BETH HART: „Consider că playback-ul ar trebui să fie ilegal” | INTERVIU EXCLUSIV (9.07.2015)

0
404

 Beth Hart 2 (600 x 337)Interviu de Andrei Partoş
În vederea unei bune promovări a unei artiste de certă valoare, am propus şi am insistat la organizatorii de la VreauBilet.ro, să ne înlesnească un interviu cu Beth Hart. Nu o ascultăm de prea mulţi ani, chiar dacă are peste 2 decenii de activitate, dar de când am auzit-o, graţie youtube-ului, am fost convins că este o autentică Janis Joplin a  anilor 2000, iar după ce am citit biografia am înţeles şi mai bine de unde vine dramatismul, expresivitatea din cântările ei. Avem de-a face cu un nume nou, dar consacrat în lumea blues-rock-ului mondial, un nume nou descoperit în fiecare zi de alţi iubitori de muzică. Am evitat întrebările de ordin personal şi m-am bucurat să constat tonusul pozitiv al doamnei Beth Hart, deşi mulţi au afirmat că este foarte dificilă. La finalul celor 11 minute (stabilite cu managementul) mi-am dat seama că am fi putut discuta încă vreo 10 – 15 minute fără probleme. Poate altă dată vom avea un interviu mai amplu.

Aveţi aici traducerea dialogului nostru telefonic, realizată de Iulia Radu.

Beth Hart: Bună! Eu sunt Beth!
Andrei Partoș: Bună Beth! Eu sunt Andrei de la Radio România!
Beth Hart: Bună! Ce mai faci?
AndreiPartoș: Este foarte cald aici! Cred că o să-ți placă vremea!
Beth Hart: Foarte frumos! Abia aștept să vin!
Andrei Partoș: Știu că ești din California așa că o să îți placă vremea de aici.
Beth Hart: Oh, da! Sunt sigură că o să-mi placă dacă este frumos și cald!
Andrei Partoș: Ai astăzi un concert alături de Jimmy Cliff?
Beth Hart: Da, așa este! Acum sunt în sudul Franței.
Andrei Partoș: Îți place și muzica reggae?
Beth Hart: Oh, da! Îmi place și muzica reggae! Este minunată! Fratele meu m-a introdus în universul muzicii reggae când eram mică.
Andrei Partoș: Înțeleg. Cum a  fost să cânți la Kennedy Center Honors?
Beth Hart: A fost extraordinar, incitant și foarte distractiv. A fost minunat să lucrez cu Jeff Beck și să cânt pentru Buddy Guy.

„Jeff Beck este una dintre persoanele cu care am lucrat cel mai ușor”

beth hart jeff beckAndrei Partoș: Cum l-ai cunoscut pe Joe Bonamassa?
Beth Hart: L-am întâlnit cu mulți ani în urmă și am făcut primul album împreună, Don’t Explain. Acum am 43 de ani, cred că ne-am cunoscut când eu aveam 37 sau 38 de ani.
Andrei Partoș: Și v-ați împrietenit rapid, sau mai întâi ați lucrat împreună și apoi ați devenit prieteni?
Beth Hart: Am lucrat împreună mai întâi. Nu am ieșit împreună sau altceva de genul acesta. Pur și simplu am făcut împreună albumul Don’t Explain, care a ieșit frumos, și după câțiva ani am făcut albumul Seesaw, care este un alt album bun. Joe este un scump.
Andrei Partoș: Cum a fost să compui alături de Jeff Beck, pentru că știm că este o persoană mai dificilă?
Beth Hart: Nu este deloc o persoană dificilă! Este foarte ușor să lucrezi cu el și îmi place să o fac. Este și un foarte bun prieten. De fapt, pot să spun că este una dintre persoanele cu care am lucrat cel mai ușor. Are o atitudine pozitivă, este foarte drăguț, are simțul umorului bine dezvoltat și evident, este foarte talentat. Este o persoană minunată!
Andrei Partoș: De ce există o dedicație pentru Ozzy pe albumul Bang Bang Boom Boom?
Beth Hart: Oh, îmi place foarte mult de Ozzy! Îmi place Black Sabbath, iar pe Ozzy îl iubesc de când eram mică.

