CINE VA AVEA SALARIU MAJORAT?

0
25

ploua cu bani 1 aNu sunt bugetar, deci nu prea mă interesează. Sunt fiu de medic și cunosc, am lucrat în două spitale și știu destule. Și totuși, la cât se discută în ultima lună, am devenit atent.Cele două domenii nici n-ar trebui discutate la comun.  E vorba strict de medicii care lucrează la stat, de profesorii care lucrează tot așa. Adică numărul e destul mic. Trist de mic. Faptul că absolvenții de medicină pleacă din țară se știe de ani de zile. Acum PSD susține că sunt bani și votează majorări. Populism, lichelism, bună credință? PNL nu susține ordonanța, pleacă din sală, contestă la C.C.R. Când era vorba de pensiile parlamentarilor, atunci n-au fost dezbateri atât de aprige. Din păcate nu vorbesc numai economiștii, analiștii de profil, ci mai ales politrucii. Birchall cu isterii și obrăznicii, Dragnea cu șmecherii și ironii…Opozanții sunt prea cuminți, prea nesiguri ,adesea prea tehnici. Un neavizat nu înțelege nimic.În administrația publică salariile sunt mai mari cu 25-30 % decât ale medicilor și profesorilor. De ce oare? Funcționarii ne ajută mai mult în viață? Dana Grecu țipa la un liberal că nu zice ca ea. Că oamenii (repet întrebarea: cîți?) au dreptul la salarii majorate. Sigur că au, dar pe baze legale, nu pe iluzii și gargară.. Legea salarizării unice e amintită zilnic, dar de ce nu s-a făcut?
În mod cert medicii sunt prost plătiți. Reamintesc și faptul că profesia lor nu seamănă cu niciuna de pe piața muncii. Nici ca ani de studii. Nici ca responsabilități. Nici cadrele medii nu au salarii normale. Dacă tot se dorea stimularea celor două sisteme, sanitar și educațional, în 27 de ani se puteau face multe, inclusiv un echilibru corect al salarizării. Să nu uităm brusc ce de investiții dubioase s-au semnalat în spitale, cîte tragedii a generat ”sistemul”, câte mistere sunt și azi nerezolvate. Ca să nu mai vorbesc de mecanismele financiare dubioase care conduc piața medicamentelor. Sigur că au fost și raze de lumină, vieți salvate, transplanturi reușite, dar lumea le consideră firești, manipularea media a fost totală și stigmatizarea medicilor n-a încetat. Cele mai tari anchete în lumea medicală le face un ziar de sport!!!! Așa că au început să plece la salarii decente. Și la respect pentru profesia lor. Nu generalizez nici în direcția asta.
Salariul mediu a crescut. Dar nu obligatoriu la bugetari. Consumul a crescut, deci oamenii au cheltuit mai mult. Medicii nu lucrează în aer, ci în spitale, unele dotate, altele jalnice, unele curate, altele infecte. Unii dintre ei au har, alții n-au. N-ar trebui să ia sume egale toți. TOT SISTEMUL TREBUIE ÎNTĂRIT FINANCIAR. De ce să fie plătiți regește magistrații și medicii nu?
Sunt opinii personale, de neavizat, de client al ambelor sisteme: bugetar și privat. Despre educație, poate altă dată. Dacă m-aș ghida după sindicaliștii aleși în fruntea profesorimii, n-aș fi prea amabil cu nimeni!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here