CE PENSIONAR FRUMOS! 14.10

0
310

Am fost aseară la concertul lui Alexandru Andrieș la Sala Radio. Am primit invitație din partea sărbătoritului și recunosc că mă bucur că am ajuns. Nu numai pentru că era un dublu eveniment: turneu de pensionar și ZIUA DE NAȘTERE! Nu intenționez o cronică muzicală, ci un a de stare. Am văzut lume bună, medie de vârstă destul de ridicată. Parcă toți oamenii de pe Str. Gen. Berthelot mergeau spre Sala Radio. Sală frumoasă, primitoare cu acustică bună. De la intrare l-am întâlnit pe Victor Panfilov, care-și aștepta prietenii. Dumitru Sohan (Kompas Events), organizatorul inspirat al întregului turneu, era la datorie cu lista de invitați (măricică). În foaier am zărit un stand cu tricouri și CD-uri. Nu m-am aruncat (deși prețul unui tricou era foarte mic, doar 30!) și am ratat astfel mărimea mea. La final, erau numai cele pentru persoane suple și mici.*Ultimul rând al sălii nu e tocmai bun, dacă ai picioarele lungi, dar am rezistat, pentru că a meritat. L-am zărit și pe Adrian Sârbu (tăticul lui ProTV, brașovean de-al nostru) cu o jună blondă. Au stat pe rând cu noi. Ne-am salutat. Înainte să înceapă cântarea, s-au ridicat și au plecat. A onorat invitația și gata. Mereu tânăr și neliniștit.

Mi-a plăcut repertoriul (poate obțin un playlist), dar m-a surprins ceva ce ține de relația artiști-public. La aproape toate concertele cu nume consacrate la care am asistat, la primele acorduri ale unui hit (pentru că Andrieș are destule) lumea aplauda ca semn al recunoașterii chiar dacă au căpătat orchestrații noi. Ei bine, aseară n-a fost așa. Am văzut doamne cântând șoptit în sală, era clar că 90% știau vorbele și cântecele. Nu reacționau decât după terminarea cântării. Și nu era concert sinfonic. S-a produs schimbarea, abia la noutăți și la textele cu intens conținut social-politic actual.Trimiterile la Klaus, Viorica, Daea (prin intermediul cormoranilor), Dragnea, Mazăre, Olguța, Firuța, Carmen ș.a. au primit urale și ropote de aplauze (parcă așa se scria pe vremuri în ”Scânteia”, după cuvântări). A fost și un cântec ce poate deveni un imn al județului Teleorman. Cunoscutul ”Milițienii” a fost actualizat (cu trimitere la 10 august 2018), iar  în celebrul ”Telejurnal” Andrieș a înlocuit cașcaval cu Codul penal * Am primit un singur come-back pe scenă, un bis programat. Aplauzele intense s-au stins brusc, de parcă le-a tăiat cineva. Așa e la Andrieș!

I s-a cântat La Mulți Ani abia la final. N-am văzut flori, tort, cadouri. Poate că studenții, sau foștii studenți, sau fanii adevărați (pentru că știu că are destui) puteau genera un gest mai uman, emoționant, deși știu că nu-i place festivismul. Merita și o Diplomă de Pensionar Excepțional acordată tot cu umor, desigur!

DUPĂ CÂNTARE, INVITAȚIE ÎN HOL

Artiștii au venit în hol și au dat autografe într-un cadru organizat și decent. Cu multe picsuri. Lumea a stat disciplinată la coadă. Lângă Alexe Andrieș s-au aflat și pe scenă Maria Ioana Mântulescu (vocal) Berti Barbera (percuții, muzicuță voce), Călin Grigoriu (chitară solo, vocal), Sorin Romanescu (chitară bas, voce).

Sunetul, fără cusur, a fost asigurat de Victor Panfilov.

Un eveniment tonic. Turneul ”Andrieș iese la pensie” va genera, cu siguranță, un material excelent, pe care vă recomand să-l obțineți!

Atașat am publicat playlistul (mulțumim Victor Panfilov!).

Mai jos aveți un set de fotografii preluate de pe pagina lui Victor Panfilov:

Fragment filmat:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here