Andrei Partoș: Este adevărat că ai studiat operă?
Beth Hart: Da, este adevărat. Aveam 12 – 13 ani când am luat cursuri.
Andrei Partoș: Și te-a ajutat?
Beth Hart: Cred că mă ajută să am o tehnică vocală bună.

Andrei Partoș: Ai participat și la StarSearch în 1993, nu-i așa?
Beth Hart: De fapt, a fost în 1991, dar a fost transmis mult mai târziu. Au filmat concursul timp de un an și a fost difuzat în anul următor.
Beth HartAndrei Partoș: Și cum a fost această experiență?
Beth Hart: A fost minunat și m-am simțit foarte bine! Am câștigat și am primit foarte mulți bani, ceea ce a fost extraordinar. În plus am învățat și foarte multe lucruri despre munca în televiziune. Am participat în 13 episoade diferite ale show-ului, așa că am petrecut foarte mult timp în acea emisiune și a fost foarte distractiv.
Andrei Partoș: Este adevărat că a fost în acel concurs și Britney Spears sau alte nume cunoscute astăzi?
Beth Hart: Foarte multe staruri de astăzi au debutat în acel talent-show. Nu știu dacă Britney a fost în acel an cu mine. După cum am spus, am concurat cu 13 persoane, așa că nu-mi mai amintesc.
Andrei Partoș: Este în regulă. Este adevărat că toate piesele de pe albumul Better Than Home, cu excepția uneia, au fost compuse la pian?
Beth Hart: Hmmm… Stai să mă gândesc… Le-am compus pe toate la pian? Știu că am compus la chitară piesa St Teresa
Andrei Partoș: Da, la aceasta mă refeream…
Beth Hart: Dar cred că… da, restul au fost compuse la pian… Dar uneori încep să compun o piesă la chitară, apoi mă mut la pian pentru că sunt mai familiarizată cu acest instrument, așa că termin piesa la pian. Dar chiar nu-mi amintesc cu a fost cu piesele de pe Better Than Home.

Andrei Partoș: Mulți oameni susțin că este mai greu să scrii despre bucurie decât despre suferință. Împărtășești această opinie??
Beth Hart: Da, cred că da.
Andrei Partoș: Chiar este mai ușor să compui atunci când suferi?
Beth Hart: Nu pot să vorbesc în numele altora, dar eu mă duc la pian și încep să cânt ca să mă simt bine. Așa că în momentul în care nu mă simt confortabil, când sunt tristă, mă duc la pian ca să scap de aceste stări. Iar când compun o piesă, o fac și pentru a înțelege mai bine situația cu care mă confrunt. Nu cred că este neapărat dificil să compui despre stările de bucurie, dar pur și simplu nu cred că atunci când sunt fericită m-aș putea duce la un instrument pentru a compune o piesă despre ceea ce simt în momentul respectiv. Poate alții o fac, dar eu nu pot.

Beth Hart & Joe Bonamassa (600 x 337)
Beth Hart & Joe Bonamassa

Andrei Partoș: Cred că ai dreptate. Este Joe Bonamassa chitaristul numărul 1 pentru tine?
Beth Hart: Nu, nu. Este Jeff Beck.
Andrei Partoș: Atunci este al doilea, după Jeff Beck?
Beth Hart: Chitaristul meu preferat din toate timpurile este Jeff Beck. Pe locul doi în topul personal cred că este… Buddy Guy și…
Andrei Partoș: Și Bonamassa este pe locul 3…
Beth Hart: Nu știu… Joe Bonamassa este minunat! Sunt foarte mulți chitariști buni în lume… Dar… da, Joe Bonamassa este pe locul 3 pentru mine. Este excepțional când îl vezi pe scenă. Poate să facă orice și este un scump. Așa că este undeva sus în lista preferaților mei.
Andrei Partoș: Și unde se află Slash în clasamentul tău?
Beth Hart: Și el e acolo sus!

