Raed Arafat către victimele din #Colectiv: „Sunteți în viață” (30.10.2017)

0
319

RAED ARAFATArticol de Iulia Radu
30 octombrie 2017. Când scriu aceste rânduri, undeva într-un club bucureștean, PSD-ul are o întâlnire. E un obicei, care s-a întâmplat să pice fix în ziua asta, când se împlinesc 2 ani de la tragedia din clubul Colectiv. Fiind vorba despre o tradiție, ea nu putea fi amânată. De altfel, bravul domn Florin #AltăÎntrebare Iordache a explicat pe înțelesul tuturor când a ajuns la întâlnire. La întrebarea dacă i se pare potrivită organizarea acestui eveniment în seara în care este comemorată tragedia de la Colectiv; Florin Iordache a răspuns: „Sunt două lucruri diferite”. La observaţia că sunt oameni care plâng în această seară, iar alţii petrec, Iordache a comentat: „Păi asta este viaţa”. (sursa: Mediafax)
În același timp, pe TVR 1, se află în plină desfășurare emisiunea „România 9”, moderată de Ionuț Cristache. Este în platou și Raed Arafat, bosumflat (poate era ofticat că pierde începutul întâlnirii PSD?). Ceilalți oameni din platou îl numeau și „doctor”, dar atitudinea lui numai a unui doctor nu era. Nervos, încrâncenat, lipsit de orice urmă de empatie, își întrerupea brutal colegii de platou. Nici după 2 ani nu se pot opri din cosmetizarea adevărului. Părea, mai degrabă, un soldățel pus să blocheze orice cuvânt ar scoate pe gură victimele. „Sunteți în viață”, i-a tăiat-o el scurt și rece, fără să privească măcar spre interlocutoarea lui, Gabriela Ioniță, o supraviețuitoare din clubul morții care vorbea despre problemele de care s-a lovit. Pentru mine, acesta a fost momentul în care s-a oprit timpul și s-a terminat emisiunea. Îmi sună în urechi, pe repeat, această replică. Îmi zgârâie timpanele până la sânge. „Sunteți în viață” a grăit marele Arafat. Iar moderatorul n-a simțit nevoia să taxeze mitocănia „doctorului”, în timp ce invitata s-a schimbat la față și s-a rezemat de spătarul scaunului neputincioasă. Iar Arafat continuă trufaș: „Dvs ați beneficiat de un sprijin extraordinar. Dvs ați fost transportată cu o aeronavă NATO care a fost chemată de Ministerul Apărării în sprijinul nostru. Dvs ați fost asistată în Anglia… Dvs totuși ați beneficiat de un sprijin, că acum discutăm că sprijinul a venit după două zile, că cineva de la spital n-a vrut să vă trimită, asta nu știu”. Gabriela ripostează: „Păi, cum?! Asta a făcut diferența dintre viață și moarte”. „Sunteți în viață” este replica rece ca gheața a lui Arafat. A spus-o fără nicio jenă de față cu o pacientă care suferise arsuri pe 40% din suprafața corpului și cu un părinte care și-a pierdut fiul în incendiu (pe săracul Bogdan Istrate nu l-a mai putut salva niciun zbor cu o avionul NATO). Mi-e scârbă! Sunteți în viață, bă! De ce nu pupați tălpile Statului?! Ați fost plimbați cu aeronava NATO și asta-i recunoștința pe care ne-o arătați. Cam acesta-i respectul pe care-l arată Statul român propriilor cetățeni. „Lăsați-mă să vorbesc că ați acuzat destul!”, se aude vocea stridentă a „doctorului” Raed Arafat. A intrat în direct și Alexandra Furnea, o altă supraviețuitoare, care l-a întrebat (pe bună dreptate) dacă astăzi, pacienții care au suferit arsuri beneficiază de aceleași condiții ca-n 2015. Răspunsul arogant al lui Raed Arafat nu s-a lăsat așteptat: „Deci vă rog să adresați întrebarea către colegii de la Ministerul Sănătății”. Mai e ceva de comentat?!
Undeva, într-un club bucureștean, se discută relaxat, se râde, se mănâncă, se bea, se aud clinchete de pahare, se împart daruri. Altundeva, în fața unui fost club bucureștean câțiva părinți aprind lumânări. Așa-i viața când ai în frunte o clasă politică ce a supraviețuit bazându-se pe o societate incapabilă să (re)acționeze. Sunteți încă viața publică dle Raed Arafat pentru că oamenii au ieșit în stradă să vă susțină și așa v-ați păstrat scaunul și funcția, la un moment dat. Mare greșeală am făcut! Dar ne-om trezi cândva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here