Celelalte Cuvinte – Trup şi suflet, live & acustic 2014

0
217

Cronică de disc de Lucian Cremeneanu (sursa: cremeneanu.com)

celelalte cuvinte trup si sufletÎn prima săptămână din decembrie, grupul orădean Celelalte Cuvintea operat o triplă lansare discografică la Bucureşti: cd-ul şi dvd-ul„Trup şi Suflet – live acustic”, înregistrat în concertul din 18 Octombrie 2013, de la Cinematograful Patria din capitală, şi cd-ul remasterizat “Armaghedon”, prin care s-au aniversat 20 de ani de la apariţia albumului. 

Există două modalităţi de a produce un disc live: prima şi cea mai facilă pentru muzicieni este combinarea înregistrărilor din mai multe concerte. Astfel se aleg cele mai reuşite interpretări ale cântecelor, iar la final totul sună de parcă ar fi un singur concert.

A doua modalitate este înregistrarea cap-coadă a unui concert, variantă mult mai grea, pe care doar trupele mari o preferă. Celelalte Cuvinte a ales varianta a doua, şi pentru că e o trupă mare, dar şi pentru că a fost cam singura posibilă din punct de vedere tehnic.

Încă de la primele sunete, albumul învăluie prin căldura soundului. Celelalte Cuvinte a sunat diferit de la un album la altul. Aici, melodiile sunt „traduse” în acustic, cumva uniformizate din punct de vedere al arhitecturii de sunet, dar atât de diferite ca şi compoziţii şi stări. E mult aer în reinterpretările pieselor, astfel că mesajul lor răzbate clar şi scoate în evidenţă calitatea compoziţiilor.

Albumul începe cu una din cele mai acustice piese C.C., „Scrisori Iubite”, urmată imediat de un cadoul special pentru fani, cântecul „Printre Oameni”, lansat cu puţin timp înainte de concertul de anul trecut de la Cinematograful Patria.

Pasărea de plumb”, singura selectată de pe albumul „Ispita” îşi relevă adevărata muzicalitate şi energie, chiar şi fără chitara electrică cu efect de distort. În continuare, „Cina Dragonului” este servită cu un excelent solo de chitară rece a la Călin Pop.

Intro-ul piesei „O să am” îl aduce la rampă pe pianistul Tiberiu Pop, al cărui rafinament şi bun-gust muzical continuă să mă uimească. Cântecul, o secvenţă de visare a unui copil, este transformat într-o poveste mai minunată decât în forma originală.

Între vise” este prima piesă din cele patru de pe albumul Stem (2008) pe care trupa le-a selectat pentru concertul de la Bucureşti. Una din cele mai surprinzătoare reinterpretări de pe disc, iar surpriza cea mare vine la final, când piesa primeşte un discret dar spectaculos iz balcanic.

Vocala” este o altă melodie care prin excelenta interpretare acustică a fost upgradată de la statulul de piatră semi-preţioasă la cel de nestemată. Şi pentru că tot se afla într-un cinematograf la momentul înregistrării, grupul Celalte Cuvinte a inclus în playlist şi melodia „Cinema”, pe care o scoate astfel dintr-un nemeritat anonimat.

Piesa „Stem”, este un superb duel între chitară şi pian, care duce cu gândul la un duel şi mai celebru între John Petrucci şi Jordan Rudess (ambii membri Dream Theater), tot dintr-o piesă live, Black Ice. “Stem”, cea mai aplaudată piesă, este în opinia mea perla concertului. După ea s-a şi scandat pentru prima oară tradiţionalul „Cuvinte, Cuvinte”.

Puteți citi cronica în întregime aici:

http://cremeneanu.com/2014/12/19/celelalte-cuvinte-trup-si-suflet-live-acustic-2014-cronica-de-disc/
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here