naşterea celui mai important muzician român, de la ora 22.10, telespectatorii TVR 1 şi TVR HD sunt invitaţi să intre în atmosfera Turneului Internaţional Stradivarius, dedicat memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea acestuia. Concertul susţinut de cei doi artişti la Sala Radio din Capitală, în cadrul turneului, pe 26 mai, va putea fi vizionat, de asemenea, şi online, pe tvrplus.ro.
 
Aflat la a opta ediţie şi derulat anul acesta sub titlul „ENESCU EXPERIENCE”, Turneul Stradivarius, iniţiat de Alexandru Tomescu, a adus publicului un program special: integrala operelor lui George Enescu pentru vioară şi pian, prezentată în premieră naţională şi interpretată pe deja celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu şi pe pianul Yamaha CFX Handcrafted. Turneul a fost dedicat şi unei cauze sociale şi de interes public – restaurarea Casei Enescu de la Mihăileni – Botoşani şi transformarea acesteia într-un centru cultural şi muzical internaţional.
 
„Am aşteptat de mulţi ani momentul în care să pot oferi publicului pe care-l iubesc atât de mult o integrală cu un program 100% românesc. […] George Enescu a fost şi va fi mereu român, iar integrala pe care o propunem este un modest omagiu pe care îl aducem acestui mare compozitor. Enescu Experience înseamnă mult mai mult decât pur şi simplu a cânta, înseamnă o mulţime de emoţii cât se poate de umane. Publicul are ocazia să empatizeze, să îl înţeleagă pe Enescu şi în latura sa umană, aşa că mi se pare foarte important ca, pe lângă muzica pe care o cântăm în concert, să dispun şi de libertatea de a prezenta lucrările, de a spune ceea ce simt şi ceea ce gândesc legat de piesa respectivă. Asta deschide foarte mult calea pentru a înţelege muzica”, declara cu emoţie Alexandru Tomescu.
 
„Succesul acestui turneu a depăşit aşteptările noastre, sălile arhipline şi oamenii dornici să asculte muzica lui Enescu ne-au umplut sufletele de bucurie şi am simţit la fiecare concert că urcăm împreuna trepte ale devenirii spirituale”, mai spunea violonistul, impresionat atât de numărul spectatorilor întâlniţi la fiecare concert, cât şi de vârsta lor: „Foarte mulţi tineri vin la concerte, le place să asculte muzica clasică, poate fi chiar cool să asculţi un concert Enescu Experience şi pe urmă să postezi pe Instagram sau pe Twitter ce ai simţit acolo.”
 
Născut în Siberia, Eduard Kunz a studiat la Moscova şi Londra, dar a ales să trăiască la Bucureşti. Soţia sa este româncă, iar fetiţa lor este născută aici, astfel că pianistul este extrem de legat de ţara noastră. Pentru el, muzica lui Enescu a reprezentat ocazia de a cunoaşte şi simţi la modul cel mai direct şi profund ce înseamnă să fii român.
 
Turneul Internaţional Stradvarius este pentru al optulea an consecutiv o călătorie muzical-culturală, care s-a desfăşurat în perioada mai – iunie în 15 centre culturale din Romania, Republica Moldova şi Franţa, în parteneriat cu TVR şi Institutul Cultural Român, urmând a continua, până la sfârşitul anului, cu alte concerte „ENESCU EXPERIENCE”. Concertul poate fi văzut la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+, miercuri, de la ora 22.10.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here