Andrei Pleșu: ”De ce nu se revoltă rușii?” Păi nouă cât ne-a trebuit ca să ne revoltăm?!

Articol de Magda Grădinaru publicat pe site-ul SpotMedia

0
506

Povestea dintre Rusia și Vest e veche.

Uneori Vestul n-are de ales (Churchill împărțind, alături de Stalin, Europa răsăriteană în două), alteori alege iși trece prin momente interesat, pe bază de profit personal (Gerhard Schröder prieten și aliat de afaceri cu Putin), alteori alegerea e simplă politețe aproape camaraderească (Angela Merkel conversând surâzător, în limba rusă, cu același Putin), spune filosoful Andrei Pleșu.

”De ce nu se revoltă rușii?”. Păi nouă cât ne-a trebuit ca să ne revoltăm?! Între ”adaptare” și opoziție, am ales, vrând-nevrând adaptarea. Trebuia să supraviețuim, să evităm riscul penalizărilor severe, să așteptăm intervenția țărilor democratice sau a Pronei. Nu judec pe nimeni, dar încerc să nu uit propriile noastre demisii…

(…)

S-a înșelat Occidentul dramatic în ceea ce-l privește pe Vladimir Putin sau nimic din ce se petrece astăzi nu putea fi prevăzut?

Occidentul se înșală de mult cu privire la mentalitatea și procedurile răsăritene…Uneori, e drept, n-are de ales (Churchill împărțind, alături de Stalin, Europa răsăriteană în două), alteori alege interesat, pe bază de profit personal (Gerhard Schröder prieten și aliat de afaceri cu Putin), alteori alegerea e simplă politețe aproape camaraderească (Angela Merkel conversând surâzător, în limba rusă, cu același Putin), alteori, în sfârșit, alegerea e fie o mediocră soluție privată (Gérard Depardieu devenind cetățean rus pentru impozitare convenabilă), fie delir stângist, anti-american, anti-capitalist (nenumărate voci de intelectuali și politicieni din Vestul european, acuzând drastic Statele Unite ca fiind adevărații vinovați ai crizei).

Puteți citi articolul în întregime aici: https://spotmedia.ro/stiri/politica/andrei-plesu-de-ce-nu-se-revolta-rusii-pai-noua-cat-ne-a-trebuit-ca-sa-ne-revoltam

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here