Cine pune eticheta „Cool” pe Prostie și Prost-Gust? (30.10.2017)

0
70

Daniel Iordachioae Antena Stars 2017Articol de Iulia Radu
Uneori e bine să nu spui că ești jurnalist. Rectific, deseori e bine să eviți cu orice preț să fii băgat în aceeași oală cu „jurnaliștii”. E o zonă populată de tot mai multe personaje dubioase, „nevertebrate”, nepregătite, iar dacă ții cât negru sub unghie la imaginea ta fugi de acest stigmat mai ceva ca dracu de tămâie. Din păcate, am avut parte de un nou exemplu de jurnalism făcut pe genunchi. Protagonist a fost Mihai Morar (Antena Stars). Astăzi (30 octombrie 2017) am văzut înregistrarea momentului în care Mihai Morar s-a contrat în direct cu Daniel Iordăchioae. Accesând link-ul de pe Youtube, mi-au picat ochii și pe alte câteva titluri: „Cătălin Crișan și Mihai Morar s-au luat la harță în direct”, „Mihai Morar luat la rost de Costi Ioniță în propria emisiune”, „Dani Mocanu l-a jignit în direct pe Mihai Morar”… Deci, omul fie își face un titlul de glorie din faptul că se ceartă cu invitații în direct, fie vrea să pară eterna victimă. Săracul moderator hărțuit, blamat de cei pe care i-a ajutat în carieră. Hai, Morar, ne lași?!
Aș vrea să nu rămână telespectatorii cu impresia că ne hrănim din cadavre”, zice defensiv Morar. Voi ați înțeles cine era „cadavrul” în discuția de față? Întreb pentru un prieten care e confuz.
Având în vedere că existau antecedente, mă întreb de ce girează artiștii prin prezența în studio astfel de emisiuni? Reacția lui Daniel Iordăchioae a fost, în opinia mea, cam moale. Normal era să se ridice și să plece, dar se pare că și artiștilor le place nițel scandalul, dacă nu cumva sunt masochiști. Au impresia că dă bine, se mai vorbește puțin și despre ei.
Dar, apropo de dorința exprimată de gazda emisiunii, am câteva lucruri de spus:
NOI, telespectatorii, ne-am convins de mult că VOI (toți cei care promovați subiecte de doi lei în emisiuni mondene, de scandal) vă hrăniți din cadavre și alterați în continuu gustul publicului. Ați ridicat la rang de artă prostul gust, prostia, neprofesionalismul și ați aruncat în derizoriu o meserie atât de frumoasă precum jurnalismul (fie că vorbim despre presă scrisă, de radio sau televiziune). Deviza „asta cere publicul” a fost paravanul perfect pentru a cultiva neprofesionalismul, indecența, vulgaritatea. E ok să NU te documentezi înainte de un interviu, e ok să-ți pui invitatul într-o situație jenantă, e ok să hăhăi la orice glumă proastă, e ok să agresezi gramatica limbii române (dezacorduri, cuvinte folosite aiurea), e ok să nu îți respecți invitații, e ok să nu îți respecți telespectatorii. Lasă bă, că merge și așa! Publicul înghite orice îi dai. VOI ați pus eticheta „Cool” pe Prostie și Prost-Gust. Și când spun VOI mă refer la toți (de la Acces Direct, la Măruță, la Teo Trandafir, la WowBiz, la Capatos, la Agentul VIP, Prietenii de la 11, Vorbește lumea, Neatza cu Răzvan și Dani etc). Dezechilibrul din audio-vizualul românesc (lipsa unor emisiuni de divertisment de calitate), faptul că noi (telespectatorii) nu avem o alternativă reală la tsunami-ul de prost-gust pe care-l revărsați asupra noastră, v-a făcut pe voi vedete. În condiții normale, emisiunile voastre ar fi existat cu siguranță pentru o anumită categorie de public, dar n-ar fi contat prea mult în imaginea de ansamblu sau ca rating. Regret că breasla jurnaliștilor este lipsită de reacție pentru că, în mod normal, astfel de derapaje ar trebui sancționate din interior. Asta dacă mai contează pentru vreun jurnalist Codul Deontologic.
Aveți mai jos două mostre de „jurnalism”. Judecați și voi. Și exprimați-vă! Doar așa putem punem capăt acestei minciuni denumite pompos: „asta cere publicul”.
 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here