Întrebări pentru Digi24: De când e cioara animal domestic? E legal să domesticești și să deții animale sălbatice?!

Articol preluat de pe site-ul Digi24

0
98

Întrebări pentru Digi24: De când e cioara animal domestic? E legal să domesticești și să deții animale sălbatice?!Am văzut ieri pe Digi24 o știre care m-a bulversat. Aveți mai jos un fragment. Inițial am crezut că nu aud bine. Un pui de cioară a fost pierdut la Eforie Sud, iar „stăpânii” îl caută cu disperare și sunt dispuși să ofere recompensă pentru a-l recupera.

E îngrijorător modul în care Digi24 pune problema în articol „Stăpânii săi au împânzit internetul cu anunțuri și cer ajutorul oamenilor în găsirea prietenului înaripat”. Înțeleg poveștile lacrimogene, dar ce am văzut la TV pare mai degrabă o îndemnare la încălcarea legii. Am și eu câteva întrebări:

  1. În România este legal să deții animale sălbatice?
  2. CNA-ul este tot în vacanță?
  3. Dacă ai găsit un pui de pasăre este legal, moral și corect să-l iei acasă și să-l păstrezi ca animal de companie?
  4. Nu cumva ai obligația să-l duci la o organizație care se ocupă de animale sălbatice? Sau să anunți veterinarul și dacă tot decizi să te ocupi de el, să îi dai drumul când se poate descurca singur?
  5. Ba mai mult decât atât, nu ar fi mai bine să nu atingi puiul de pasăre și mai întâi să anunți o organizație, niște specialiști care se ocupă de animale sălbatice?
  6. Există Poliția Animalelor sau nu? Nu are nimic de spus în acest caz?

Din câte știu eu, foarte mulți iau pui de pasări chiar dacă aceia nu au nevoie de ajutor. Doar așa pentru că lor li se pare că fac un bine, când de fapt, fac mai mult rău.

Mă surprinde că un post tv ca Digi24 promovează cu atâta ușurință ideea că un animal sălbatic îți este prieten. Nu trăim într-un film de la Hollywood! Orice organizație responsabilă de protecție a animalelor, subliniază ideea că un animal sălbatic nu trebuie domesticit sub nicio formă, nu te împrietenești cu el dacă vrei să îl ajuți cu adevărat.

Am îngrijit și eu vreo două luni un pui de stăncuță, dar l-am eliberat în momentul în care a început să mănânce singur. Mai întâi l-am dus la veterinar, am aflat ce trebuie să îi dau să mănânce, am ținut în permanență legătura cu un medic veterinar cât a stat la mine. Doamna la care stăteam în gazdă atunci, nu a intrat niciodată pe balcon și nu a interacționat cu el sub nicio formă, tocmai ca Nevermore să nu se obișnuiescă cu oamenii. Așa ni s-a părut normal.

Pui de cioară domesticit, pierdut pe litoral. Cronky este căutat cu disperare de stăpâni

Stăpânii unui pui de cioară au dat zvon pe rețelele de socializare că și-au pierdut animalul de companie. Aceștia l-au pierdut pe Cronky în weekend-ul trecut în stațiunea Eforie Sud după ce o pisică s-a năpustit asupra lui.

-El, fiind pentru prima oară acolo, nu mai avea repere, nu cunoștea locul ca să poată să vina înapoi, noi l-am strigat, am ieșit pe străzi și am facut un conjur prin toata zonă și după aceea, de a doua zi încolo, am început să împărțim pliante în cutiile poștale ale oamenilor din zonă.

Cronky are două luni și jumătate și este foarte prietenos cu oamenii, este domesticit și afectuos. El a fost salvat de la moarte și îngrijit de cei doi stăpâni după ce a căzut pe hornul casei.

Restul știrei poate fi citit aici – click.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here