Când vânătorii fac legea… Un proiect care poate duce la extincția unor specii întregi

Articol preluat de pe site-ul Digi24

0
59
Când vânătorii fac legea... Un proiect care poate duce la extincția unor specii întregi
Foto: Guliver/Gettyimages

Un proiect de lege semnat de 26 de parlamentari de la PNL, UDMR și PSD, care modifică legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, introduce cote zilnice pentru păsările care pot fi împușcate de vânători. Activiștii de mediu atrag atenția că în forma actuală a legii unele specii de păsări, precum ciocârlia de câmp și gâsca de vară, ar putea fi exterminate.

Proiectul a fost depus la Senat pe 15 aprilie 2021 și este semnat de mai mulți parlamentari care sunt și vânători. Legea prevede numărul maxim de păsări care pot fi împușcate zilnic de un vânător, în perioada de vânătoare. De asemenea, legea reduce perioada de stagiatură necesară pentru obținerea unui permis de vânătoare permanent, de la un an la 6 luni.

Potrivit proiectului, un vânător va putea împușca în fiecare zi din sezonul de vânătoare 25 de exemplare din specii de păsări precum ciocârlia de câmp, cocoșarul, turturica sau prepelița. Legea stabilește cote zilnice și pentru alte specii de păsări. Proiectul de lege și anexa cu cotele zilnice pot fi consultate AICI.

„Se poate ajunge astfel în situația ca toate exemplarele unei specii să poată fi împușcate. În prezent, Legea Vânătorii prevede împușcarea unei cote din numărul aproximativ de exemplare care se află pe teritoriul României sau care tranzitează România. Calculând după noul proiect al legii, pot fi împușcate toate exemplarele unei specii. Dăm exemplul bine-cunoscutei ciocârlii de câmp. În România sunt inventariate un maxim de 1.480.000 de exemplare și pot fi împușcate 1.142.000. Prin legea actuală se permitea împușcarea a maxim 400.000 de exemplare”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Dan Trifu de la Ecocivica și Dan Hulea de la Societatea Ornitologică Română.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cand-vanatorii-fac-legea-imi-fac-treaba-si-ca-parlamentar-si-ca-vanator-un-proiect-care-poate-duce-la-extinctia-unor-specii-intregi-1555901

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here