Artiștii luptă pentru drepturile lor în cadrul campaniei europene “Fair Internet for Performers”

0
14

Fair Internet For Performers (600 x 450)Patru dintre cele mai mari organizaţii internaţionale ale artiştilor s-au reunit pe 5 mai, la Bruxelles, cerând actualizarea legislaţiei europene a drepturilor de autor din domeniul digital. AEPO-ARTIS, EuroFIA, FIM şi IAO, care reprezintă peste 500.000 de instrumentişti, cântăreţi, actori şi dansatori din întreaga lume, au făcut un apel la Comisia Europeană şi la Parlamentul European să facă din internet un mediu echitabil pentru artişti. Ţara noastră a fost reprezentată de CREDIDAM, cea mai mare asociaţie a artiştilor interpreţi din România, cu peste 12.000 de membri.
Nick Mason, membru al legendarei trupe Pink Floyd, a declarat cu această ocazie: “Nu trebuie să mai irosim niciun minut. Comisia Europeană se pregăteşte în prezent să modernizeze legislaţia drepturilor de autor şi orice astfel de efort nu poate nega şansa tinerilor artişti de a fi plătiţi cum se cuvine pentru munca lor”.
Reprezentanţii celor patru organizaţii au cerut autorităţilor europene să ia măsuri pentru ca artiştii să beneficieze de o cotă parte din încasările online. Acest drept va fi colectat de organismele de gestiune colectivă de la platformele digitale care difuzează opere artistice la cerere. Conform actualei legislaţii, acest drept este plătit doar producătorilor, nu şi artiştilor care fie nu primesc niciun ban, fie primesc o singură dată o sumă derizorie.
Cunoscutul actor spaniol Xavier Bardem crede că: “O industrie dezechilibrată, ai cărei muncitori nu sunt protejaţi în mod adecvat, va eşua mai devreme sau mai târziu. Ceea ce cerem este să participăm la rezultatele economice ale muncii noastre. Noi, actorii, suntem cei mai interesaţi ca operele audiovizuale să atingă cea mai largă difuzare posibilă”.
Frank Healy (muzician din Marea Britanie, Travis) a declarat: „Artiștii interpreți trebuie să fie plătiți de site-urile de streaming. Doar așa industria muzicală va fi mai solidă”.
Nacho Garcia Vega (muzician spaniol): „Artiștii interpreți din lumea întreagă încep să se sature de această situație nedreaptă. Acest lucru nu mai poate dura mult”.
Puteți semna petiția aici:
https://www.change.org/p/european-parliament-ensure-that-performers-get-a-fair-share-of-the-online-revenues-generated-by-their-recorded-performances
 
Mai multe amănunte despre această campanie puteţi găsi aici: http://www.fair-internet.eu/
Click pentru a descarca prezentarea campaniei FAIR INTERNET: Fair Internet for Performers

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here