ATAC LA CREAŢIILE GRUPULUI HOLOGRAF

0
153

Dan BittmanAm citit cu reală surprindere articolele din presă, mai întâi pentru faptul că Dan Bittman nu apare ca unic autor al pieselor Holograf, apoi am sesizat cu stupoare că reclamantul este un personaj plătit de noi, angajat la Ministerul Culturii, nu ştiu în calitate de ce, dar sigur nu l-am auzit, văzut, citit în sfera muzicii pop-rock.
O piesă care a apărut în 2003 este semnalată a fi plagiată în 2015 după o piesă a lui Jose Feliciano apărută în 1990. Cetăţeanul de la cultură a cercetat 12 ani pentru a ajunge la această concluzie ridicolă pentru orice ascultător cu auz normal. Există o vagă asemănare în partea de intro şi atât. Astfel de asemănări găsim cu miile în repertoriul intern şi internaţional. Dacă fiecare ar genera pagini de ziar sau de net nu ar mai fi loc pentru nimic altceva. Ar dispărea până şi cătuşele de pe ecrane. Vă invit pe voi să analizaţi piesele şi apoi „argumentele” părţilor.
 
 
Articol din Evenimentul Zilei şi Adevărul
Dan Bittman şi trupa Holograf, au fost zilele trecute ţinta unor acuzaţii de plagiat. Solistului i s-a reproşat faptul că piesă „N-am iubit pe nimeni” seamănă izbitor cu melodia „Nina”, a cântăreţului spaniol Jose Feliciano. 
 
Trupa Holograf este acuzată de plagiat de către Şolea Marius Marian, consilier la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, care susţine că melodia „N-am iubit pe nimeni“ ar fi fost inspirată de piesa „Nina“, cântată de compozitorul portorican José Feliciano, renumit în întreaga lume pentru realizarea mai multor hit-uri internaţionale printre care şi cântecul de sărbători din 1970 „Feliz Navidad“.
„Mi-au produs întotdeauna silă astfel de situaţii, mai ştiu câteva cazuri, nume importante în folk-ul şi rock-ul românesc. Ascultaţi aceste două piese, José Feliciano şi Holograf. La refrenul «românesc» sunt şi alte «idei». Groaznic! Aceste plagiate mai fac şi bani, nu doar că ajută la carieră“, a scris pe contul personal de Facebook,  Şolea Marius Marian.
 
„E frumos să-ţi aperi mama chiar şi atunci când nu mai este în viaţă. Pentru simpla informare a dvs şi a prietenilor dvs care vă cânta în strună pentru a vă alimenta ironicele comentarii cu privire la faptul că în timpul vieţii mama mea a deţinut cu onoare o diploma de erou al Revoluţiei cu merite deosebite, am să va rog respectuos să-mi permiteţi să vă raportez(nu ştiu de ce îmi vine să cred că aveţi epoleţii lustruiţi) că n-o să va vină să credeţi, dar mama mea, medic al Radiodifuziunii Române în acea perioadă, a rămas timp de două săptămâni consemnată la locul ei de muncă, nevenind acasă în toată acea perioadă, îngrijindu-i pe ostaşii răniţi din garnizoana Radioului şi reuşind chiar să salveze vieţi omeneşti, lucru pentru care şi acum îmi mulţumesc oameni care au scăpat atunci cu viaţă ajutaţi de ea. Mult puţin nu am eu căderea de a aprecia, pot însă să fiu mândru cu o asemenea mamă şi să-mi pot striga mândria cu toată puterea”, a scris Bittman pe Facebook.
 
dan-bittman facebook plagiatÎn ceea ce priveşte suspiciunile de plagiat, solistul trupei Holograf a scris că aceste acuzaţii nu îl interesează. „Trăiesc de mulţi ani pe meleagurile astea şi m-am vaccinat împotriva acestor mizerii”.
Textul postat de Dan Bittman pe Facebook a fost scris fără niciun semn de punctuaţie (foto dreapta), solistul oferind o explicaţie pentru acest lucru: „Am omis intenţionat orice regulă de punctuaţie pentru a vă da ocazia să mă faceţi şi necioplit, şi incult. Poate o să o spuneţi şi pe aia cu cariera mea făcută pe pilele mamei, că tot lucra la radio. E o poveste bună şi prinde la proşti. În fine spuneţi ce vreţi şi credeţi ce doriţi. Nu am nici măcar inspiraţie pentru un final cu happy end”.
 
Consilierul Şolea Marius Marian a mai scris că în prezent a intrat într-un dialog impus dincolo de voinţa sa şi a lui Dan Bittman şi, în ciuda speculaţiei de plagiat, acesta nu îl consideră antipatic. Totodată, consilierul recunoaşte că a făcut această apreciere cu „o ureche muzicală precară“. „Să folosesc dintr-o prudenţă oarecare cuvântul «asemănare» nu ar fi tocmai corect, ar însemnă să îl ironizez şi nu consider că aşa ar trebui protejată fragilitatea emoţională a domnului Bittman. Cu domnia sa nu mă pot întâlni decât în plan fizic şi în context ocazional, suntem din lumi diferite şi pentru mine ar fi realmente un disconfort să mă ating de popularitatea sa, construită, bineînţeles, în medii pe care le ştiu a fi insalubre, frecventabile doar ca invocare a adaptabilităţii la mediu, în cazul artiştilor muzicali. Toate vietăţile pământului au acest demers, conştientizat sau nu, ţine de logica viului. Nici măcar nu mă simt afectat în vreun fel de acest, în opinia mea, plagiat. Dacă observ un sensibil interes, îi pot prezenta şi altfel, chiar dacă plec în acest demers cu o ureche muzicală precară, cel puţin în comparaţie cu domnia sa“, a mai spus el.
 

Azi am debutat in Cancan. Intru in lumea importanta. 🙂 Motivul, zilele trecute v-am comunicat opinia mea cum ca piesa…
Posted by Şolea Marius Marian on Thursday, April 23, 2015

 
 
 
 

 
https://youtu.be/eVw8LxAKX9U

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here