A început Festivalul de Teatru „PLEDEZ PENTRU TINE(RI)” de la Piatra Neamţ

0
14

AGLAJAArticol de Brândușa Balan
Vineri 4 noiembrie, a inceput, la Piatra Neamt, Festivalul de teatru sub „genericul” pledez pentru Tineri.
Primul spectacol din concurs a fost “CUM VĂ PLACE” de William Shakespeare, spectacol pe care nu am reusit  sa il vad dintr-o eroare  personala de date asupra orei de inceput a galei.
Despre acest spectacol pot sa spun doar ce scrie in prezentarea lui si ca e jucat de actorii de la TT ( Teatrul Tineretului) si “Atent la mesajul piesei ce stă sub semnul plăcerii, aşa cum indică şi titlul, regizorul Vlad Cristache a creat împreună cu trupa Teatrului Tineretului un spectacol iradiant de bună dispoziţie şi energie debordantă”.
Sambata a fost altfel , acel altfel asteptat  inca din luna mai cand am avut sansa sa vad spectacolul “Aglaja” la Centrul Cultural European pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu“, Bucureşti.
    
AGLAJA după Aglaja Veteranyi, dramatizare: Alina Petrică – este un spectacol de teatru care proiectează, dansează și cântă destinul unei familii de artiști de circ. Este o adaptare a celor două romane – De ce fierbe copilul în mămăligă și Raftul cu ultimele suflări – scrise de autoarea Aglaja Veteranyi, de origine română. Spectacolul conține proiecții video care aproape că transformă gândurile Aglajei într-un film. Bucurii, frici, angoase – toate sunt proiectate pe „o fâșie de cort de circ“ sau, mai bine zis, pe o fâșie din sufletul Aglajei… Se dansează și se cântă cu emoție și nerv și se joacă cu pasiune…
Aglaja este un spectacol de teatru ce leagă 6 actori cu posibilități speciale de a explora scena teatrală contemporană, 6 actori care, sub lumina strălucitoare a circului, te invită să faci parte dintr-o familie cu un destin extrem de neprevăzut, din care se pot învăța multe despre viață.
AGLAJA este un adevar de viata greu de privit , pentru a nu mai completa momentul in care psihicul privitorului se identifica in anumite pasaje din viata personajului principal.
 
Pentru mai multe repere asupra acestui spectacol va invit sa cititi aici : http://www.evz.ro/aglaja-un-spectacol-care-te-face-bine.html
In luna mai buna mea prietena Loreta, ma invita sa vad si sa fotografiez acest spectacol la Centrul Cultural Unesco. Cu mare drag am imbratisat invitatia si propunerea ei.  Toate bune si frumoase pana in primele 5 minute din spectacol cand aparatul meu foto incepuse sa dea erori peste erori, nedecodificate nici pana in ziua de azi. Timp de 10 minute m-am chinuit in timpul spectacolului sa resuscitez camera foto cat si cardul din aparat, dar nici o izbanda si in timpul in care eu ma tot chinuiam simteam pe chip cum imi curg lacrimile de ciuda si nervi si al meu gand “cum ii explic Loretei si actorilor care se bazau pe imaginile surprinse de mine …ca mi-a murit aparatul, cardul …” . Cativa spectatori din jurul meu se uitau insistent la mine si unul m-a si intrebat daca e prea puternic mesajul din spectacol pentru mine … ?” . La a doua vizionare din cadrul Festivalului de Teatru din Piatra Neamt , am resimtit in anumite pasaje un set de emotii greu de gestionat la nivel rational, simtind undeva in mine aceleasi lacrimi triste … Si in luna mai si acum in luna noiembrie am simtit aceasi emotie puternica pe care actorii au transmis-o cu cel mai mare profesionalism, iar personajul principal, Aglaja, interpretat de Alina Petrică a lasat aceasi urma a emotiei in constiinta mea si a mai multor spectatori din sala care i-au aplaudat vreme de cateva minute , actorii revenind la aplauze de cel putin 3-4 ori. Pentru mine e un semn ca acest spectacol a atins mai multe inimi ce au rasplatit prin aplauze jocul, interpretarea fara cusur al actorilor.
AGLAJA 2AGLAJA
după Aglaja Veteranyi, dramatizare: Alina Petrică
 
Distribuţia:
Aglaja: Alina Petrică
Josephina: Anca Florescu
Țăndărică: Adrian Ciobanu
Mătușa Reta: Olimpiu Blaj
Williesacker, Moartea, Frau Hitz: Alexandru Lucian Aron
Costel, Pepita: Ștefan Lupu
 
Concept și coregrafie: Ștefan Lupu
Sound design: Mihai Dobre
Set design: Adeline Bădescu și Elena Dobândă
Costume: Cristina Milea și Elena Gheorghe
Graphic design: Bogdan Domșa
Video editing: Waradu Luin
D.O.P.:  Marius Mihordescu
Concept make-up: Diana Ionescu
 
Aglaja este un spectacol de teatru care proiectează, dansează și cântă destinul unei familii de artiști de circ. Este o adaptare a celor două romane – De ce fierbe copilul în mămăligă și Raftul cu ultimele suflări – scrise de autoarea Aglaja Veteranyi, de origine română. Spectacolul conține proiecții video care aproape că transformă gândurile Aglajei într-un film. Bucurii, frici, angoase – toate sunt proiectate pe „o fâșie de cort de circ“ sau, mai bine zis, pe o fâșie din sufletul Aglajei… Se dansează și se cântă cu emoție și nerv și se joacă cu pasiune…
Aglaja este un spectacol de teatru ce leagă 6 actori cu posibilități speciale de a explora scena teatrală contemporană, 6 actori care, sub lumina strălucitoare a circului, te invită să faci parte dintr-o familie cu un destin extrem de neprevăzut, din care se pot învăța multe despre viață.
 
Galerie foto de motionARThoughts https://www.facebook.com/motionarthought/photos/?tab=album&album_id=1487632787919089&__mref=message_bubble

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here