fbpx
Acasă ACTUALITATE POP ROCK INTERNAȚIONAL CLASSIC ROCK MAGAZINE – BETH HART: DOAMNA CÂNTĂ BLUES

CLASSIC ROCK MAGAZINE – BETH HART: DOAMNA CÂNTĂ BLUES

0
524
Beth Hart (600 x 401)Slash și Joe Bonamassa au spus că este solista lor preferată de blues-rock. Aceasta este povestea lui Beth Hart, artista care a trecut prin iad și a renăscut.
În decembrie 2012, Beth Hart s-a întâlnit cu Președintele Barack Obama. S-a întâmplat la evenimentul anual Kennedy Center Honors, care are loc la Kennedy Center Opera House din Washington, DC. Beth Hart a urcat pe scenă pentru a cânta alături de Jeff Beck piesa I’d Rather Go Blind (din repertoriul solistei Etta James), moment care a făcut parte dintr-un tribut adus lui Buddy Guy.
Beth Hart 3 (600 x 397)Ca să fim sinceri, Obama a urmărit concertul din public alături de zeci de VIP-uri, dintre care îi amintim pe Robert Plant și Jimmy Page, Tina Fey, David Letterman. Beth Hart a cântat cu patimă piesa I’d Rather Go Blind, dovedind că a fost o alegere potrivită pentru ea. Publicul select a aplaudat-o în picioare.
Dar așa cum s-a întâmplat și cu marii soliști de blues care au inspirat-o, viața lui Beth Hart a fost presărată cu numeroase momente de cumpănă. O voce plină de suflet și pasiune maschează – sau poate reflectă – o viață încărcată de probleme care au apărut în copilărie și au urmărit-o până în primii ani ai carierei ei.
 
Beth Hart s-a născut în 1972 în  Altadena, o suburbie săracă a orașului Los Angeles, și a crescut într-o familie în care violența era la ordinea zilei. Traumele s-a instalat devreme: părinții ei s-au despărțit când ea era doar un copil, tatăl ei a ajuns în închisoare, sora ei s-a îmbolnăvit de SIDA, boală care, până la urmă, i-a adus sfârșitul. Moartea surorii ei a avut un impact mare asupra tinerei Beth Hart. Artista s-a lăsat pradă drogurilor și alcoolului, „eram nebună și mă mir cum am supraviețuit”.

 
„Am crescut într-o familie nocivă”, ne-a mărturisit ea când ne-am întâlnit pentru acest interviu. Se afla într-o cameră luxoasă dintr-un hotel londonez care este la ani lumină distanță de mediul sărăcăcios în care a crescut și purta o geacă de piele foarte scumpă. „Prima dată când am ajuns într-o închisoare, părinții mei au refuzat să plătească acea cauțiune. Așa că am rămas o noapte acolo și… chestia asta m-a făcut să mă întreb încotro se îndreaptă viața mea”.
 
Beth Hart 2 (600 x 337)Exmatriculată din liceu la 15 ani, Beth Hart a plecat de acasă, stabilindu-se în Brooklyn, unde, în 1993, a câștigat concursul TV de talente Star Search, triumfând în fața unei fetițe de 12 ani, numită Beyoncé Knowles. Premiul de $125,000 a însemnat un mare risc pentru o persoană dependentă, așa cum era ea. „I-am cheltuit pe toți în mai puțin de șase luni”, a spus ea.
Ajunsă din nou în pragul sărăciei, Hart a început să cânte pe străzi, fiind convinsă că asta va face până când va muri. Dar a fost remarcată de Atlantic Records,care a luat-o sub aripa protectoare și i-a oferit șansa să lucreze cu Mike Clink (care lucrase cu Guns N Roses) pentru albumul de debut Immortal. Acesta a fost lansat sub numele Beth Hart And The Ocean Of Souls, dar din nefericire a fost un eșec comercial. După șase ani, casa de discuri i-a dat o nouă șansă cu albumul Screamin’ For My Supper. „Acesta s-a bucurat de mai mult succes”, spune ea.
 
