Maria Gheorghiu (solistă, compozitoare, om de radio) ne propune în această săptămână muzica, filmele și cărțile care i-au schimbat viața. Mai multe informații despre activitatea artistică a Mariei găsiți pe pagina ei de Facebook: https://www.facebook.com/maria.gheorghiu.142
Pink Floyd – HEY YOU
( Zidul ) mi-a marcat trecerea de la copilărie la adolescență. Am fost dintotdeauna o fire rebelă și muzica celor de la Pink Floyd se potrivea exact cu ceea ce simțeam atunci: lanțuri care trebuiau rupte, ziduri care trebuiau dăramate. Simțeam ziduri peste tot și în afară și în sufletul meu. ”Hei tu – oare mă vezi, oare poți să mă simți ,?” Muzica asta psihedelică era evadarea din cenușiul cotidian, era drogul care mă ajuta să supraviețuiesc..Da, muzica celor de la Pink Floyd a fost drogul necesar.
A fost perioada Sting și desigur ”FRAGILE” a deschis ușa către acest uriaș artist. Un asemenea cantec te poate vindeca de singurătate . Mi se pare că Sting a înțeles perfect natura umană și a concretizat-o în acest cantec.
Cat Stevens – ”FATHER AND SON ” găsești aici tot: voce, interpretare, mesaj. Mă întreb cate relații tată-fiu nu au fost salvate prin acest cantec ?
DUST IN THE WIND al trupei KANSAS, a fost primul cantec pe care mi-am dorit să-l învăț și să-l transmit mai departe. Acesta este motivul pentru care(mult mai tarziu..)am dorit să-l cant și tradus în limba romană. Mi se pare extrem de important ca ceea ce se cantă să aibă și mesaj.
BEAUTIFUL THAT WAY al cantăreței din Israel, NOA, este un imn închinat vieții și de fiecare dată cand am o perioadă mai greu de suportat, ascult piesa ca terapie. De altfel cantecul este și coloană sonoră pentru excepționalul film LA VITA E BELLA, al regizorului italian Roberto Benigni.
Carte:
Fără nici o ezitare,LUPUL DE STEPA…cartea asta a fost prima din șirul celor citite din ce a scris Hermann Hesse și deși i-am citit aproape toate cărțile, asta a rămas de referință. Un roman fără farduri, fără zorzoane, care pune întrebări.: cine sunt eu, ce animal mă locuiește, cat sunt de capabil să înțeleg lumea și cat curaj am să o înfrunt. Fire invizibile m-au legat de personajul cărții; puncte comune Mozart și singurătatea izvorată dintr-un soi de inadaptabilitate. Harry Haler este singuraticul, incapabil să accepte lumea în care trăiește, mereu în căutarea unor experiențe care să-l ajute să o înțeleagă, să accepte ipocrizia,răutatea și superficialitatea ei,în cautarea punctelor de sprijin care să-l determine să mai rămană în realitate. Greu de realizat atunci cand refuzi să fii dresat și să intri în turmă.
FILM
Filme de recomandat sunt multe….m-a răscolit teribil PIANISTUL (Roman Polanski) despre care pot spune doar atat: după ce îl vezi, nu mai ai curajul să te vaiți cu traiul pe care îl duci…nu-ți mai permiți să spui că ai o viață grea..)
Vreau să recomand însă VIOARA ROSIE al regizorului Francois Gerard un film în care descoperi că instrumentele au suflet, O splendidă pledoarie pentru tot ceea ce înseamnă dragoste-sacrificiu,pasiune, viața de după viață. Impresionant cum sufletul unei femei (soția maestului făuritor de viori Nicolo Bussotti) călătorește în spațiu și timp, transformand un destin tragic într-un triumf al spiritului.Instrumentele au suflet ….
Sunt mai multe planuri în care filmul devine oglindă a unor epoci și civilizații prin intermediul unei viori, care devine de fapt principalul personaj.
Măreția se realizează cu sacrificiu și filmul acesta e cea mai bună dovadă.
- Îi mai lăsăm să ne păcălească? C.C.R. s-a speriat și PSD joacă la doua capete… (3.12.2024) - decembrie 3, 2024
- La mulți ani, România! 🙂 Azi am fost la vot! - decembrie 2, 2024
- C.C.R. solicită renumărarea voturilorSe pare că nu putem trăi fără PSD / PNL la Cotroceni… (28.11.2024) - noiembrie 28, 2024