C.N.A-ul trăiește! (14.11.2017)

5
34

CNAArticol de Iulia Radu
De ceva vreme începusem să mă gândesc la C.N.A ca la… dinozauri. A fost cândva o idee bună… Apoi, s-a ales praful. Bătrânii spun că „pe vremea lor” exista o instituție care sancționa derapajele din presa audio-vizuală. Pentru generația mea, însă, C.N.A-ul e un fel de legendă urbană: „se pare că există o instituție care se ocupă de…”, „am auzit că ar exista”, „oare mai există?”. Diferența dintre C.N.A. și dinozauri este că despre cei din urmă știm sigur că au dispărut. C.N.A.-ul, în schimb, este un mare semn de întrebare. Mai există sau nu? Doarme sau își face datoria? Ei bine, potrivit ultimelor informații, la sediul C.N.A există activitate! S-a dat cineva jos din pat, a aprins un bec și un televizor. Se pare că persoana respectivă a vrut să vadă un meci de fotbal. Ghinionul celor de la Telekom Sport, care au sfeclit-o rău de tot: pentru că  nu au citat sursa unor imagini de la Digi Sport, C.N.A-ul i-a somat public. Vigilență dusă la extrem din partea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului! Radu Herjeu, distins membru C.N.A, i-a dojenit aspru pe cei de la Telekom Sport: „Într-o țară care nu are sport dar are o groază de canale de sport mie mi se pare, sincer, lipsit de colegialitate ce faceți”. Sigur că e lipsit de colegialitate, dar să aud asta din partea unui reprezentat al unei instituții care a adormit în post de (prea) multă vreme, este de-a dreptul hilar. La câte derapaje grave vedem zilnic la TV și auzim la radio, pe multe dintre ele le-am și semnalat (fie noi aici pe site, fie alții pe Facebook sau în presă), față de care C.N.A-ul nu are nicio poziție, să văd acum cum face dl Herjeu pe lupul moralist este trist. Păi, dacă vreți să vorbim despre derapaje, e suficient să ne uităm la emisiunea lui Radu Banciu, la Antena 3 (alegeți voi ce program vreți), la TVR ( de exemplu Românie 9), la emisiunea lui Cătălin Măruță, la Acces Direct, la WowBiz… Sau ascultați posturile de radio și veți găsi, cu siguranță, mii de motive de somații și amenzi. Dar, desigur, le puteți urmări la primăvară pentru că acum vine iarna, iar C.N.A-ul intră din nou în hibernare. Somn ușor!
P.S. Să mai vorbim și despre modul sinistru în care este „măcelărită” limba română la radio și la TV?! Parcă era o vreme când C.N.A-ul se ocupa și de asta, sau e o altă legendă?!
Aveți aici link către articolul despre somația publică:
https://www.paginademedia.ro/2017/11/telekom-sport-somatie-publica-dupa-ce-nu-a-citat-sursa-unor-imagini-de-la-digi-sport-membru-cna-e-lipsit-de-colegialitate-ce-faceti

5 COMENTARII

 1. Sigur, o minima documentare nu strica, nici macar atunci cand scrii pentru un blog. Astfel, sunt convins, ai fi gasit pe altcineva sa-l compari cu un lup moralist. Din colegialitate, iti sugerez sa te uiti putin peste amenzile propuse de mine in cei 2 ani si jumatate de cand sunt in CNA: http://raduherjeu.ro/amenzi/ Apropo, sunt mai bine de 50% din TOATE amenzile date in acest rastimp!
  Toate cele bune!
  Si, desi stiu ca e inutil, iti stau la dispozitie oricand pentru informatii corecte, de la sursa, nu din auzite sau pareri!
  PS. Mie mi se pare trist sa pleci de la o remarca de-a mea corecta si de mult bun simt ca sa ma ataci, de fapt! Si, implicit institutia.

  • Mă bucur de reacție. Asta înseamnă că sunt speranțe de mai bine. Iulia Radu (34 ani) a scris exact ce a văzut. Se anunța acea abatere, cu necitarea sursei, în timp ce probleme grave, serioase, n-au fost sancționate, sau n-au fost semnalate, sau n-au fost observate. Colegial, mă mai bucur și de o eventuală dezbatere radiodifuzată, în măsura în care ești dispus. Lista propunerilor pentru sancționare este interesantă, dar nu e relevantă. Ce a făcut RealitateaTV atât de grav? La Antena 3 ,România TV, Antena Stars, Kanal D a apărut vreo amendă asemănătoare? Nu există nici cea mai măruntă intenție de a ataca o persoană, cu atât mai puțin un om de presă ca tine. Există o constatare generală că C.N.A. nu are reacții prompte, nu comunică așa cum o făcea în urmă cu 10-13 ani. Dovadă că mă subapreciezi, îți mulțumesc pentru disponibilitate și chiar te rog să ne oferi informații de câte ori crezi că e cazul. Pentru a stabili când poți veni în emisiune, poți scrie prin mesaj privat pe Facebook!

