Rânduri după concertul susținut de Natalie Imbruglia la Berăria H (29.04.2017)

0
46

Natalie Imbruglia Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!)
Natalie Imbruglia
Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!)

Articol de Iulia Radu
Muzica este o constantă în viața mea. Radioul, posturile TV de profil, presa de specialitate, zecile de casete, walkman-ul mă însoțeau peste tot, în vacanțe, la școală, în parc, acasă. Din păcate, am avut ghinionul să cresc în anii ’90, care, din punct de vedere muzical, au fost, cel puțin pentru mine, un adevărat chin. Oricât de mult am încercat, n-am reușit să mă identific cu „muzica generației mele”. Am căutat în permanență repere din anii ’80, ’70, ’60, fugind, mai ceva ca dracu’ de tămâie, de muzica „la modă” din acei ani, cu care simțeam că nu am nimic în comun. Uneori, chiar mă întreb cum/dacă am reușit să „supraviețuiesc” acelei decade infernale. Având în vedere că nu m-am regăsit în acea muzică, am decis să o reneg și să „îngrop” cât mai adânc amintirea acelor ani, păstrând la suprafață doar câțiva exponenți ai muzicii pop nouăzeciste. Unul dintre aceștia, este cântecul „Torn”, interpretat de o fată tunsă scurt, slăbuță, o apariție firavă, cu ochii mari, albaștri. N-am simțit nevoia să-i urmăresc cariera, drept urmare habar n-aveam ce a mai făcut între timp. Îmi amintesc vag de prezența ei la Cerbul de Aur din septembrie 2005. Ba mai mult decât atât, abia acum am aflat că piesa „Torn”, ale cărei versuri mi-au rămas întipărite în minte până în prezent, este de fapt un cover după Ednaswap (trupă care a înregistrat-o pentru albumul de debut din 1995). Am mai aflat că primul ei album, „Left Of The Middle” (1997) s-a vândut în 7 milioane de exemplare în lumea întreagă. De-a lungul carierei, Natalie a strâns numeroase premii: 8 ARIA Awards, două Brit Awards, un MTV Music Award, un Billboard Music Award și 3 nominalizări la Premiile Grammy.
Când am auzit că Natalie Imbruglia urmează să cânte la București am făcut ochii mari. Prea trecuse multă vreme de când nu mai auzisem nimic despre ea. După o scurtă căutare pe Google, am aflat că în iulie 2015 a lansat albumul „Male”, cel de-al 5-lea album de studio al ei, care a venit după o pauză de 6 ani. Este vorba despre un album de coveruri care conține piese lansate de artiști-bărbați sau trupe care au un bărbat frontman, de aici și ideea titlului acestui material discografic. Veți găsi coveruri după Daft Punk, Pete Townsend, Neil Young, Cat Stevens, Tom Petty și alții. Ei bine, Natalie Imbruglia a decis să promoveze acest album în 2017 printr-un turneu acustic care a debutat pe 22 aprilie la Moscova și a inclus și Bucureștiul.
Mi-am dorit să merg la acest concert mai mult din curiozitate. Am vrut să văd ce propune Natalie în 2017. Mă bucur că am fost, chiar dacă atmosfera a fost una… stranie. Am ajuns la Berăria H în jurul orei 21.15. Gazdele își așteptau clienții cu mesele aranjate și muzică bună în boxe. Coadă la intrare, coadă pe scări pentru a fi preluat de un stewart și condus la masa rezervată. Localul era aproape plin, iar până la 22.30 când a început concertul, nu au mai rămas locuri goale la mese. Publicul era mixt: unii veniseră special pentru concertul lui Natalie Imbruglia, alții știau că este și concert în acea seară dar nu știau cine cântă, în timp ce o altă categorie era formată din publicul fidel Berăriei H pentru care nu conta cine urcă pe scenă câtă vreme există bere din belșug iar mâncarea este gustoasă.
