AM RATAT UN AUTOGRAF

0
87

ion ianosi aAzi noapte am prins emisiunea Book Face realizată de Costi Rogozanu de la Realitatea TV. L-am auzit vorbind foarte frumos, cu mult respect despre Ion Ianoși. Astfel am aflat că marele filosof și prieten de familie s-a stins pe 1 iulie (s-a născut pe 1 mai 1928). Ion Ianoși era Ioan Maximilian Steinberger. A trăit mulți ani la Brașov. A fost membru de onoare al Academiei Române (din 2001), a fost scriitor (a publicat peste 40 de lucări),profesor de filosofie și estetică. L-am cunoscut când eram foarte mic, i-am cunoscut părinții, care mi-au fost foarte dragi. Știu că era un om de stânga. Originea sa evreiască, educația austro-ungară, conexiunile sale afective și culturale cu Rusia le-am aflat când am devenit adult. L-am întâlnit la un Bookfest în 2007 când mi-a dăruit o carte cu autograf, ”Dostoievski și Tolstoi”. M-a impresionat că m-a recunoscut, că mă localiza perfect în timp, în Brașovul natal. În 2012 am achiziționat din oraș cartea ”Internaționala mea-Cronica unei vieți”. O carte din care am aflat mai multe despre istoria lui, dar și a unei Românii puțin cunoscute de mine care n-am prea stat cu ai mei, iar din 1987, n-am mai stat ei cu mine. M-a flatat faptul că a amintit câte ceva despre istoria Facultății de Filosofie, că printre cei nominalizați m-a menționat astfel:
”Andrei Partoș, fiul prietenilor tatălui meu, din Brașov și București, după ce a absolvit Psihologia, s-a consacrat noii muzici de agrement, ca disk jockey întreținându-i, noapte de noapte pe ascultătorii postului de radio București, iar în timpul verii pe vilegiaturiștii din Costinești. De multe decenii e recunoscut ca o autoritate în domeniu”
Cu precizare că nu eram așa de des la Radio, unde am și fost interzis în 1984, m-a surprins compania de nume grele în care apăream acolo, la ”situații individuale”: Laurențiu Ulici, Alexandru Monciu-Sudinski, Vasile Morar, Dan Oprescu, Gheorghe Purdea, Grigore Râpeanu jr, Vladimir Tismăneanu ș.a.
Vă recomand, dacă vreți adevăruri sincer subiective, să citiți această carte! Nu-mi iert faptul că nu l-am căutat în ultimii ani pentru a avea un autograf și pe această lucrare amplă.
Un om de o valoare excepțională, pe care și oamenii de dreapta l-au respectat! Odihnească-se în Pace!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here