Cristian Unteanu: Un text cum nu am mai citit: predicţie religioasă SF pe teme biblice, de tip apocaliptic, cu Trump erou al sfârşitului timpurilor, Ultimul Ales

Articol de Cristian Unteanu publicat pe site-ul Adevărul

0
188

Toţi iluminaţii sau prezicătorii cu studii superioare simt nevoia ca, la un moment dat al carierei lor, să expună publicului teoria lor, precis şi larg argumentată, despre textele biblice în general şi Apocalipsa în special.
(…)

Dar, spre cinstea lor, cei mai mulţi sunt băieţi cu scaun la cap şi ştiu unde să se oprească pentru a nu genera fie probleme cu cei de la FBI, fie pentru a nu cădea în ridicol, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi dintre pastorii diverselor culte apocaliptice milenariste înainte de anul 2000. Părăsiţi mai apoi chiar şi de cei mai înfocaţi dintre credincioşi după ce nu numai că n-a venit Apocalipsa promisă, dar nici banii investiţi nu i-au primit înapoi, neexistând nici atunci, nici acum, o lege a falimentului cu obligaţii pentru clarvăzători.
(…)

Bun, dar toate astea le ştiaţi. Ce e nou?

Este. E pentru prima dată când în industria asta foarte specială şi atât de bănoasă a scenariilor apocaliptice apare un exemplu de super-lux şi de mare interes, în premieră mondială profund elevantă pentru schimbarea de valori pe care o trăim şi deschizând larg porţile pentru predicţia religioasă SF pe teme biblice, de tip apocaliptic, cu mesaj de vigilenţă civilă anti-teroristă şi integrată militant în campania electorală.

Primul exemplu strălucit a ceea ce ar putea să devină o nouă tendinţă în desfăşurarea campaniilor electorale la orice nivel, a apărut joia trecută în oraşul Nashville (Tennessee) unde ziarul local a publicat un anunţ comercial pe o pagină întreagă, sponsorizat de o cunoscută asociaţie religioasă Future for America (vezi foto din titlu) în care, nici mai mult nici mai puţin, se spune în mod solemn:

„Dragă cetăţene din Nashville. Avem convingerea că trebuie să-ţi împărtăşim dovezile că, pe 18 iulie 2020, Islamul va detona o bombă nucleară în Nashville, Tennesse.“

Uhu-hu la luna şuie şi apel la primul spital psihiatric? Nici n-a mai fost timp, deoarece scandalul a fost instantaneu şi pe bună dreptate, editorii zarului se scuză pentru o greşeală incalificabilă, etc. Dar, evident, au urmat zeci şi sute de mii de accesări ale sitului unde se găseşte mesajul original şi, astfel, povestea se internaţionalizează şi începe demenţa, adică părerile pro şi contra, argumentări pe texte biblice sau citate din profeţi şi profetese de toate mamele şi orientările.
(…)

Sigur că, din perspectiva unui psihiatru, lucrurile ar putea fi foarte uşor lămurite.

Dar nu este atât de simplu deoarece, mai ales în contextul acesta atât de violent şi complicat de acum, exact acest tip de vector religios şi cu puternic angajament politic, ar putea aduce vectori de ruptură socială extrem de primejdioşi. Intrarea în acţiune în acest mod a grup cu un mesaj militant religios într-atât de evident şi cu asemenea acuzaţii este fără precedent. Şi, deloc întâmplător, se produce, sub masca religiei, exact acum când tensiunile sociale pot fi inflamate dincolo de orice limită raţională prin acuzaţia că o minoritate religioasă, cea a islamului, vrea să detoneze o armă nucleară într-un oraş american, absolut deloc întâmplator unul dintre simbolurile Sudului şi iubit drept capitală a muzicii country.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://adevarul.ro/international/statele-unite/un-text-nu-mai-citit-predictie-religioasa-sf-teme-biblice-tip-apocaliptic-trump-erou-sfarsitului-timpurilor-ultimul-ales-1_5ef189625163ec4271353308/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here