La vremea respectivă, problemele cu alcoolul erau din ce în ce mai mari, iar crizele cu care se confrunta artista duceau adesea la convulsii. Pentru a trece de aceste probleme de sănătate, doctorii i-au prescris Klonopin, niște pastile despre care Beth Hart spune că „au fost mai bune decât orice alt drog pe care l-am încercat”. Pierdută în băutură și droguri, Beth nu-și dădea seama că își rata cea de-a doua și ultima șansă. Atlantic a renunțat la ea spunându-i sec: „Nu vrem să te privim cum te omori”.
 
Prima dată când am văzut-o pe Beth Hart în concert, a fost în 2008, într-un club mic din Londra, numit The Fly, care astăzi nu mai există. Grațioasă, frumoasă, plină de tatuaje și înjurând ca un birjar, Beth Hart este o apariție charismatică. A cântat coveruri precum Whole Lotta Love (Led Zeppelin) și Soul Shine de Gov’t Mule, a cântat despre automutilare și o familie dezbinată în piesa autobiografică Leave The Light On (‘Seventeen and I’m all messed up inside/I cut myself just to feel alive’). Dar a și mărturisit publicului a cedat din nou în fața droguilor după ce timp de 5 ani nu se atinsese de ele. „Am avut o cădere psihică”, ne-a mărturisit ea acum. „Am ieșit din spital și am luat droguri… am crezut că mă ajută”.

Beth Hart și Scott Guetzkow
Beth Hart și Scott Guetzkow

La șapte ani de la acel concert, Hart este o altă persoană. Astăzi merge regulat la biserică. „Am un pastor deosebit și urmez cu sfințenie tot ce îmi recomandă. Dorința de a bea a dispărut. Desigur, nu știu dacă va dura, dar vă pot spune că fiecare zi pare un miracol”.
Beth Hart are o căsnicie fericită cu Scott Guetzkow, road-managerul ei, un om extrem de răbdător și înțelegător. „Ieri am sărbătorit 14 ani de relație, dar vă mărturisesc că zilnic mă întreb cum mă poate suporta de atâta amar de vreme”, ne spune ea.
Adevărul este că Scott Guetzkow a ținut-o în viață pe Beth Hart. În timp ce ne povestește cum a protejat-o în timpul unei crize cu convulsii, Beth izbucnește în plâns. „Mă rugam să mor, iar Scott s-a aruncat peste mine ca să mă imobilizeze”, ne spune ea printre suspine. „Amândoi plângeam. Nu mai simțisem atâta dragoste de când mă strângea mama în brațe când eram mică. Știam că Dumnezeu mă iubește și că era în regulă să revin la viață”.

 
Scott Guetzkow este subiectul piesei Mechanical Heart, inclusă pe cel de-al 8-lea album al ei, Better Than Home. Nu este prima dată când își povestește viața în cântece: Sister Heroine din 2010, My California, o piesă care s-a născut din durerea provocată de moartea surorii ei. Puțini artiști sunt dispuși să își povestească viața în cântece, dar Hart nu delimitează experiența personală de muzica ei. „Faptul că îmi cânt experiențele de viață nu este mereu un lucru bun, mai ales din punctul de vedere al familiei mele. Dar întotdeauna am fost o persoană deschisă. Așa că obișnuiți-vă cu asta. Este parte din ceea ce fac”.