„Show-urile live sunt o provocare pentru artiști „

Beth Hart 3 (600 x 397)Andrei Partoș: Mă bucur să aud acest lucru. Cum privești problema pirateriei de pe Internet?
Beth Hart: Cred că este o situație pe care trebuie să o acceptăm.
Andrei Partoș: Nu te îngrijorează?
Beth Hart: Nu am niciun motiv să mă îngrijorez pentru că acest lucru va exista în continuare. Afectează deja industria de ani buni. Nu cred că situația se poate înrăutăți. Industria se confruntă cu această problemă de vreo 10 ani. Este important să știm că trăim într-o lume aflată în permanentă schimbare în toate domeniile. Uneori lucrurile merg bine, alteori rău. Știu că este dificil, dar dacă ne împotrivim înseamnă că suntem de modă veche. Trebuie să găsim alte căi pentru a ne câștiga pâinea prin muzică, pentru a ne putea plăti facturile și pentru a putea face muzică în continuare. Cred că astăzi putem face acest lucru susținând turnee, având multe-multe concerte. Și asta este minunat, distractiv și reprezintă și o provocare pentru un artist. În studio poți face multe trucuri pentru a suna foarte bine, dar live situația se schimbă. Doar dacă faci playback, ceea ce mi se pare o prostie, ba mai mult decât atât consider că playback-ul ar trebui să fie ilegal. Pe scenă ești cine ești. Este totul adevărat, ești în fața oamenilor, iar ei te pot vedea așa cum ești tu. Tocmai de aceea consider că show-urile live sunt o provocare pentru artiști care trebuie să se autodepășească în fiecare concert. Așa că pentru mine, lucrurile sunt așa cum sunt. Eu încerc să-mi mențin o atitudine pozitivă, să fiu deschisă la minte și să dau tot ce am mai bun în fața publicului.

Andrei Partoș: Te interesează topurile muzicale?
Beth Hart: Nu mă uit în topuri și nu citesc presă muzicală.
Andrei Partoș: Este foarte bine. Este Etta James una dintre solistele tale preferate?
Beth Hart: Am foarte multe soliste preferate. Etta este cu siguranță una dintre ele. Îmi place Amy Winehouse, Nina Simone, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, trupa PJ Harvey. Sunt foarte multe artiste pe care le ascult cu drag. Îmi place și Patsy Cline, era minunată. Sunt foarte multe.

Andrei Partoș: Este adevărat că ți-ai dori o colaborare cu Leonard Cohen?
Beth Hart: Daaa, mi-ar plăcea! Cine n-ar vrea?
Andrei Partoș: Deocamdată nu s-a întâmplat…
Beth Hart: Nu, nu am lucrat cu el.

„Abia aştept să ajung în România”

Beth Hart (600 x 401)Andrei Partoș: Te rog să le transmiți un mesaj celor care ne ascultă în acest moment.
Beth Hart: Serios?? Chiar sunt la radio?
Andrei Partoș: Da…
Beth Hart: Ce tare!!! Abia aștept să ajung în România și să susțin un concert live. Sunt sigură că va fi distractiv! Pentru mine va fi o provocare. Îmi doresc să aflu ce vor oamenii de acolo să asculte. Asta este frumusețea Internetului: îmi dă șansa să aflu ce își doresc oamenii să asculte, care sunt piesele lor preferate. Așa că v-aș fi recunoscătoare dacă mi-ați spune.
Andrei Partoș: Îți promit că îți voi trimite o listă cu cele mai cunoscute piese din repertoriul tău.
Beth Hart: Ar fi foarte frumos să aflu ce își doresc oamenii.
Andrei Partoș: Îți mulțumim mult! Succes în turneu, să fie bine în Franța, în Olanda și în întreg turneul european!
Beth Hart: Îți mulțumesc foarte mult!

Înregistrarea interviului:

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here