  • Stimate Domn, nu v-am atacat. Dimpotrivă, sunt de acord cu faptul că gestul celor de la Telekom Sport a fost lipsit de colegialitate. Dar… Acesta este printre puținele site-uri (ca să nu spun singurul) care are CRONICĂ TV (rubrica o găsiți ușor aici: http://andreipartos.ro/category/rubricile-lui-andrei/ma-holbez-si-eu/). Având în vedere că noi scriem despre emisiunile TV, dar și despre programele de radio (găsiți articole aici: http://andreipartos.ro/dj-ul-de-radio-un-asistent-de-playlist/ ), m-aș fi așteptat ca CNA-ul să colaboreze cu noi. Ar fi un gest firesc. Puteți trimite comunicate de presă și le vom publica negreșit.
   Eu mă bucur când sunt sancționate gesturile necolegiale. Consider că schimbarea trebuie să vină și din interiorul breslei jurnaliștilor. Dar dacă tot vorbim despre DEONTOLOGIE, să ne uităm la emisiunile TV de dimineață, de exemplu. O fi corect, din punct de vedere profesional, ca un moderator să-și ia peste picior invitatul (care n-are nicio vină că nu are cuvintele la el)? Sau să ne uităm la emisiunile care încep la ora 11.00, sau la cele de după-amiază… Cam cât de respectat o fi codul deontologic în audio-vizualul românesc? Câți ar merita somații publice? Întreb și eu…
   Da, impresia mea este că CNA-ul poate face (ba chiar trebuie să facă) mult mai mult și mult mai bine.
   P.S. Cu tot respectul, dacă îmi permiteți un sfat. Ironia „nici macar atunci cand scrii pentru un blog”, aș evita-o. Da, acesta este un site care folosește o interfață wordpress. Și este un site citit de foarte multă lume, dacă n-ar fi fost așa, dacă n-ar fi contat, n-ați fi ajuns nici dvs aici. Înțeleg nevoia de a minimaliza importanța acestui spațiu, dar… suntem totuși la finalul lui 2017… Să nu uităm că în prezent, un puști de 12-16 ani poate câștiga frumos din vlogging. Știu, veți spune că-i doar un canal de Youtube, că-i doar un puști. Dar când „blogul” sau „canalul de Youtube” au sute de mii/milioane de subscriberi, poate n-ar fi rău să țineți cont de opinia respectivului spațiu. Până la urmă, n-am spus nimic cu răutate.

 2. Iulia, „să aud asta din partea unui reprezentat al unei instituții care a adormit în post de (prea) multă vreme, este de-a dreptul hilar.” si „să văd acum cum face dl Herjeu pe lupul moralist este trist” nu sunt atacuri, desigur, ci aprecieri neavenite, tinand cont ca nu stii nimic despre activitatea mea. Iar teoria cu blogurile si vloggerii de 16 ani… ramane a fi demonstrata. Deocamdata, nivelul de superficialitate in cele doua zone (excluzand acest blog si putine altele) este inspaimantator .
  Andrei, Romania TV a luat acum o luna 120.000 de lei amenda. N-am vazut pe nimeni spunand „Da, ma, uite ca CNA amendeaza drastic si posturile despre care noi spunem ca sunt menajate”. Faptul ca oamenii care nu stiu mai nimic despre ce face CNA (si aici e si vina institutiei, fara indoiala) nu le da dreptul sa faca aprecieri generalizatoare. Nu poti judeca activitatea unei institutii cum e CNA pe baza senzatiilor avute ca telespectator. trebuie sa stii cum functioneaza, ce poate si ce nu poate face. In general, cand arat statistica amenzilor date, am parte de multe reactii de genul: „chiar nu stiam, eu aveam senzatia ca…”
  CNA nu e un pompier. Nu-i permite specificul atributiilor. Exista proceduri care trebuie respectate, pentru a nu te trezi ca ti se anuleaza deciziile in instanta. Pe de alta parte, atunci cand toate televiziunile isi permit sa incalce legea, facandu-si o simpla aritmetica, scazand amenda din profitul adus de publicitate, demersurile CNA sunt mai putin eficiente. Sigur, daca oamenii ar stii cum sta treaba si nu s-ar grabi sa blameze o institutie, ci ar critica-o atunci cand greseste cu adevarat, si ar sustine-o atunci cand face eforturi sa schimbe lucrurile… poate altfel ar sta treaba. De exemplu, n-am vazut comentatorii media si cei care au senzatii legate de CNA spunand un cuvant de apreciere la adresa celui care s-a straduit un an sa schimbe cate ceva in codul audiovizual. Cand m-am luptat pentru o amenda substantiala pentru un derapaj rasist grotesc (la radio), nu s-a gasit nimeni sa scrie despre asta. In schimb, sunt lup moralist :))
  In rest, sunt oricand deschis sa dau informatii si lamuriri. Si, desigur, sa accept oricand invitatia ta la emisiuni.

  • E bine că ai răspuns. Din păcate nu la cele scrise de noi, dar se înfiripă un fel de dialog. Ai dreptate, e bine să știm ce faceți. Dacă Antena 3 ia o amendă pentru ceva petrecut în luna mai 2017, iar anunțul vine abia azi, 16.11.2017, atunci trebuie să accepți, că un telespectator, ca Iulia, sau ca mine, dorește o reacție imediată. Până la decizie. Înțeleg că există proceduri, nevoie de cvorum, etc. N-am știut despre povestea cu derapajul rasist, dar m-ar interesa amănunte și măsurile luate. Aștept un semn, ca să știu cum te pot contacta în privat! Felicitări și pentru faptele bune! Pentru ce i-ați amendat pe cei de la RomâniaTV? Codul audio-vizualului trebuie schimbat. Exact asta am scris și eu. Faceți un brain-storming cu oamenii care se ocupă direct de acest domeniu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here