ARTICOL DE CITIT CU ATENŢIE

0
34
Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Comentarii

 

Andrei Plesu: Toti suntem prosti. Dar mai prosti ca oamenii inteligenti, mai rar

Luni, 8 iunie 2015, 15:36 Actualitate | Esenţial

 

Andrei Plesu
Andrei Plesu
Foto: Agerpres
„Nimeni nu scapa de episoade in care se comporta prosteste. Toti suntem prosti, dar mai prosti ca oamenii inteligenti, foarte rar…” Asa si-a inceput Andrei Plesu discursul sustinut joi, 4 iunie 2015, in cadrul evenimentului cu numarul 5 din seria „Dialoguri necesare”, intitulat „Dincolo de granitele imposturii, incompetentei si prostiei”, organizat de Revista Cariere. „Cantitatea de imbecili din lume e mai mare decat va inchipuiti”, iar procentul lor intr-o comunitate „este constant”, spune Andrei Plesu. Cum identificam simptomele, cum atenuam accidentele prea grave de prostie, in conditiile in care din ea izvoraste raul din lume?

„Un om care nu pricepe e un om manipulabil. Prostul ii prosteste si pe altii. A nu fi prost inseamna sa ai prezenta de spirit. Prostul are o absenta de spirit si, prin asta, el este un risc pentru comunitatea in care traieste. E foarte grav cand prostia ajunge sa fie indusa, sa fie strecurata in masa.” Cele mai mari prostii sunt cele care schimba lumea, viata unei comunitati, a unei planete, in timp ce cruzimea „este una dintre marile grimase ale prostiei”.
Andrei Plesu ne-a vorbit despre etimologia cuvantului „prost”, ce insemna in limba romana veche, intelesurile sale in graiuri apropiate de al nostru, ne-a amintit nenumaratele lui variante si sinonime. „Stam bine!”, asadar, in privinta bogatiei lexicului dedicat acestei stari. Dintre factorii agravanti ai prostiei, Andrei Plesu analizeaza consumerismul, gandirea pozitiva, „corectitudinea politica”, relativismul si robia fata de mass-media – in special televizorul, care intrerupe procesele gandirii – si fata de internet, ca sursa unica de cunoastere si informare, o scurtatura care incurajeaza impostura.
Ajuns la tema imposturii, Andrei Plesu ofera cel putin un exemplu venit din straturi „superioare” ale prostiei, forme care transced ignoranta: „Nu pot fi acuzat de plagiat pentru ca pe vremea aia nu era interzis sa nu citezi surse…”
Cat priveste numarul lor, al prostilor, ei bine, „oricat te astepti sa fie multi, ei sunt si mai multi!”.
Socrate a dat o definitie negativa inteligentei, fiind primul om destept din istorie care a spus „Stiu ca nu stiu”. In schimb, ne spune Andrei Plesu,„prostul STIE. E sigur. E un om care exhiba competente si e sigur de ele. Daca crezi ca stii ceva, trebuie sa vezi daca nu treci printr-o criza de prostie”.
Prostul nu poate fi contrazis, are convingeri de beton. E un om fericit. E placut sa stii ca stii, ca ai dreptate. Chiar daca nu contezi!…
Cand vedem un stiutor, trebuie sa fim suspiciosi: prostul e serios. E solemn. Nu se joaca. E demn, inflexibil, pietrificat. Ia toate lucrurile in serios, dar mai ales pe el insusi. Pentru ca e serios, prostul e si sfatos. Are solutii pentru orice problema. E o suficienta intelectuala glorioasa, e o fudulie. Are idei fixe. Nu se indoieste de el insusi si ii place de el!
Andrei Plesu spune ca se straduieste sa ii evite pe cei care „au facut de multe ori dovada prostiei”. „Prostii sunt nedialogabili, asa eviti un contact frecvent si prelungit.”
Iar daca e vorba de comentat o situatie, „Nu e ca n-ai voie sa bombani decat daca ai solutia in buzunar. Daca ar fi asa, Romania ar fi o tara tacuta.”
In 90, cand eram membru CPUN, aveam o legitimatie pe care scria membru permanent in consiliul provizoriu.
Ce-i de facut daca iti dai seama ca ai fost prost? „Noteaza asta si uita-te din cand in cand in carnetel. Grav e cand nu iti dai seama ca ai facut o prostie. Cand s-o inventa o pastila… am scapat!”
Una dintre sursele importante de impostura este Google, crede Andrei Plesu:„Incurajeaza impostura cunoasterii, iti livreaza cunoasterea fara drumuri punctuale. Daca vrei sa iti faci cultura cu Google, nu parcurgi drumul ce te duce spre cunoastere. Vei avea acces la un depozit, nu la biblioteca.”
Iar in ce priveste educatia, „Cand aveti de crescut un copil va simtiti in regula sa ii spuneti, <<ba, baga-te chiar daca nu stii, nu fi prost!>>? Trebuie sa ii pregatesti pentru viata, viata fiind in aceasta acceptiune un idol.”
Conferinta „Dialoguri Necesare. Dincolo de granitele imposturii, incompetentei si prostiei”, organizata de Revista Cariere, a fost dedicata tuturor celor care isi cauta argumente, inspiratie si curaj pentru a crea valoare si a condamna impostura, incompetenta si prostia, urmarind acest motto, inspirat tot de omul de cultura Andrei Plesu: „Nu exista o mai proasta folosire a inteligentei decat folosirea ei prudenta, garantata epistemologic, cuviincioasa. Inteligenta adevarata indrazneste si risca. Fara sa alunece in aroganta si temeritate vida.”

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here