Care-i faza cu sloganul „Go Vegan”? Mă îndoiesc că are legătură cu iubirea de animale….

0
108

Care-i faza cu sloganul „Go Vegan”? Mă îndoiesc că are legătură cu iubirea de animale....Vineri seară, am avut puțină treabă în zona Teatrului Național. În fața Ministerului Agriculturii am văzut un protest inedit. Este pentru prima dată când văd „în acțiune” organizația People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Cele aproximativ 10 persoane aveau mai multe pancarte cu diverse mesaje: „Live Exports = Death”, „Exporturile de animale = Moarte”, „Vapoarele morții opriți transporturile de animale vii”, „Exporturile de animale = Moarte Să fie interzise”, „Stop live exports. Go vegan!”.

Să ne înțelegem. Sunt 100% de acord cu interzicerea exportului de animale vii. Nu o să fiu ipocrită să spun că m-am gândit strict la faptul că animalele suferă în timpul transportului. Nu! Faptul că susțin ideea de a le interzice vine din motive muuuult mai egoiste. În primul rând, m-am gândit la sănătatea mea. Faptul că acele animale sunt transportate în condiții insalubre, că de multe ori nu primesc apă și mâncare (deși e vară și e foarte cald), că unele mor în timpul călătoriei, că sunt stresate și bolnave, nu mă poate încânta că ajung apoi în farfuria mea. Bunicii mei nu găteau niciodată animale stresate sau bolnave. Dacă găina era bolnavă, o tăiau și o găteau pentru câini și pisici.

Lipsa cronică de argumente

Așadar, susțin ideea lor. Exporturile de animale vii trebuie să dispară. Ceea ce n-am înțeles, însă, este cum și-au propus să îi facă pe oameni să conștientizeze această problemă. Sloganul „Stop live exports. Go vegan!” e de tot râsul. Care-i legătura?! Ah, nu mai mâncăm animale, punem industria alimentară pe butuci și uite așa dispar și exporturile de animale vii. Hai pe bune?! E o utopie! Asta nu se va întâmpla niciodată. Și ei știu foarte bine acest lucru! Cum poți să fii atât de lipsit de argumente reale într-o problemă atât de serioasă, care poate afecta sănătatea oamenilor?!

Dacă tu, PETA, crezi că argumentul suprem pentru a ocroti animalele este să devii vegan, ești la sute de km depărtare de realitate. Nu convingi pe nimeni așa! De altfel, au fost câteva persoane care s-au oprit să se uite la protest și asta pentru că un tânăr care purta un cap de miel era închis într-o cușcă.

Mesajul strigat în portavoce era lipsit de orice argument: „Dacă nu vă băgați câinii și pisicile în cuști, atunci spuneți nu și transportului de animale vii!”. Dar cum să nu le bage în cuști? Păi, când decide omul să plece în vacanță cu animalele de companie, nu le bagă în cuști și le lasă în cala avionului? Nu au fost atâtea cazuri de animale care au fost stresate, speriate și unele chiar au murit în timpul călătoriei? Sau când duci pisica la veterinar, nu o bagi în rucsac sau în cușcă? Nu e stresată pisica pe parcursul drumului?

Astea-s argumentele cheie în campania de interzicere a transportului de animale vii, „go vegan” și „dacă nu vă băgați câinii și pisicile în cuști, atunci spuneți nu și transportului de animale vii”?!?

Oare PETA știe realitatea din România?

Revin puțin la sloganul „go vegan”. Mă întreb cât de rupți de realitate sunt cei de la PETA ca să vină cu un astfel de mesaj în România. Oare au intrat vreodată într-un magazin de tip Naturalia sau au fost la raionul de mâncare vegană din supermarket?! Cam cât poate mânca o familie de români cu salariu mediu, cu copil, cu rate la bancă, cu chirie și întreținere de plătit, într-o lună? Dacă trece la regimul vegan, cât își permite să mănânce într-o lună?

Vineri seară, am avut impresia că văd un protest care trebuia bifat. Nu era nici despre grija pentru animale, nici despre grija pentru oameni… A fost o simplă ocazie de a ieși pe bulevard, să îi vadă lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here