Ce se întâmplă cu oamenii străzii (și) în timpul pandemiei?

0
294

Țin minte că în primele vloguri după declararea stării de urgență, Andrei a vorbit și despre problema oamenilor străzii. Îmi amintesc de asemenea, că la început autoritățile au zis ceva vag despre această „problemă”, am citit și câteva articole, iar apoi s-a așternut tăcerea.

Subiectul mi-a revenit în minte astăzi după ce mi-au ieșit în cale foarte mulți oameni ai străzii. Pe unii i-am și fotografiat și îi puteți vedea în imaginile alăturate. Sunt oameni bolnavi, unii foarte bolnavi, care locuiesc prin canale, dorm pe stradă, pe unde apucă, mănâncă din gunoaie, n-au condiții să se spele. Pe scurt, reprezintă o categorie extrem de expusă acestui virus. Pot fi purtători, pot răspândi virusul cu ușurință. E drept că nu am auzit de vreun focar de Covid-19 care să izbucnească într-un canal în care dorm mai mulți oameni ai străzii. Mie nu îmi este foarte clar ce măsuri au luat concret autoritățile pentru a-i proteja pe oamenii străzii și implicit pe ceilalți cetățeni, care pot intra în contact cu aceștia și se pot îmbolnăvi. Să nu uităm că unii dorm pe băncile din parcuri, bănci pe care ziua se așează alți oameni… E doar un exemplu.

De când a început această nebunie, am tot auzit cât de important este să ne spălăm pe mâini (cel puțin 20 de secunde), să păstrăm distanța fizică, să purtăm mască, să evităm locurile aglomerate. Eu le respect pe toate. Din martie, nu am mai circulat decât cu bicicleta, am purtat mască peste tot (de altfel, purtam mască dinainte de pandemie pentru că aerul din București este extrem de poluat), m-am spălat pe mâini de zeci de ori pe zi, am șervețele antibacteriene, etc. Vă amintiți desigur că românii (și nu numai) au dat buzna în magazine și au cumpărat tot dezinfectantul, toate măștile, toate mănușile, toată hârtia igienică și tot săpunul. Când moare o persoană care a avut coronavirus, rudele primesc sicriul sigilat și nu au voie să îl deschidă pentru a nu răspândi virusul. Ok… Dar revin puțin la oamenii străzii. Această categorie extrem de expusă. Oare există focare de Covid-19 în rândul oamenilor străzii? Habar n-am… poate sunt unii care au făcut forme grave, poate unii au murit (le-a sigilat cineva sicriul, au avut măcar un sicriu?). Dacă există reguli atât de stricte chiar și pentru înhumarea celor decedați, întreb din nou: au făcut autoritățile ceva pentru a preveni răspândirea virusului?

Nu vreau să mă înțelegeți greșit. Nu pun la îndoială existența virusului, nu pun la îndoială eficiența igienei personale și a păstrării distanței fizice. Încerc doar să găsesc firul logic. Tot vorbim despre focare care apar în comunități unde apa, săpunul și dezinfectantul sunt la ordinea zilei. Nu deschidem restaurantele, nu deschidem teatrele, nu mergem la concerte (dar mergem la proteste), nu facem petreceri cu mai mult de X număr de oameni… Între timp, prin orașe umblă oamenii străzii, care n-au mască, nu se spală, au comorbidități cu duiumul, și noi nu știm ca ei să aibă vreo problemă. E valabil și pentru comunitățile de romi care sunt la fel de certate cu igiena personală. Poate problemele există, dar nu le prezintă presa. Nu am de unde să știu. Dar, întrebarea este: autoritățile le cunosc, dacă ele există? Și dacă nu există nicio problemă în aceste comunități, cum se explică acest lucru?

M-aș bucura ca cineva să îmi poată arăta logica în toată această poveste. Mulțumesc anticipat!

Update 13.08.2020

Oamenii străzii din New York, cazați în hoteluri de lux, pe durata pandemiei

Oamenii străzii din New York au început să îşi ia în primire camerele luxoase din hoteluri precum Hilton, Lucerne, Belnord, Belleclaire sau Rixby. Asta după ce primarul Andrew de Blasio vrea să le ofere un adăpost pe perioada pandemiei.

Pandemia de COVID-19 a făcut ravagii în SUA, unde 5,3 milioane de persoane au fost contaminate şi 168.000 au pierit. Însă cel mai afectat stat este New York, unde 451.750 de oameni s-au îmbolnăvit şi 33.000 au pierit de la începutul crizei.

Puteți citi articolul aici: https://www.click.ro/news/boschetarii-cazati-la-hoteluri-de-lux

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here