Concertul a început la ora anunțată. La 22.30 s-au stins luminile în hală, iar două minute mai târziu, Natalie Imbruglia a urcat pe scenă alături de Peter Rinaldi (chitară), Mark Ferguson (chitară, chitară bas) și Andrew Dickensen (keyboards, percuție). Recitalul a debutat cu „Wrong Impression”. Din păcate, sunetul continuă să fie o problemă la Berăria H. Publicul a primit-o cu căldură, a susținut-o, și-a dorit să o audă, de altfel, după prima piesă unii au strigat către sunetist „Faceți ceva cu vocea”, alții, care stăteau mai aproape de pupitrul de sunet, i-au rugat și în engleză și în română, pe cei de acolo să regleze mai bine microfonul. Oamenii au înțeles și s-au străduit să dreagă problema. De la a doua piesă, sunetul a fost ceva mai bun. Natalie și-a exprimat bucuria de a fi din nou în România. Ne-a mărturisit că își dorea de multă vreme să cânte acustic și ne-a urat bun venit în „sufrageria” ei. Din păcate, este greu să creezi o atmosferă intimă, să stabilești o legătură cu fiecare spectator în parte într-un spațiu precum Berăria H. Clinchetul halbelor de bere și al tacâmurilor pe farfurii, veselia și dialogurile mesenilor au atenuat mult din căldura unui concert acustic. Cu toate acestea, Natalie Imbruglia a reușit să-i țină „conectați” la show pe majoritatea celor prezenți în local. Piesa „Torn” i-a „dezmorțit” pe spectatori, care au cântat și au aplaudat cu mai multă energie până la finalul show-ului. Unul dintre momentele mele preferate a fost piesa „Glorious”, lansată în 2007, pe care eu am descoperit-o aseară. N-au lipsit din recital nici piese precum „I Will Follow You Into The Dark” (cover Death Cab For Cutie), „Lukas” (o colaborare cu Chris Martin de la Coldplay), „Instant Crush” (cover Daft Punk, inclus pe albumul „Male”), „Butterflies”, „Shiver”, „Counting Down The Days” sau „Big Mistake”. Publicul a cerut bisul cu insistență. Au fost aplauze lungi, entuziasm în voci, unii s-au ridicat în picioare, alții s-au urcat pe bănci pentru a fi mai convingători, au fost și unele persoane care i-au scandat numele. În fața unei astfel de dovezi de dragoste, Natalie a revenit pe scenă alături de colegii ei.
Am văzut pe scenă o adevărată profesionistă, o artistă care a dat tot ce a avut mai bun și care a reușit să „câștige lupta” cu bunătățile din farfurii și băutura din pahare, convingând publicul să îi acorde atenția cuvenită. A fost mereu cu zâmbetul pe buze, și-a prezentat colegii de scenă (dar la final nu a stat alături de ei pentru o fotografie de grup), a comunicat cu spectatorii (a întrebat de mai multe ori dacă oamenii se simt bine, căutând, parcă, o confirmare că piesele sunt pe placul lor), a și prezentat unele piese îndemnând spectatorii să cânte alături de ea dacă știu versurile. La miezul nopții ne-am luat rămas bun de la Natalie, cu speranța că vom avea șansa să o revedem în România, poate într-o altă sală, mai potrivită cu genul de show pe care-l propune.
Mulțumim Best Music Live Concerts pentru invitații și pentru bucuria întâlnirii cu Natalie Imbruglia!
Setlistul concertului:

 1. Wrong Impression
 2. Stuck on the Moon
   
 3. I Will Follow You Into the Dark
  (Death Cab for Cutie cover)
 4. Satisfied
   
 5. Counting Down the Days
   
 6. Glorious
   
 7. On the Run
   
 8. That Day
   
 9. Beauty on the Fire
   
 10. Torn
  (Ednaswap cover)
 11. Smoke
   

  Play Video

 12. Lukas
   

  Play Video

 13. Shiver
   

  Play Video

 14. Instant Crush
  (Daft Punk cover)

  BIS

 15. Butterflies
   
 16. Intuition
   
 17. Big Mistake
Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here