Beth Hart & Joe Bonamassa (600 x 337)
Beth Hart & Joe Bonamassa (600 x 337)

Cariera a adus-o de cele mai multe ori pe Beth Hart în fața publicului de blues, dar ea este mult mai versatilă. De-a lungul celor 8 albume, ea a trecut și prin rock’n’roll, jazz, balade. Apoi mai sunt și coverurile soul pe care le-a înregistrat cu Bonamassa pe cele două albume lansate împreună Don’t Explain din 2011 și  Seesaw din 2013. Colaborarea lor este la ani lumină distanță de albumele ei solo, dar aceste două albume i-au ridicat cota. „Joe este un tip foarte determinat. M-a făcut să înțeleg că este foarte important să muncești. Cu cât muncești mai mult, cu atât ești mai puternic. Tot el m-a făcut să mă concentrez mai mult pe turnee. M-a făcut să înțeleg că este bine să fii cât mai mult pe scenă”.
 
Hart este de părere că Joe Bonamassa – cu care este posibil să lanseze un nou album în 2016 – are ceva în comun atât cu Jeff Beck cât și cu Slash. „Toți trei m-au lăsat să fiu eu, atât ca artist cât și ca om. Mi s-a părut fascinant dar și un lucru inteligent. Obții ce e mai bun dintr-un om dacă nu îi spui ce să facă”.
 
 Apariția ei la Kennedy Center Honors alături de Jeff Beck a fost unul dintre cele mai importante momente din cariera ei. Dar cel mai intimidant moment nu s-a produs când l-a întâlnit pe Președintele Obama și pe soția lui, Michelle, ci când s-a văzut la doar câțiva metri de Aretha Franklin la recepția oficială. „Am traversat rapid camera și m-am așezat cu fața la un perete”, își amintește ea profund emoționată. „Nu știam să reacționez în preajma unei persoane pe care o admir de când mă știu. Dacă ar fi fost Etta James acolo, lângă mine, cred că aș fi plecat de la Casa Albă și nu m-aș fi oprit până în China”.

 
Beth Hart 4În mod evident, Aretha Franklin este una dintre solistele ei preferate. Altul, și trebuie să recunosc că este o alegere neobișnuită, este Ozzy Osbourne. „Nu voi uita niciodată ce am simțit când l-am auzit cântând piesa Black Sabbath, Changes”, spune ea. „M-a făcut să plâng”. Dar un nume pe care omite să-l rostească atunci când este întrebată de artiștii care au influențat-o, este Janis Joplin, cu care este cel mai des comparată. O lasă în afara listei intenționat? „Nu! Este o onoare că sunt comparată cu ea. Nu încerc să fiu originală. Pur și simplu vreau să transmit un mesaj și am nevoie de feedback ca să știu că nu sunt nebună”, explică ea.
 
Se știe că mulți dintre artiștii pe care Beth Hart îi admiră s-au luptat la rândul lor cu drogurile și alcoolul. Așa cum a făcut și Ozzy înaintea ei, lupta pentru a-ți stăpâni demonii este una grea. „Din fericire, de 15 ani nu am mai consumat droguri. Totuși, se mai întâmplă să exagerez cu băutura. Fac asta de la 35 de ani. Vreo șase – nouă luni nu mă ating de alcool, apoi, în ciuda bunelor mele intenții, alunec în păcat. Sau cel puțin așa făceam”.
 
Piesa care deschide albumul Better Than Home se numește Might As Well Smile. Versurile spun totul: ‘I woke up this morning with a smile on my face/I threw out those stones that stood in my way – este un imn al supraviețuitorilor. „Dar există o diferență între a supraviețui și a trăi. Mi-am învins demonii și asta mă face să mă simt binecuvântată și recunoscătoare. Asta mă inspiră astăzi să compun piese noi”.
 
sursa: Classic Rock Magazine, iunie 2015
 
REMINDER!!
Beth Hart revine la Sala Palatului din București pe 17 iunie 2016.
Bilete costă: 90, 120, 150, 190 și 250 lei și pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Sălii Palatului sau online de pe următoarele site-uri:
http://rezervari.vreaubilet.ro/event.php?id=7817
http://www.eventim.ro/ro/bilete/beth-hart-bucuresti-sala-palatului-882096/performance.html
Organizatori: VreauBilet.ro și Premium Booking

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here