Ray Wilson: „Genesis nu a susținut concerte unplugged sau cu orchestră, poate de aceea este proiectul meu atât de îndrăgit”

0
76

ray wilson 3Interviu din 2011, tradus din lazyrocker.com
Ray Wilson s-a născut pe 8 septembrie 1968 în Dumfries, Scoția. A debutat într-o trupă numită Guaranteed Pure la începutul anilor 90, dar a devenit cunoscut ca solist și compozitor al trupei post-grunge, Stiltskin, și solist al grupului Genesis (în perioada 1996 – 1998). De asemenea, a lansat și câteva albume solo.
 
Perioada alături de Genesis este una curioasă în istoria trupei. Ray Wilson l-a înlocuit pe Phil Collins în 1996. O provocare mare pentru tânărul artist. Dar, privind înapoi, Ray s-a descurcat foarte bine. În prezent, Ray susține turnee pe cont propriu, dar și alături de Berlin Symphonic Ensemble cu care abordează piesele Genesis.
 

Vă reamintim că pe 1 octombrie, Ray Wilson & Berlin Symphonic Ensemble vor susține un concert la Cinema Patria din București. Bilete găsiți pe www.vreaubilet.ro

 
Reporter: În proiectul Genesis-Classic sunt implicați și foști membri Genesis?
Ray Wilson: În afară de albumul ‘Calling All Stations‘, nu am lucrat cu membri Genesis. Orchestrațiile au fost făcute de Tobias Unterberg. Este un violonist din Germania. Trupa Genesis nu a susținut niciodată concerte unplugged sau cu orchestră. Tony Banks este recunoscut drept unul dintre cei mai buni clăpari din lume. Când cineva propunea ca Genesis să cânte cu orchestră, el întreba: „păi, și eu ce mai fac?” În afară de Steve Hackett și Mike Rutherford, eu sunt singurul fost-component Genesis care mai susține turnee. M-am gândit că ar putea fi o idee bună să iau orchestrațiile și să le folosesc în concerte. Dar este destul de greu să pornești în turneu cu o orchestră întreagă pentru că sunt foarte mari costurile. Așa că m-am gândit să am cu mine un cvartet coarde și un pian clasic. Am vrut să văd cum iese. Și uite că susțin acest turneu de mai bine de un an și jumătate. Sună foarte bine. Am înțeles cu toții cum trebuie să abordăm piesele și am eliminat toate problemele. Am fost primiți mereu bine de public. Proiectul este din ce în ce mai popular.
 
Reporter: Ai voie să folosești piesele Genesis?
Ray Wilson: Poți face un cover după orice piesă, fără să ai permisiunea compozitorului. Trebuie să plătești drepturile de autor. Așa se face peste tot în lume.Doar dacă vrei să modifici linia melodică sau textul unei piese, ai nevoie de permisiunea autorului. Dar ca să fiu sincer, eu sunt încă membru Genesis. Nu am fost niciodată dat afară, contractul cu ei nu a fost niciodată rupt. Nu am primit nicio scrisoare prin care să fiu informat că  încetat colaborarea noastră. Așa că, tehnic, sunt încă ultimul solist al trupei Genesis. Oricum, Mike și Tony nu sunt genul de oameni care să vină după mine și să-mi interzică să cânt ‘Land Of Confusion‘. Ei sunt niște oameni deschiși la minte. Au o atitudine pozitivă față de oamenii care le interpretează piesele.
 
Ray Wilson 1 octombrieReporter: Albumul ‘Calling All Stations’ nu s-a bucurat succesul pe care l-ar fi meritat. De ce?
Ray Wilson: Au existat motive pentru acest lucru. Dar cu toate acestea se află pe locul patru în topul celor mai bine vândute albume ale trupei Genesis. Și asta înseamnă ceva! Oricum, nu este ușor pentru o astfel de trupă să se despartă de Phil Collins. Este ca și când l-ai lua pe Mick Jagger din Rolling Stones. Dar dacă îți asumi această decizie, atunci trebuie să ai un plan pe termen lung, trebuie să lansezi măcar două-trei albume ca să poți avea o șansă reală. De asemenea, trebuie să dai timp oamenilor să se obișnuiască cu noul membru al formației. Toate acestea cer timp și răbdare! Mike Rutherford nu a mai vrut să continue și… dintr-un anumit punct de vedere îl înțeleg. Dar consider că a greșit. Trebuia să mai facem încă un album. Ce putea să fie rău în asta? Dar Mike a pus capăt și, în calitate de membru fondator al formației, avea tot dreptul să o facă.
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here