Artiștii nu mai cred în Eurovision

0
31

Articol preluat din Evenimentul Zilei
Ianna, trupa Distinto si Anthony IcuaguIanna Novac, votată masiv de public în 2011, dezvăluie cum a putut să piardă primul loc la preselecția națională. Duminică, TVR va transmite Eurovision România.
După ce fostul prezentator TVR Leonard Miron a desfiinţat selecţia naţională Eurovision de anul acesta, eveniment pe care l-a prezentat ani buni, scoțând în evidență calitatea slabă a pieselor, o altă vedetă, participantă de această dată în competiția din 2011, dezvăluie interesele din spatele concursului internațional.
În 2011, Ianna Novac făcea furori la selecția națională Eurovision, alături de trupa Distinto și Anthony Icuagu. Piesa lor, „Open your eyes”, s-a clasat pe locul întâi în opțiunile publicului, devansând zdrobitor melodia de pe locul al doilea, „Change”, a lui Hotel FM. Juriul, însă, a fost de altă părere și a trimis în Germania trupa Hotel FM. „Noi ne am dat seama din culise și din vorbele și privirile unor colegi că ceva este în neregulă. În momentul în care noi ne bucuram de punctajul maxim primit de la public, mai multe persoane din interior ne spuneau că ne bucurăm degeaba fiindcă deja se știa câștigătorul și că oricum nu conta votul de acasă”, povestește Ianna. Mai mult, artista spune că atunci când a cerut explicații de la juriu, nimeni nu s-a obosit să răspundă. În 2011, Hotel FM a ocupat locul 17 la Eurovision.
 
Pe lângă alte cheltuieli, TVR plăteste în fiecare an taxa de participare de 130.000 de euro. Cele mai bune per formanţe ale României la competiția europeană au fost de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
8 martie, selecția națională
Duminică, 8 martie, de la 20.30, TVR va transmite selec sia natională Eurovision România, de pe scena Sălii Polivalente din Craiova. Dacă anul trecut au fost 150 de melodii înscrise în concurs, în acest an doar 100 de melodii au intrat la preselecţie. Cele 12 melodii finaliste vor fi supuse jurizării publicului larg, dar şi votului juriului de specialitate, ponderea televotului fiind de 50%, la fel ca în cazul votului juriului. În Austria, România va concura în prima semifinală, pe 19 mai. Finala Eurovision e programată pe 23 mai 2015.
Duminică, la Craiova, deschiderea va fi făcută de Voltaj, cu melodia „De la capăt”, urmaţi de cei de la trupa Băieţii („Dragostea în lanţuri”) şi Tudor Turcu („Save Us”). Urmează melodia „Chica latina, cu Aurelian Temişan şi Alexa, Rodica Aculova („My Light”), Blue Noise vor încerca să ne convingă acappella că „Love Won’t Run Away”, iar Ovidiu Anton, aflat pentru a patra oară la Eurovision România, ne va demonstra că este un supravieţuitor („Still Slive”).
A 8-a va intra în concurs Lara Lee („Superman”) și o melodie în ritm disco de la Super Trooper („Secret Place”). „A Million Stars” o aduce pe Luminiţa Anghel, la 10 ani de la urcarea pe podiumul Eurovision Song Contest, când a reprezentat România la Kiev. Luminiţa va fi urmată de Cristina Vasiu, care va interpreta „Nowhere” pe scena Eurovision de la Craiova. Concursul se va încheia cu povestea de dragoste a suedezilor de la CEJ („We Were In Love”).
Cine câștigă în urma concursului
Cântăreața Ianna Novac spune că, de pe urma participării la Eurovision, câștigă în primul rând casele de producție și compozitorii. Mai mult, ea observă și că, în ultimii ani, România nu a mai prins podiumul Eurovision.
 
„În primul rând să nu uităm că acest concurs este unul al compoziției, în al doilea rând lumea nu știe că tu, ca și interpret, nu ai de câștigat foarte multe de pe urma acestui concurs, în schimb casele de producție și compozitorii sunt cei care beneficiază de sume frumoase de pe urma participării și difuzării. De aici devine totul clar. Nu pot să nu remarc și apariții minunate ca și a Luminiței Anghel, cu „Let me try”, sau Mihai Trăistariu, cu „Tornero”, care au avut un succes european si s-au situat pe cele mai înalte locuri. În ultimii ani, cred că s-au schimbat criteriile de alegere a pieselor și a artiștilor, fiindcă au fost doar apariții caraghioase care nu ne au făcut deloc mândri ”, a mai spus Ianna.
 
sursa: Evenimentul Zilei

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here