A murit Marin Petrache Pechea

0
405

Marin Petrache Pechea sursă foto: Facebook
Marin Petrache Pechea
sursă foto: Facebook

Cunoscutul muzician român Marin Petrache Pechea a murit, ieri, la vârsta de 71 de ani. Informaţia a fost confirmată de saxofonistul Flavius Teodosiu, care i-a fost discipol, pe pagina sa de Facebook.
„Cu o foarte mare durere în suflet vă informez că mentorul şi prietenul meu, care a fost ca un tată pentru mine, a plecat spre stele. D-zeu să te odihnească Marin Petrache Pechia! Îţi mulţumesc“, a scris Teodosiu în cursul nopţii trecute.
Marin Petrache Pechea s-a născut la Bucureşti pe 25 noiembrie 1944. Absolvent al Şcolii de Muzică şi a Conservatorului de Muzică din Iaşi, secţia clarinet, Marin Petrache Pechea a fost fondatorul Grupului Cromatic. Trupa şi-a început cariera cu o serie de concerte în cluburi, la festivaluri studenţeşti, în localuri, repertoriul preferat fiind Blood, Sweat and Tears, Chicago.   În 1969, Marin Petrache Pechea face primul turneu în Germania împreună cu Radu Goldiş (chitara), Dorel Vintilă Zaharia (baterie), Nicky Păun (sax), Korossy Tiberiu, Gelu Tudorache, Mihai Udilă (bas), mulţi dintre componenţi rămânând în Germania. În 1974, Pechea pleacă în turneu în străinătate cu grupul refăcut: Paul Man (baterie), Ludovic Stoican (clape). Din 1975 se alătură formaţiei Valeria Pusi (vocal), Florin Creţu (sax), Petre Răduţă (bas), Sergiu Tavifta (chitara), Leonard Nadi. Întors în ţară, Pechea se alătură grupului Romanticii al lui Mircea Drăgan. Reface apoi Grupul Cromatic, cântând alături de Doru Tufiş, Stela Enache, Marcel Năvală, Nicki Dorobanţu, în turnee în Germania. În România a fost condamnat de regimul comunist, în absenţă, la şapte ani de închisoare.
Piesele lui Marin Petrache Pechea „Fata fără nume“, „Drumu-i drum“, „Amurg“, „Culori ritmice“ se difuzează intens la radio şi televiziune. Cromatic este prima trupă românească în concert în Australia (1980). Se alătură Tudy Zaharescu la baterie. Turneele parcurg ţările arabe (Cromaticul inaugurează lanţul de hoteluri Sheraton).
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/entertainment/muzica/a-murit-celebrul-muzician-marin-petrache-pechea-video-1_57fac5a85ab6550cb868e803/index.html
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here