BUNICA TVR VREA MARIRE DE PENSIE

0
73

tvr bani lipsa aArticol de Dara Codescu
Ceea ce parea, cu saptamani in urma, o frumoasa intentie de a analiza cinstit si curajos situatia financiara a TVR, prin cateva editii speciale, in care sa se spuna deschis care au fost greselile, ce nu trebuie sa se mai repete si ce solutii de redresare ar trebui luate, s-a dovedit a fi o gogoasa dietetica, greu digerabila. In postura de director general interimar, Irina Radu facuse un apel cat p-aci credibil catre Parlament, in ideea rezolvarii situatiei de criza – ca, uite, am ajuns in fundul prapastiei si, mai jos de jos, unde sa te duci? Numai ca, in prima editie speciala, vocea Irinei Radu a slobozit urmatoarea intrebare: „Acum, de patru lei, ce pretentii sa ai? Ce, daca te duci la magazin si ceri o pereche de pantofi de patru lei, doar nu te-astepti la ceva de calitate!” – am citat din memorie, dar mesajul asta a fost.
Fe!icitari, doamna! Aveti un spirit practic de exceptie. Ia sa vedem, am inteles bine? Daca, de patru lei, ne indopati cu reluari, de ani buni, basca emisiuni facute fara nicio noima (si, evident, nici rating), acum ar trebui marit abonamentul, desi, deocamdata, veti continua sa difuzati programe de patru lei. Altfel spus: vreti programe mai bune, dati bani mai multi si, cu timpul, lucrurile se vor schimba in bine. Sau, ca sa intelegeti si dvs., mergem la magazin, luam tot pantofi de patru lei, dar platim dublu pe ei!
Acele cateva seri, dedicate redresarii TVR si, mai ales, gasirii unor solutii, au fost, de fapt, niste osanale neintrerupte, intru slava victoriilor de mult trecute, incepand cu Teleenciclopedia, emisiuni ale lui Vornicu, Bocanet, emisiuni umoristice cu mari actori, de pe vremea cand erau tineri, emisiunile lui Iosif Sava (pe care TVR l-a scos fortat la pensie, daca va amintiti), Cerbi de aur (la care s-a renuntat), Mamai si Calatisuri ( suprimate si ele), pana in zilele noastre, cand programele dospeau de succese. Printre ele, ce ne-au auzit urechile? „Viata satului” are 57 de ani, este cea mai longeviva din toate tarile Uniunii Europene, a glasuit insusi producatorul emisiunii, patruns de o incantare sora cu delirul mistic. De ce mistic? Pentru ca, intrebat despre alegerea pe care taranii ar trebui s-o faca, intre a urmari emisiunea, duminica dimineata, si a merge la biserica, incotro o vor lua ei, iata si raspunsul producatorului: „Un preot mi-a spus ca a hotarat sa duca un televizor in biserica„. Poftim? Cum se desfasura slujba, cum se oprea popa intre doua acatiste si o vesnica pomenire, ca sa urmareasca enoriasii, cu rasuflarea taiata si cu lumanarile aprinse, cele mai noi metode de semanat rapita, uite ca n-a intrebat nimeni.
Si nici nu era timp, ca inca nu o laudasera pe Andreea Marin, Doamne, cum mai plangea lumea la „Surprize, surprize” si cum a fost neinfricata de ea, taman in Kilimanjaro, ca poate ati uitat! Pe urma, trebuia sa pice si doamna Hossu Longin in extaz: „Am vazut o reluare a lu’ Marina, extraordinar de interesanta„. Despre „Nocturne” era vorba, dar si despre eternele reluari, tocmai asta era porumbelul care trebuia oprit de la zbor, tot reluari, tot reluari… Si, ziceti si dvs. „Marinei”, doamna, ca nu-i frumos sa vorbesti cu „lu”, la TVR. Despre care TVR, Irina Pacuraru spune ca „aici, la noi, se face cultura, se vorbeste corect„. La numai cateva minute, a trantit: „Statele Unite are televiziune publica„. Asa „are” ele, doamna, ca-si „permite”!
Liviu Mihaiu a vrut sa intruchipeze moderatorul incisiv, incomod, peste intrebarile caruia nu treci, domnule, nu. Cel putin, asa a lasat sa se inteleaga in promo-uri. Ei, as! I-a mangaiat pe toti, cu privirea i-a mangaiat, dar i se umezisera ochii si, daca ar fi fost dupa sufletul lui mare, i-ar fi luat pe genunchi. Cu exceptia lui Dragos Patraru, care ii zadarnicea bunul mers catre binele general, dar stati sa vedeti ca trecem si la ce a fost rau, acum trecem, dupa publicitate. N-a auzit nimeni nimic de rau, nu s-a vorbit despre greseli, despre cheltuieli nejustificate, despre numarul mare de angajati, despre motivele care au dus la colapsul actual. Toate mesajele afisate pe ecran au fost numai laude si felicitari. Da, felicitari, ati citit bine! Interventiile telefonice – vreo doua – au sunat la fel de lingusitor.
A, stati asa, un telespectator din gradena, care are ceva sa ne reproseze„, articuleaza Mihaiu, cam din goana calului, ca v-am spus, nu era timp… Probabil, tot din lipsa de timp, nimeni nu l-a intrebat de unde stia el ca e vorba despre reprosuri, daca omul ala nu deschisese gura? Inca. A, nuuuuuu creeeeed sa fi fost regizaaaat! La tevereeee?
Si facem legatura cu saptamana asta, cand a inceput o campanie sustinuta, cu sloganul „TVR te priveste„, luati-o cum vreti, cu sau fara metafora, scopul unic declarat asta e: publicul trebuie sa inteleaga ca, fara marirea taxei tv, nu se poate rezolva nimic. Si abia acum intelegem de ce, in loc de analize corecte, am inghitit editii speciale cu laude obeze, cu felicitari, cu ridicari in slava, intre ei, despre ei, pentru ei… Ceea ce nu vor recunoaste niciodata este ca toata aiureala asta e doar din CAUZA lor.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here